11.05.2019
Putem depasi teama de a vorbi in public? Iata ce spune specialistul
Glosofobia (teama de a vorbi in public) ne poate cuprinde pe fiecare dintre noi la un moment dat. Multi depun o munca acerba pentru a scapa de acest trac, altii se lasa infranti de emotii si cauta sa isi rareasca apartiile.

Mai mult decat atat, aproximativ 3 din 4 persoane (74%) experimenteaza stari de anxietate atunci cand vorbesc in public sau se gandesc la asta, iar femeile sunt mai emotive decat barbatii atunci cand trebuie sa sustina un discurs public, potrivit Statistic Brain Research Institute, un studiu realizat anul trecut. Si, totusi, ce este de facut?

Glosofobia nu este neaparat teama propriu-zisa de a vorbi in public, ci este un conglomerat de alte temeri, precum teama de a face gafe, de a fi criticat, huiduit, teama de a intalni persoane dificile in public, teama de a nu fi suficient de interesant, teama de a avea un blocaj si a uita tot. 

Cum putem depasi tracul?

Pentru a depasi aceasta faza traumatizanta din viata noastra, psihologul Lenke Iuhos considera ca trebuie sa ne activam acele resurse interioare care ne-au facut sa ne simtim bine in calitate de orator. 

Nu exista oameni care sunt buni la toate si oameni care nu sunt buni la nimic. Oamenii trec prin diferite faze in viata, iar succesul invingerii unei temeri – ca vine vorba de glosofobie sau de o alta fobie – tine de cat de bine reusim sa ne aducem aminte de asa-zisele momente de glorie pe care le-am trait. Increderea in sine este un indicator pe care doar noi il putem regla si imbunatati, tine foarte putin de lumea din jur.

Atunci cand ne aducem aminte de un mic discurs in fata oglinzii care ne-a facut sa ne simtim increzatori in sine, automat vom reusi sa activam acea resursa interioara de orator, de showman, iar efectele se vor declansa in lant: vorbim din suflet, sincer, folosind si transmitand emotii puternice publicului nostru”, explica psihologul Lenke Iuhos.

In acelasi timp, specialistul considera ca fiecare dintre noi are cate o putere ascunsa pe care o activeaza doar in cazuri extreme, iar pana si cel mai timid om de pe pamant a avut cel putin o data in viata un moment in care si-a deschis sufletul in fata prietenilor si a vorbit liber, fara ingradiri si fara trac.

“Practic, succesul metodei psihologice consta in identificarea si reconstruirea intregului context de care suntem cel mai mandri, in care ne-am simtit bine in pielea noastra si pe care-l consideram cea mai buna versiune a noastra. De atunci incolo, totul consta in folosirea resursei potrivite in momente potrivite. Daca avem de transmis un discurs emotionant publicului nostru, nu este productiv sa activam resursele de sef sau de angajat, ci pe cele de parinte grijuliu.

Daca avem de transmis un discurs tehnic, in care sa ne dovedim expertiza, nu este eficient sa activam resursele de parinte, ci de expert in domeniul nostru de activitate. Daca vom stapani aceasta tehnica, vom putea chiar comuta instant de la o resursa la alta si astfel ne vom adapta tonul, atitudinea, gesturile, limbajul in functie de momentul favorabil”, afirma psihologul Lenke Iuhos.

Exercitii utile care ne pot ajuta sa scapam de teama de a vorbi in public:

Exercitii de vorbire in fata oglinzii. Atunci cand ne e teama sa ne deschidem unui numar mare de oameni, putem incepe prin deschiderea fata de noi insine. Ne asezam in fata oglinzii, incepem sa vorbim si ne observam foarte bine gesturile, mimica, tonalitatea vocii, stilul discursiv, tot. Ce nu ne va placea la noi, avem posibilitatea sa corectam. Astfel incat sa reusim sa construim cea mai buna versiune a noastra pe scena, in fata unui public numeros”, explica psihologul Lenke Iuhos.

 Sustinerea unui discurs in fata unei persoane in care ai incredere. Este un exercitiu asemanator cu vorbitul in fata unei oglinzi, numai ca este un pas inainte. Persoana din fata noastra este intotdeauna un critic mult mai bun decat putem fi noi in ceea ce ne priveste, iar micile corectii care vor veni de la acea persoana sunt extrem de benefice pentru noi”, declara psihologul.

 Gasirea si exersarea unui subiect care te avantajeaza si pe care-l stapanesti foarte bine. Inainte de a vorbi in public, este bine sa stabilim un subiect pe care-l stapanim foarte bine, astfel incat sa vorbim cat mai natural si sa scoatem in evidenta pasiune pe care o avem fata de subiectul cu pricina. Atunci cand ni se impune un subiect, pe care nu il stapanim foarte bine, publicul va sesiza ca suntem artificiali si ca nu suntem stapani pe situatie si pe noi

Sursa foto: Getty

Articole din aceeasi categorie