14.02.2020
85 de ani de la nasterea marelui Grigore Vieru. 14 citate ale poetului despre mama, patrie si iubire
Astazi, unul dintre cei mai mari poeti ai neamului romanesc ar fi implinit 85 de ani.
Cel care a venerat in operele sale mama, patria, casa parinteasca si autenticitatea romaneasca a plecat dintre noi in ianuarie 2009, dar a lasat in urma sa un tezaur pentru multe alte generatii inainte.

Citeste si: 14 februarie - ziua marelui Grigore Vieru. Poetul ar fi implinit astazi 84 de ani. Zina Zen: "Eu am avut norocul sa-l cunosc personal pe maestru. Am invatat de la el ca "Orice femeie e frumoasa!"

Grigore Vieru s-a nascut la 14 februarie 1935, in satul Pererata. A fost unul dintre organizatorii Marii Adunari Nationale din 27 august 1989. In 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Romane. A debutat literar cu o placheta de versuri pentru copii - „Alarma”. Cea mai originala si apreciata creatie poetica este volumul de versuri lirice - „Numele tau”, cu o prefata de Ion Druta.
La 16 ianuarie 2009, masina in care se afla poetul s-a izbit violent de un panou publicitar. Grigore Vieru a fost internat in stare grava la spital, iar peste doua zile, s-a stins din viata in urma unui stop cardiac. 
Versurile marelui poet sunt si astazi de o autenticitate incontestabila, iar odata cu sfarsitul iernii si inceputul primaverii, acestia prind parca la si mai mult farmec, pentru ca sunt despre inceputuri, sperante si renastere.
Perfecte.md a cules pentru tine cateva citate consacrate ale poetului, care-ti vor face, cu siguranta, ziua de azi mult mai frumoasa:
1. „Daca n-ar fi iubirea, m-as teme de viata.”
2. „Poate ca, intr-adevar, ochii femeii iubite sunt marginea lumii.”
3. „Ochii is doi si-s tristi, d-apoi inima, singura?!”
4. „Daca as avea doua inimi, una as vrea sa gandeasca.”
5. „Dupa iarba, modestia este cea mai des calcata in picioare.”
6. „Mama este inceputul tuturor inceputurilor.”
7. „Femeia este al cincilea anotipm, in care natura se odihneste, amintindu-si toate florile primaverii, toate privighetorile verii, toti strugurii toamnei si toate ninsorile iernii.”
8. „Daca visul unora a fost ori este sa ajunga in Cosmos, eu viata intreaga am visat sa trec Prutul.”
9. „Desi pamantul se invarte mereu, m-am nascut acasa.”
10. „Cata limba romana a ramas in Basarabia, ar putea s-o invete si rusul. Fac parte din elita prin faptul ca vorbesc, gandesc si simt romaneste.”
11.„Sufletul ranit naste margarint.”
12.„Adevaratele tristeti sunt trei: de maica, de cel drag si de muzica; restul sunt pareri de rau.”
13. „Un om dedat singuratatii nu este nici mai bun, nici mai rau ca ceilalti, este pur si simplu un om singur.”
14. „Sunt trei fiinte pe care nu te poti supara: Dumnezeu, mama si moartea.”


Sursa foto: Facebook.com
Articole din aceeasi categorie