27.05.2019
Invata la una dintre cele mai prestigioase universitati de moda din lume. Corina Birca: „Din pacate, nu m-as intoarce in Republica Moldova.”
La doar 21 de ani, a participat la organizarea Bucharest Fashion Week, a avut ocazia sa ajunga la un show grandios de moda, la Paris Fashion Week si a colaborat cu Sofia Palade la revista ei online Fashion Bobor.

Corina Birca isi face studiile la una dintre cele mai prestigioase universitati de Business Fashion din intreaga lume, University of the Arts London. Știe ce vrea si depune tot efortul pentru a-si indeplini visurile, dar spune, cu regret, ca nu s-ar intoarce acasa, in Republica Moldova. In interviul ce urmeaza, cunoaste-o pe tanara care timp de 3 ani consecutiv a facut parte din echipa de organizare a Bucharest Fashion Week.

Povesteste-ne despre functia ta in organizarea evenimentului Bucharest Fashion Week.

Prima data am ajung la Bucharest Fashion Week in calitate de practicant. Evenimentul a durat o saptamana si am avut ocazia sa ma aflu printre profesionistii din domeniu. Dupa aceasta experienta, cei de la BFW mi-au oferit sansa sa lucram si pentru urmatoarele editii, in total au fost 5. Cateva dintre responsabilitatile mele erau sa coordonez aplicantii pentru acreditari in calitate de jurnalisti si fotografi, sa organizez si sa aloc locurile fiecarui invitat, sa am grija ca in backstage fiecare designer sa aiba organizat casting, fitting si repetitii cu modelele pentru show-ul din seara respectiva. Lucram mult, dormeam cate 4-5 ore pe noapte, dar a fost foarte frumos. Sa coordonezi un eveniment de la inceput pana la sfarsit, sa ai grija ca dupa ce se incheie, toti sa fie impliniti, ca toate comunicatele de presa sa ajunga la parteneri, inclusiv pozele si materialele video. Acolo mi-am dat seama ca asta vreau sa fac mereu – aveam doar 17 ani cand am mers la internship si nu puteam sa-mi imaginez cat de multe voi invata si ca cel mai frumos lucru abia urma.

Stim ca ai colaborat cu Sofia Palade la revista ei online „Fashion Bobor", cat timp ai activat acolo si care era misiunea ta?

Cu Sofia am colaborat cam 2 ani, asta fiind urmatoarea etapa dupa internship-ul de la BFW. In acea perioada activam atat pentru Fashion Bobor , cat si Bucharest Fashion Week. Si acum tin minte cat de entuziasmata am fost sa incep sa scriu pentru Fashion Bobor. Am cunoscut oameni frumosi, scriind interviuri, am avut colaborari interesante si proiecte frumoase pe care le coordonam.

Cum ai reusit sa ajungi la unul dintre cele mai grandioase Fashion Show-uri din lume, Paris Fashion Week?

Am fost acreditata in calitate de Online Editor pentru Fashion Bobor. Sincer, nu-mi venea sa cred. Stiam ca voi ajunge intr-o zi acolo, dar nu ma gandeam ca atat de repede – aveam 18 atunci. Eram entuziasmata, emotionata, imi era si foarte frica pentru ca am mers singura. Dar stiam ca am o misiune – sa traiesc din plin acele 7 zile si sa ma bucur ca unul dintre cele mai mari scopuri ale mele poate fi deja bifat. Eram insetata sa vad lumea modei la ea acasa. Tin minte si acum pregatirile dinainte sa plec – am colaborat cu multi designeri din Romania pentru tinute, pentru ca aveam gandite vreo 13-14 outfit-uri. Cel mai mult m-am bucurat cand am fost invitata la show-urile designerilor John Galliano si Valentin Yudashkin. Am fost placut surprinsa si vibe-ul ala din timpul unei prezentari – nimic nu se compara cu el. Muzica, ritmul, colectia si aplauzele de la sfarsit – mereu am piele de gaina.

Cum ai decis sa aplici la una dintre cele mai prestigioase universitati de moda din lume - University of the Arts London?

