17.07.2019
Sotii de presedinti. Cele 7 Prime Doamne din istoria Moldovei
Primele Doamne ale lumii au o mare responsabilitate, atat in tara in care sotii lor guverneaza, cat si fata de restul Planetei. Acestea trebuie sa fie modele de urmat, caractere puternice, dar si foarte sexy, pentru ca mereu vor fi in centrul atentiei.

In istoria Republicii Moldova vorbim de 7 Prime Doamne, care au stat in dreapta sotilor, atunci cand acestia conduceau tara. Perfecte.md iti propune sa iti amintesti cine sunt jumatatile celor 7 presedinti ai Moldovei si prin ce s-au facut acestea remarcate.

Georgeta Snegur

Georgeta Snegur este sotia primului presedinte al Republicii Moldova – Mircea Snegur. Aceasta a muncit multi ani ca asistenta medicala, iar pe presedinte l-a intalnit chiar la locul de munca. Impreuna ei au doi copii: Vitalie si Natalia, cea din urma alegand calea tatalui sau. Natalia Gherman este o diplomata care a detinut si functii precum: Ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, viceprim-ministru al Republicii Moldova si Ambasadoare a Moldovei in Austria, Suedia, Norvegia si Finlanda.

Antonina Lucinschi

Sotia lui Petru Lucinschi a fost una dintre cele mai active Prime Doamne ale tarii. Intr-un interviu pentru VIP Magazin, aceasta declara ca nu s-a simtit niciodata un simplu element decorativ alaturi de sotul ei, considerand ca rolul ei este mult mai important. Impreuna ei au doi copii: Sergiu si Chiril, devenit deputat in Parlamentul Republicii Moldova. Aceasta a decedat in 2005 dupa o boala indelungata.

Taisia Voronin

Sotia lui Vladimir Voronin este cea mai „longeviva” Prima Doamna. Aceasta este de origine ucraineana si e pedagog de formare, insa nu a activat prea mult in domeniu. Cei doi au impreuna doi copii – un baiat pe nume Oleg si o fata – Valentina.

Dina Ghimpu

Dina Ghimpu a detinut functia de Prima Doamna mai putin de un an, cand sotul ei, Mihai Ghimpu, era Presedinte interimar. In acea perioada ea a editat carti de eseuri si critica teatrala. Dina Ghimpu isi sustine sotul in toate. „Poate ar trebui sa fie mai putin exploziv, ca sot si ca politician”, spunea aceasta despre Mihai Ghimpu in cadrul unui interviu.

Victoria Lupu

La fel ca si Dina Ghimpu, Victoria Lupu a fost Prima Doamna a Moldovei atat timp cat sotul ei a ocupat functia de presedinte interimar. Despre sotia lui Marian Lupu se spune ca este una dintre cele mai instruite doamne publice din Republica Moldova, ea fiind absolventa a Universitatii de Stat din Rusia „M. Lomonosov”, iar doctorantura si-a facut-o la Academia de Studii Economice a Moldovei. Detine titlul de doctor in economie si a facut stagieri in SUA, Franta, Romania. Ea este autoare a 12 publicatii. Cei doi au impreuna doi copii, Cristian si Sanda.

Margareta Timofti 

Cea de-a sasea Prima Doamna a Moldovei este nimeni alta decat sotia presedintelui Nicolae Timofti. Margareta Timofti s-a facut observata dupa numirea sotului sau in functia de presedinte prin actiunile sale de sprijinire a culturii si traditiilor neamului nostru. Despre rolul de Prima Doamna, aceasta declara ceva timp in urma pentru timpul.md: „Este pe cat de onorabil, pe atat de responsabil. A fi primul sau printre primii este greu. In afara de asta, viata parca ti se deruleaza pe o scena in fata a milioane de spectatori, ceea ce presupune ca orice eroare va fi sanctionata de public.” Margareta si Nicolae Timofti au impreuna 3 baieti: Alexei, Nicu si Stefan. 

Galina Dodon

Galina Dodon este actuala Prima Doamna a Republicii Moldova. Sotia lui Igor Dodon a absolvit Universitatea Agricola de Stat din Moldova: Facultatea de Economie si Institutul National de Management: Facultatea de Drept economic. Aceasta este patroana fundatiei de binefacere „Din Suflet”. Cei doi au 3 baieti: Vlad, Bogdan si Nicolae.

Sursa foto: Google.com, Facebook.com, Vip Magazin, JurnalTV

Articole din aceeasi categorie