Poate tie nu, dar multor paciente ale psihoterapeutului Constantin Cornea li s-a intamplat. Iata care sunt motivele pentru care femeile intra intr-o relatie cu un coleg de la birou, spuse chiar de un specialist.
Raspunsurile venite aproape pe negandite, la cabinet, suna in felul urmator: “pentru ca ma place asa cum sunt, pentru ca m-am saturat de cel de acasa, pentru ca vreau ceva nou, pentru ca ma simt in sfarsit iubita si apreciata.” Asa sa fie, oare?, se intreaba Constantin Cornea.
Dar tu ce ai facut pentru ca raspunsurile de mai sus sa fie corecte? Nu te grabi sa raspunzi, dar nici nu te gandi prea mult. Pentru ca in ambele situatii vorbim despre un mecanism de aparare. intr-adevar cele mai multe situatii de amantlac, sunt intre colegi. Pentru ca sunt la indemana, sau pentru ca, stiind situatia de acasa, pot deveni convingatori jucand rolul pe care tu ti-l doresti.
De ce se intampla asa? Este omul, oare, un animal care are nevoie de schimbare? Uneori da, pentru  ca schimbarea este factor de progres, dar alteori poate fi doar un exercitiu de frustrare, ori mecanism de aparare folosit doar pentru a nu-mi recunoaste un defect. Si uite asa avem persoane care insala, pentru ca asa simt nevoia, persoane care insala cautand motiv, sau persoane care insala pentru ca s-au trezit intr-o situatie pe care nu o pot controla. Oricum am incerca sa dezbatem aceasta problema, este evident ca subiectul este reprezentat de om, cu toate defectele si calitatile lui. Iar omul nu este perfect.
Este moral sa se intample astfel? Cum se simt cei care chiar pun in practica relatia cu colegul?
Unii mai rau, altii chiar bine. Unele considera ca vor arde in iad, altele considera ca astfel platesc celui de acasa ca nu le respecta sau nu le apreciaza la adevarata valoare.
Dar toate, doresc sa impartaseasca experinta prin care trec. si de fapt, de aici incep cu adevarat problemele. Pentru ca simt sa impartaseasca cu prietenele, care in functie de caracterul lor, le judeca sau se bucura pentru ele. Dar, in orice caz, nu se pot opri sa nu povesteasca la randul lor, altor prietene. Colegilor, care fac acelasi lucru ca si prietenele.
Ce se intampla daca relatia continua? Partenerul cumva afla si relatia de cuplu are de suferit.
Sunt parteneri care trec peste aventura sotiei? 90% nu trec peste aventura sotiei. 10% raman pentru a-i plati pentru ceea ce a facut sau pentru ca nu oricum, nu are unde sa se duca. Restul, indifferent de costuri, pleaca din relatie…
Ce este de facut in situatia cand apare posibiliatea unei relatii de amantie? Se evaluaeza ce ai de pierdut, ce fel va reactiona partenerul si ce faci daca se afla.
Mai poti intoarce un partener, dupa ce l-ai inselat? Oarecum da, daca esti dispusa sa platesti costurile. Pentru ca el nu va inceta niciodata sa iti reproseze.
Sunt si situatii in care amantia se termina fericit? 2% da. Cand amantii isi parasesc familia pentru a forma un nou cuplu. In rest, divortul, sau certurile sunt cele care mai pot guverna, cel mult o perioada, cuplurile in care a existat o astfel de situatie.
Terapia de cuplu ajuta partenerii sa treaca peste inselat? In in anumite situatii dar, dar din pacate, in marea majoritate a situatiilor nu. Pentru ca terapia de cuplu nu poate sterge memoria sau schimba personalitatea…
Sursa foto: Google.com

Csid.ro