Acestea sunt intrebarile ce ii framanta pe parteneri in cele noua luni de sarcini. Specialistii ne asigura ca, daca sarcina decurge normal, contactul sexual este permis ori de cate ori cei doi isidoresc asta. Totusi, fluctuatiile hormonale, greturile si varsaturile, oboseala si sanii durerosi pot scadea dorinta sexuala a femeii.  

 

 

“Contactul sexual nu poate rani bebelusul. Acesta este protejat atat de lichidul amniotic, cat si de peretii uterini. Orgasmul poate produce mici contractii uterine, dar, de obicei,  acestea sunt trecatoare si nu este dovedit cu studii ca pot duce la pierderea sarcinii.  Cu toate astea, starea emotionala si grija constanta ca ceva sa nu afecteze sarcina pot reprezenta un impediment. Spre sfarsitul celor 9 luni, cresterea in greutate si durerile de spate pot scadea entuziasmul”, precizeaza ginecologul Erna Stoian pentru Ce se intampla, doctore?

 

 

Totusi, ca masura de protectie, unii medici recomanda evitarea contactului sexual in ultimele saptamani de sarcina. “Sperma contine prostaglandine (aceiasi hormoni folositi pentru inducerea nasterii), iar acestia pot declansa contractiile si travaliul. Contactul sexual este insa recomandat femeilor care au depasit termenul, pentru ca ajuta la declansarea travaliului’’, adauga specialistul.

 

 

Femeia si dorinta sexuala


Dorinta sexuala in timpul sarcinii variaza de la femeie la femeie. Daca unele au un apetit sexual mai crescut, altele nu resimt aceasta nevoie. 

 

“Dorinta sexuala poate varia in sarcina pe masura ce apar modificari hormonale si schimbari la nivelul corpului. Unele femei se pot simti prea grase datorita cresterii abdomenului, altele se pot simti sexy datorita cresterii sanilor.


Cresterea fluxului de sange in zona pelvina poate mari sensibilitatea si poate duce la amplificarea placerii, dar poate, de asemenea, sa duca la angorjarea zonei genitale, o stare nu tocmai placuta pentru femei. Cresterea volumului sanilor si a sensibilitatii dureroase pot fi neplacute in primul trimestru’’, mai spune medicul Erna Stoian.

 

In principiu, puteti alege orice pozitie, asta daca femeia nu resimte un anumit disconfort. in a doua jumatate a sarcinii, anumite forme de impreunare pot pune probleme. “Pozitia misionarului ar trebui evitata, pentru ca greutatea fatului sa nu preseze vasele mari si sa duca la aparitia starii de rau si lesin’’, afirma medicul ginecolog Erna Stoian.

 

 

Sex oral sau anal?


Sexul oral poate fi o optiune in sarcina. “Totusi, in cazuri rare, un jet de aer suflat in vagin poate duce la aparitia embolismului, o afectiune amenintatoare pentru fat. Sexul anal poate fi neplacut datorita aparitiei hemoroizilor, iar sexul vaginal dupa cel anal favorizeaza aparitia infectiilor vaginale ce pot afecta sarcina’’, precizeaza medicul Erna Stoian.

 

 

Sarcina si bolile cu transmitere sexuala

 

Mijloacele de protectie sunt obligatorii in sarcina. Trebuie sa stiti ca sarcina nu protejeaza de bolile cu transmitere sexuala. Daca nu cunoasteti istoricul partenerului, folosirea prezervativului este esentiala, asta pentru a evita infectarea cu HIV, Herpes, Chlamydia, afectiuni ce pot afecta si bebelusul.

 

 

Cand nu este permis contactul sexual in sarcina?

 

  • Contactul sexual este interzis si poate fi periculos in sarcina in urmatoarele situatii
  • Amenintare de avort sau istoric de avorturi spontane
  • Risc crescut de nastere prematura
  • Sangerare vaginala
  • Ruperea membranelor
  • Sarcina multipla
  • Contractii uterine
  • Placenta praevia
  • Deschiderea colului uterin si incompetenta cervico-istmica.

 

 

Sexul dupa nastere


Dupa nastere, organismul are nevoie de o perioada pentru a se vindeca, iar asta se intampla indiferent daca ai nascut prin cezariana sau natural. “De obicei, contactul sexual este permis dupa 6 saptamani, cand colul s-a inchis, sangerarile au disparut si plaga de epiziotomie s-a cicatrizat. De asemenea, trebuie sa folosesti protectie pentru a evita alta sarcina’’, concluzioneaza medicul ginecolog Erna Stoian.

 

 

Sursa foto: Google.com

Csid.ro