Marina STIRBUL, MEDIC DERMATO-COSMETOLOG: „Plasmoterapia este o procedura injectabila, invaziva, care presupune introducerea trombocitelor in straturile superficiale ale epidermei. Trombocitele sunt acele substante care duc la regenerarea intensa si stimularea tesuturilor in zona de injectare.”
Alexandra STIRBUL, PACIENTA: „Dupa cum vedeti, de mai multi ani ma confrunt cu acneea pe fata. Am incercat mai multe metode, dar au fost fara un efect asteptat. Mai nou mi s-a recomnadat plasmoterapia, cu asteptarile ca va fi poate mai eficient in cazul meu. Am decis sa incerc, nu pierd nimic, de aceea am decis. Sper sa fie un rezulatat cat mai bun si sa vedem cum va evolua situatia.”
Sangele este o substanta magica, alcatuita din plasma, formata din substanta intermediare si elemente figurate. Dintre aceste elemente figurate, trombocitele au rol primordial in procesele de coagulare a tesuturilor, cu alte cuvinte sunt responsabile pentru geneza unor factori de crestere, ce asigura regenerarea si repararea tesuturilor.
Marina STIRBUL, MEDIC DERMATO-COSMETOLOG: „Se efectueaza initial procedura de ozonoterapie. Se utilizeaza o picuratoare, datorita carora se introduce in patul sangvin sangele imbogatit si bogat in ozon. Dupa ce s-a efectuat procedura respectiva, ca o simpla picuratoare, pacientilor li se preleaza sangele bogat deja in oxigen. Se centrifugheaza acest sange pentru a separa masa eritrocitara de cea trombocitara, pentru ca in cadrul procedurii injectam doar trombocitele. Partea mai transparenta este plasma propriu-zisa sau masa trombocitara. In sediment se gaseste eritrocitele si leucocitele, care nu sunt folosite in medicina estetica. Mai avem gelul separator care separa masa eritrocitara de cea trombitara. Este o terapie personalizata, pentru ca in cazul ei se preleveaza sangele propriu al pacientului care se reinjecteaza in zonele afectate.”
Injectiile intradermice cu plasma, imbogatita cu trombocite si fibrina stimuleaza procesele de regenerare a pielii, imbunatateste si restaureaza microcirculatia limfatica si sangvina, si cel mai important, satura pielea cu proteinele necesare pentru sinteza colagenului si elastinei.
Marina STIRBUL, MEDIC DERMATO-COSMETOLOG: „Plasmoterapia are un sir de indicatii. In dermatologia estetica in acnee rosacee, pete de staza, petele pigmentare. Plasma poate fi introdusa nu numai la nivel de piele, cum este in cazul plasmoliftingului, in dermatologie estetica. Se poate folosi in foarte multe afectiuni, care au la fel, la baza procese inflamatorii, degenerative si distructive. In trihologie, atunci cand pacientii au caderi abundente de par, in stomatologie, traumatologie, ortopedie si ginecologie.”
Inventata de o pereche de medici rusi, plasmoterapia, mai este numita terapia Vampir sau terapia Dracula. Aceasta este o metoda sigura si netoxica, a carei eficacitate este dovedita.
Marina STIRBUL, MEDIC DERMATO-COSMETOLOG: „Contraindicatiile sunt minime, copiilor mici, femeilor insarcinate sau care alapteaza, starile de febra si cele acute. Dureaza, ca durata 10-15 minute. Sunt necesare mai multe sedinte. Este o terapie care are nevoie de 4-6 sedinte, o data la 7-14 zile,pentru ca avem nevoie de efectul cumulativ, pentru a crea un depou din care mai apoi celulele se hranesc.”
Alexandra STIRBUL, PACIENTA: „A fost destul de bine. Pana la procedura aveam emotii, nu stiam la ce sa ma astept, dar a fost bine. In timpul procedurii un pic locul injectarii doare, dar a fost suportabil, asa ca recomand procedura tuturor.”
Alte noutati din health&beauty, sport, nutritie si povesti cu oameni fascinanti gasesti pe site-ul emisiunii iSanatate.