Mereu visam sa studiez la universitate peste hotare. Am facut liceul in Romania si a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat vreodata. M-a schimbat mult aceasta experienta – de a pleca de acasa si de a fi independenta la o varsta destul de frageda. Stiam de London College of Fashion de prin clasa a 9-a. dar mi se parea imposibil sa ajung acolo. Stiam ca este foarte greu sa fiu acceptata. Ei vor sa vada nu doar ca iti doresti sa activezi in domeniu, dar ca ai deja experienta. Imi era foarte frica, insa parintii si prietenii m-au incurajat mult, ei stiau ca aici e locul meu. Doar in UK sunt facultati de Fashion Business si nu cred ca as fi venit daca nu era LCF. Nu pot sa exprim in cuvinte ce am simtit cand am fost acceptata. Parea inca ireal.

Prin ce se diferentiaza sistemul de invatamnt din Republica Moldova sau Romania de cel din UK? Care-ti place mai mult?

Atat sistemul, cat si studentii difera mult. In Republica Moldova si Romania majoritatea fac o facultate pentru ca „trebuie”, pe cand in UK multi s-au sacrificat pentru a se muta aici si o fac pentru ca intr-adevar isi doresc sa invete asta. 95% din studiu este practic – nu avem carti de invatat si ghici – chiar inveti. Examenele mele sunt proiecte creative. Este o placere sa inveti ceea ce iti place, sa nu simti ca e o pierdere de timp. Avem cursuri pe care esti liber sa-ti le alegi dupa preferinte. Profesorii mereu ne reamintesc: cu fiecare proiect trebuie sa ne simtim mai pregatiti pentru industrie – asa este. De asemenea, avem foarte mult suport din partea profesorilor: Intalniri individuale, in cazul in care ai intrebari referitoare la examene, dar si alte probleme ce tin de facultate. Incerc sa ma bucur de aceasta experienta din plin si sunt mereu constienta ca sunt o norocoasa ca am ajuns aici, dar recunosc – am si muncit mult pentru asta.

Ce oportunitati iti ofera aceasta universitate? Crezi ca in Republica Moldova sau in Romania ai fi reusit sa atingi aceleasi performante?

Universitatea mea, fiind in top 3 Facultati de Business Fashion din intreaga lumea, intr-adevar ofera extrem de multe oportunitati, pe care niciun alt curs/ facultate nu le-ar avea. In primul rand, LCF colaboreaza cu branduri foarte mari, branduri de lux, care angajeaza viitori studenti. Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri – iti ofera sansa de a ajunge acolo unde iti doresti, mult mai usor. Clar, nu as fi avut aceleasi sanse in nicio alta tara, poate doar daca as fi plecat in SUA. Chiar daca in Romania eram implicata in multe activitati, as fi putut sa-mi contruiesc o cariera acolo, dar nu la acelasi nivel. Aici am si suportul acestei universitati pentru a deveni ceea ce imi doresc.

Planifici sa-ti creezi propriul brand?

Stiu ca-l voi avea. Mai devreme sau mai tarziu, va fi. Studiez foarte mult cum lucreaza brandurile aici, e o diferenta majora. Imi place mult profesionalismul si sunt perfectionista, de aceea voi lucra foarte mult pentru a-mi crea si pentru a-mi dezvolta propriul brand.

Care sunt planurile tale de viitor in domeniul modei? Te-ai intoarce in Republica Moldova sau Romania? In ce circumstante ai fi dispusa sa o faci?

Pe termen lung – planurile sunt marete. Nu pot da prea multe detalii, pentru ca prefer sa vorbesc dupa ce-mi realizez planurile. Clar, nu m-as intoarce in RM. imi pare rau ca nu avem posibilitatea sa ne vedem visurile indeplinite acasa, alaturi de familie si prieteni, dar asta e realitatea. Trebuie sa mergem mai departe, acolo unde visam sa fim. Pentru mine cariera este extrem de importanta si sunt dispusa la multe sacrificii pentru a progresa. Mi-e dor foarte mult de Romania. Am trait acolo cele mai frumoase experiente. Nu stiu ce voi face peste 3 ani, nu stiu daca voi ramane in UK, sunt foarte deschisa si relaxata la capitolul asta. Vom vedea ce oportunitati apar, vreau sa ma bucur de tot ce mi va aparea in cale, sa invat, sa ma perfectionez si sa fiu din ce in ce mai buna in tot ce fac.

Articole din aceeasi categorie