17.07.2019
Pepenele verde - deliciul verii care te otraveste
Pepenele verde este bogat in vitamine, minerale si antioxidanti, cu beneficii unice asupra organismului daca este consumat la momentul potrivit. Medicul nutritionist, Sergiu Munteanu, ne-a povestit despre riscurile la care ne expunem atunci cand consumam pepenele verde mai devreme de luna august.

Fructul timpuriu contine o cantitate exagerata de nitrati, acceleratori de crestere, pesticide, erbicite si insecticide.

Nitratii sunt utilizati pentru ca produsul finit sa fie mai mare ca volum si greutate. Desi sunt folositi conform tehnologiei de crestere, cantitatea utilizata este considerabil mare, pentru ca planta nu va reusi sa o metabolizeze si sa o elimine intr-o perioada atat de scurta sau prea rapida de crestere.

Acceleratorii de crestere, la randul lor, urgenteaza procesul de crestere artificial. Astfel pepenelui verde ii creste mai repede radacina, partea lemnoasa si fructul interior.

Pesticide, erbicide si insecticide caci s-au introdus exagerat ca sa apere planta si sa creasca ea mai mare”.

Consecintele acestora urmeaza sa fie insa suportate de cei care consuma fructul mai devreme de ultima saptamana din iulie si luna august. Anume in aceasta perioada apare pepenele verde crescut natural, avand o codita uscata si o pata galbena pronuntata ce reprezinta coacerea definitiva a acestuia.

Citeste si: Cum poti scapa de pesticidele de pe fructe si legume

Pericolul in urma utilizarii nitratilor apare in momentul in care acestia se transforma in nitriti, care sunt foarte toxici si perturba functia ficatului. Ficatul maturilor ii poate neutraliza, la copii ficatul nu are insa aceasta capacitate, deoarece nu este dezvoltat suficient. De asemenea este afectata hemeglobina si nu permit celulelor sa se oxigeneze. „Concentratia mare de nitritii provoaca reactii alergice si intoxicatii, distruge microflora intestinala, deregleaza absorbtia micro si macro nutrientilor si duce la deficit de vitamine in organizm (mai ales vitaminele din grupa B si K).

Astfel pepenele verde aparut in luna iulie este ori hibrid special, ori este grabit. „Calorajul este de 22 kcal la 100 grame de produs in general si 38 kcal in partea comestibila a harbuzului, practic fructul este complet format din glucide.”

Pepenele verde este interzis diabeticilor”, afirma medicul nutritionis, Sergiu Munteanu.

Dupa exercitiile fizice pronuntate, acesta poate potoli setea si hraneste organismul cu minerale, mai ales cu Mg. Norma consumului zilnic este de de 400-500 grame.

Citeste si: Fructe delicioase care pot sa te omoare! Atentie ce mananci!

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie