02.12.2019
Tot ce trebuie sa stii despre matreata
Fulgi uleiosi in par si pe umeri, din cauza carora coafura pare nearanjata imediat dupa baie, iar la orice miscare brusca, hainele sunt acoperite cu un strat de „prima zapada” indiferent de anotimp? Cunoscuta situatie? Da, este vorba despre matreata. Statisticile spun ca fiecare a doua persoana intr-o anumita perioada din viata sa a fost deranjata de matreata.

De ce scalpul incepe brusc a se exfolia? Cum sa oprim acest proces? Poate fi el prevenit? Pe subiectul dat intr-adevar exista o multime de intrebari. Am decis sa aducem claritate cu privire la acest simptom delicat printr-o forma convenabila de intrebari si raspunsuri impreuna cu Cosmeplant — producatorii unui complex special anti-matreata.

Matreata este un semn de igiena proasta?

Nu, este o parere gresita. In majoritatea cazurilor igiena poate fi in regula, dar fara o ingrijire sistematica parul tau intr-adevar poate arata mai rau.

De fapt, deseori matreata este un semn al dermatitei seboreice — proces inflamator in care scalpul este iritat, se inroseste si se exfoliaza. In forma severa, inflamatia se extinde dincolo de scalp — pe fata si corp.

Uneori, matreata apare din alte motive. De exemplu, din cauza unei alergii la produse de fixare a coafurii sau la vopsea de par. Fie ca scalpul este uscat din cauza unei ingrijiri necorespunzatoare sau a malnutritiei.

De unde ma pot molipsi de dermatita seboreica?

Nicaieri, nu este contagioasa. Expertii asociaza dezvoltarea procesului inflamator cu activitatea excesiva a ciupercii Malassezia furfur (sau Pityrosporum ovale). Acest microorganism exista pe pielea tuturor oamenilor, fiind parte componenta din microflora noastra.

Uneori, incepe sa se inmulteasca prea repede, provocand dermatita. Drept catalizator poate fi insuficienta hormonala, scaderea imunitatii, stresul si chiar hipotermia. O nutritie necorespunzatoare la fel poate perturba echilibrul microflorei.

Ce e de facut?

In primul rand, nu te panica, stresul doar agraveaza situatia. Metodele de vindecare si profilaxie a matretii depind de cauzele ei.

Daca aceasta este provocata de piele uscata sau alergii, este suficient sa schimbi produsele de ingrijire. Cu dermatita seboreica este ceva mai complicat, dar si aici exista remedii. Multi producatori ofera medicamente antifungice. In Cosmeplant acesta este climbazol — un remediu de noua generatie care combate eficient infectiile fungice si procesele inflamatorii.

Respectiv, Cosmeplant trateaza matreata printr-o actiune dubla: elimina atat simptomele neplacute, cat si cauza aparitiei acesteia.

Apropo, Cosmeplant este o solutie buna pentru persoanele la care matreata nu este cauzata de dermatita seboreica. Samponul si lotiunea contin extracte de salvie si propolis, ele restabilesc echilibrul alcalin al scalpului, il hidrateaza si reimprospateaza.

Pentru a scapa rapid de matreata, trebuie sa folosesc un sampon special cat mai des?

Cosmeplant este potrivit pentru ingrijire periodica, dar daca parul tau nu necesita curatare zilnica, nu exagera. Principiul de baza este o abordare sistematica, adica 2–4 aplicari pe saptamana.

Ameliorarea nu va fi instanta, dar vei observa rezultatul deja dupa primele aplicari. Totusi, victoria completa asupra matretii o vei atinge in cateva saptamani.

Ce e de facut daca matreata nu dispare?

Asemenea cazui se pot intampla. Daca ai grija de scalpul si parul tau cu ajutorul unor produse speciale anti-matreata timp de 4–6 saptamani, dar ameliorarile nu se las remarcate, inseamna ca trebuie sa consulti un specialist. Este posibil sa ai incompatibilitate individuala la anumite substante sau poate e cazul sa faci investigari ale starii tale de sanatate.

Am invins! Pot renunta la ingrijire speciala?

Daca matreata a incetat sa te deranjeze si scalpul tau si-a revenit complet, poti trece la remedii obisnuite. Alege produse care sa mentina un nivel normal de pH. Daca iti este frica de recurenta, poti efectua „cure preventive” — 3–4 saptamani de ingrijire speciala la fiecare 2–3 luni.

Si daca revine?

Si aceasta se poate intampla. Dar poti reduce la minimum respectiva probabilitate, avand grija de sanatatea ta. Mai sus, am mentionat despre cauzele activitatii excesive a ciupercii. Daca le eviti, dermatita seboreica nu va avea practic nicio sansa. Iata cateva recomandari simple, dar eficiente:

-Alimenteaza-te corect. Limiteaza consumul de grasimi, zahar si sare. Modereaza consumul de carbohidrati. In perioadele reci, „hraneste-ti” organismul cu vitaminele A, B, C, E.

-Seteaza-ti un regim sanatos de somn si petrece mai mult timp la aer liber. Vei ramane uimit cum un sejur sanatos te poate ajuta sa reduci stresul. Pentru ca ai nevoie si de vitamina D in organism.

Faptul ca ar fi cazul sa renunti la obiceiurile nocive, este evident, nu-i asa?

*Acest articol este un produs comercial.

Articole din aceeasi categorie