15.06.2023
134 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Ce a facut poetul cu doar o ora inainte de deces

Se implinesc 134 de ani de la moartea celui mai mare poet roman. Pe 15 iunie 1889, la ora 4.00 dimineata, isi pierdea viata in Sanatoriul de Boli Mentale al Doctorului Sutu, de pe strada Plantelor din Capitala, marele poet Mihai Eminescu. El a murit intr-un halat ponosit, pe un pat metalic de spital.

La scurt timp dupa moartea geniului poet, doctorii au gasit in halatul lui Eminescu un mic carnetel cu versuri. Se pare ca in acesta erau notate ultimele poezii ale poetului, scrise in santoriul pentru boli psihice unde a stat internat in ultimul an de viata. Mai mult decat atat, se crede ca una dintre poezii a fost scrisa de Eminescu in ultima ora de viata. Multi se intreaba din ce cauza a murit Eminescu. Se cunoaste doar cauza oficiala a decesului: stopul cardio-respirator. Cand a fost dus la autopsie, halatul in care murise poetul a fost luat de cei care-l placeau. Intr-unul din buzunare se afla un carnetel in care au fost scrise ultimele sale poezii. Aceste poezii nu au titlu, sunt necunoscute si nepublicate mult timp in volumele dedicate operei eminesciene.  

Tinuta purtata de Maia Sandu pentru Summitul European a fost in limita protocolara corecta? Afla raspunsul de la Ariana Trofim: „Verde pal pe care l-a imbracat semnifica...” - VIDEO

Poeziile gasite in carnetel se pare ca au fost scrise in ultimele zile de viata ale poetului. Ba mai mult, ultima dintre ele a fost notata cu doar o ora inainte ca Eminescu sa moara. In versurile acesteia se citeste sentimentul acut al mortii apropiate, parand ca acesta stia ca pana acolo ii fusese firul vietii. Poeziile nu au titlu si au fost publicate de Ilie Ighel Deleanu in revista ”Fantana Blanduziei”. 

”Stelele-n cer” este considerata ultima poezie scrisa de Eminescu, gasita pe carnetelul din halat, multi sunt de parere ca ar fi scris-o chiar in ultima sa ora de viata. Titlul a fost adaugat de redactor dupa primul vers.

Articole din aceeasi categorie