„Daca nu ar fi iubirea, m-as teme de viata.”, scria Grigore Vieru in creatia „Miscarea in infinit”. Indragitul autor ar fi implinit astazi 84 de ani, daca nu s-ar fi stins intr-un teribil accident.
Grigore Vieru s-a nascut la 14 februarie 1935, in satul Pererata. A fost unul dintre organizatorii Marii Adunari Nationale din 27 august 1989. In 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Romane. A debutat literar cu o placheta de versuri pentru copii - „Alarma”. Cea mai originala si apreciata creatie poetica este volumul de versuri lirice - „Numele tau”, cu o prefata de Ion Druta.
Intr-un interviu cu poetul Constantin Preda, Grigore Vieru sustinea: „Poezia, pentru mine, reprezinta dragostea de pamant, de pamantul din care te tragi, iubirea pentru limba stramosilor tai. Poezia, asa cum ti-am mai declarat in interviul, pe care l-ai publicat in ziarul „Cuvantul Libertatii“ de la Craiova, este razbunarea frumusetii pe uratenie. O razbunare crestineasca!”
Scriitoarea Zina Zen a povestit cu emotie pentru perfecte.md despre marele poet si cum a interactionat cu operele sale literare si ce idei a desprins din ele: „Eu am avut norocul sa-l cunosc personal pe maestru. De fiecare data, m-a impresionat cu simplitatea si naturaletea sa. Ma intrebam – cum poate bubui atata viata in cosul pieptului unui om atat de „normal”? De la marele maestru am invatat ca „orice femeie e frumoasa” si ca poti fi iarba. „Mai simplu nu pot fi.” Cum poti cuprinde o intreaga lume, o intreaga viata intr-o fraza atat de scurta? Grigore Vieru poate. Mereu o sa vorbesc la timpul prezent despre el."
„Vieru. Poetul a invins tractorul. Cine-si mai aduce aminte in aceste zile ca in Moldova a existat si tractorul „Vierul”? In schimb, aproape fiecare dintre noi stie un vers din Grigore Vieru. Iata puterea fantastica a poeziei!”, noteaza scriitorul Igor Guzun.
De ce a murit Grigore Vieru?
La 16 ianuarie 2009, masina in care se afla poetul s-a izbit violent de un panou publicitar. Grigore Vieru a fost internat in stare grava la spital, iar peste doua zile, s-a stins din viata in urma unui stop cardiac. Accidentul rutier a avut loc in noaptea de 15 spre 16 ianuarie, ora 01:30, pe traseul R-3 Chisinau–Hincesti–Cimislia–Basarabeasca. La volanul autoturismului se afla Gheorghe Munteanu, artist emerit al Republicii Moldova si director adjunct al Ansamblului de dansuri populare „Joc” din Chisinau.
Sursa foto: Google.com; Facebook.com