08.02.2019
Scurgerile vaginale - un proces normal sau o problema ginecologica? Medicul Diana Mitriuc: "Femeile se simt jenate atunci cand e vorba de aceste eliminari." - FOTO
Termenul corect pentru scurgerile vaginale este cel de secretii vaginale sau leucoree si reprezinta un proces fiziologic normal. Acestea au rol protector impotriva infectiilor.

Medicul Obstetrician-Ginecolog, Diana Mitriuc, ne-a dezvaluit care sunt cauzele si simptomele aparitiei scurgerilor vaginale, oferindu-ne si cateva sfaturi pentru a putea deosebi cand acest proces este unul normal si chiar benefic si cand trebuie, de urgenta, sa ne adresam la specialist.

Unul dintre motivele adresarii la medicul ginecolog sunt asa-numitele eliminari vaginale. Pe unele femei le deranjeaza insasi prezenta lor sau unele variatii ale acestor eliminari. Se incep numeroase controale la ginecolog si diverse testari la infectii. Admistrarea unui medicament sau a unei combinatii de medicamente duce la ameliorarea simptomelor, dar dupa o perioada, eliminarile revin.

Flora vaginala normala reprezinta un ecosistem dinamic.

De la prima menstruatie pana la menopauza, hormonii care regleaza ciclul menstrual influenteaza secretiile vaginale ale unei femei. Ele se formeaza din secretia mucoasei canalului cervical si mucoasei vaginului, din celulele epitaliale de pe peretii vaginului si colului uterin si din microorganismele care, in mod normal, convetuiesc in vagin. Secretia de estrogeni determina ingrosarea mucoasei vaginale cu depozitarea de glicogen in celulele epiteliale. Printre speciile bacteriene prezente in vagin sunt lactobacilii Döderlein, care sunt singurii ce pot utiliza glicogenul ca nutrient si, in consecinta, prolifereaza abundent cu producerea finala de acid lactic. In aceste conditii, scade pH-ul vaginal si creeaza conditii nefavorabile de multiplicare pentru alte specii bacteriene, inclusiv patogene.

Exista variatii ale compozitiei florei, in raport cu varsta femeii si exista variatii cotidiene, in raport cu perioadele ciclului menstrual. Prezenta secretiei este o norma, iar efortul de a trata aceste eliminari prin diferite metode este gresit.

Parametri normali ai secretiilor vaginale:

Cantitatea: aproximativ de la 1-4 ml/ zi

Consistenta: densa pana la lichida

Culoare: alba-transparent, galbui-deschis

Structura: omogene sau cu tendinta sa formeze bucatele mici

Miros absent sau putin acid

Lipsa pruritului

Cantitatea eliminarilor poate sa se mareasca in anumite situatii cum ar fi: in timpul ovulatiei (cand nivelul estrogenului in organism creste), in timpul sarcinii, in timpul alaptarii, in timpul administrarii preparatelor hormonale. O crestere a secretiilor se observa, de asemenea, inainte sau dupa actul sexual. In acest caz, nu va faceti griji, deoarece este un lubrifiant natural al mucoasei, care este eliberat in timpul relatiei intime si ajuta nu numai la conservarea microflorei, ci si la a face relatia sexuala mai „moale".

Schimbarea cantitatii eliminate, modificarea culorii, aparitia unu miros specific, insotit de prurit si eritem, trebuie sa va atentioneze asocierea unei bacterii ce necesita tratament.

Prezenta sangelui in secretia vaginala (in special dupa raport sexual) este un simptom rau care poate indica eroziunea colului uterin, endometrioza sau chiar o boala oncologica.

Starea florei vaginale este afectata de multi factori care pot provoca schimbarea ei: stilul de viata nesanatos si nutritia, utilizarea excesiva a antibioticelor, in special, fara prescriptie medicala, imunitate redusa, tulburari hormonale; nastere, avort spontan; schimbarea frecventa a partenerilor sexuali, sexul "neprotejat"; nerespectarea igienei organelor genitale; boli cronice si procese inflamatorii ale organelor genitale interne si ale sistemului urinar.

Mergeti la medicul ginecolog daca scurgerile vaginale provoaca prurit sau iritatie, s-au schimbat la culoare si au un miros neplacut, daca provoaca discofort in viata intima. Nu incercati sa va stabiliti singure diagnosticul pentru ca poate duce la boli cronice cu consecinte grave asupra capacitatii reproductive in viitor.

In concluzie, leucoreea nu este o boala, de aceea, atata timp cat ea are un aspect normal, tot ceea ce trebuie sa faci este sa ai o igiena intima corespunzatoare, fara a apela la dusuri intravaginale sau antiseptice locale.

Multe femei se simt jenate atunci cand e vorba de aceste eliminari, insa este esential sa intelegi ca ele sunt un fenomen normal si ca, de cele mai multe ori, te pot ajuta sa descoperi eventualele probleme de sanatate de la nivelul aparatului genital, inainte ca acestea sa se agraveze.

Sursa foto: Google.com 

Articole din aceeasi categorie