Un nou studiu arata ca exista totusi o perioada a zilei in care corpul arde, in mod natural, cele mai multe calorii, iar asta datorita ritmului circadian, care controleaza ceasul intern al organismului si ciclul zi-noapte. Aceste ritmuri influenteaza arderea caloriilor, mai ales in momentele de odihna, cand corpul uman poate arde cu 10% mai multe calorii in intervalul de dupa-amiaza tarziu si seara, fata de dimineata devreme. Mai exact, se ard aproape 130 de calorii dupa-amiaza si seara, fara mare efort, iar acest lucru poate avea impact asupra sanatatii.

 

 

Studiul publicat in jurnalul Current Biology evidentiaza faptul ca ritmul circadian dicteaza nu doar dorinta de odihna, ci si cat de complex este metabolismul care opereaza pe o perioada de 24 de ore. In felul acesta, persoanele care au un program de somn neregulat, inclusiv cele care lucreaza in ture, se confrunta cu obezitatea si sunt predispuse sa dezvolte afectiuni precum diabetul de tip II, cancerul sau declinul cognitiv. Chiar daca nu-l auzim, ceasul biologic functioneaza constant.

 

 

„Este posibil ca atunci cand mananci, iar necesitatile de consum al energiei sunt mici, aceasta activitate poate duce la cresterea in greutate”, a precizat Jeanne Duffy, cercetatoare din cadrul studiului de la Brigham and Women's Hospital.

 

 

Studiul a avut in vedere sapte persoane, atat femei, cat si barbati, cu varste cuprinse intre 38 si 69 de ani care, timp de 37 de zile, au stat intr-un laborator fara geamuri, ceasuri, telefoane sau Internet, astfel incat sa nu stie ce timp din zi este afara. In fiecare seara, participantii mergeau sa doarma cu patru ore mai tarziu decat in noapte precedenta, acest obicei durand timp de 3 saptamani. In felul acesta, ceasul intern al organismului era fortat sa tina pasul, cercetatorii observand astfel ca perioadele biologice ale corpului erau complet altele fata de perioada zilei.

 

 

Fiecare persoana care a participat la acest studiu a fost nevoita sa poarte senzori care sa le masoare temperatura corpului, permitand cerceratorilor sa stabileasca perioada in care se ard cele mai multe calorii. Cu cat temperatura corpului este mai ridicata, cu atat se ard mai multe calorii. In felul acesta, s-a descoperit ca rata arderii caloriilor era mai mica noaptea atunci cand temperatura corpului scadea, in timp ce, 12 ore mai tarziu, rata de calorii arse crestea, dupa-amiaza.

 

 

Sursa foto: Google.com 

csid.ro