Prin urmare, asta trezeste si hraneste asteptari uneori total nerealiste, si in orice caz contrazise de realitatea cotidiana. Nu e de mirare ca cei mai multi dintre noi sunt total nepregatiti in fata provocarilor pe care le implica o relatie pe termen lung. Asa ca, de indata ce aburii indragostelii se evapora in rutina zilnica, ne trezim intr-o buna dimineata, ne uitam la cel de langa noi si ne intrebam: unde a disparut dragostea?

 

 

In unele cazuri (evident, nu in toate), ea este inca acolo, doar ca s-a transformat pe alocuri, iar relatia voastra trece prin niste etape pe care trebuie sa le intelegeti si sa le acceptati ca fiind firesti. Asadar, cele mai importante 4 provocari ale unei relatii, pe care doar cuplurile solide le pot depasi, sunt:

 

1. Diferentele

 

Orice cuplu trece prin aceasta faza. Lucrurile care ne-au apropiat si ne-au atras unul la celalalt ni se par, in cele din urma, respingatoare. Dar asta este, pana la urma, ceva normal si poti sa folosesti aceasta etapa ca pe o oportunitate de a parasi zona de confort si de a explora multiplele fatete ale personalitatii celuilalt.

 

 

2. Monotonia vietii sexuale

 

Dupa ce se sting focurile de artificii declansate de furtuna de hormoni de la inceputul relatiei, alunecati pe nesimtite in rutina (chiar si pe plan sexual) si totul devine extrem de predictibil si, evident, mult mai putin incitant. Problemele de la serviciu, micile frecusuri zilnice, lipsa de conexiune – toate astea isi spun cuvantul si va afecteaza pe plan sexual. O viata sexuala de calitate implica coordonare emotionala (dar nu numai) si sa fii pe aceeasi lungime de unda cu partenerul tau. Iar asta e cam greu de atins cand toata atentia ta este concentrata pe monitorizarea eventualelor erori pe care le face partenerul in relatia de cuplu. O viata sexuala implinita presupune deschidere fata de celalalt, o buna comunicare si asumarea vulnerabilitatilor: sa spui deschis ce-ti place, ce te incita si ce te inhiba pe plan sexual, ce momente te satisfac cu adevarat. Sexul de calitate inseamna sa-ti asumi riscul de a vorbi deschis despre preferintele tale. Important este sa creati o baza solida in relatia voastra si o zona in care sa va exprimati deschis dorintele sexuale, chiar si pe acelea care de care va temeti cel mai mult sa le impartasiti.

 

 

3. Lipsa de conexiune

 

Chiar si in cuplurile stabile, care au o relatie sanatoasa, pot aparea crize de conexiune. Ceea ce ce conteaza cel mai mult este cum le gestionezi si daca reusesti sa identifici motivele distantarii emotionale. E vorba de problemele de la serviciu sau pur si simplu incerci sa te auto-protejezi pentru a evita o conversatie problematica? Daca ai o relatie stabila si sigura, accepti fara rezerve nevoia de conexiune emotionala (a ta si a celuilalt) si iti comunici nevoile direct. Daca, insa, esti implicata intr-o relatie problematica si nu stii cum sa-ti verbalizezi nevoile, fie incepi sa pui presiune asupra partenerului tau, fie te inchizi total in tine si te distantezi, incercand sa te protejezi.

 

 

4. Indoiala

 

Pentru ca viata in cuplurile care au o relatie de durata este marcata, uneori, de momente de indoiala. Intr-o lume populata de atatea optiuni, uneori pare al naibii de greu sa fii loial unei singure persoane (care, pe deasupra, ne mai si raneste din cand in cand). Insa, adesea, indoiala nu are, totusi, prea mult de-a face cu relatia noastra, ci cu tendinta de a ne impovara partenerul cu prea multe asteptari. Este mult mai convenabil sa-l invinovatim pe el de tot ceea ce nu merge bine in viata si in relatia noastra. Pentru ca este foarte convenabil si la indemana sa facem asta. Iar partenerul nostru trebuie sa indure zilnic aceasta povara, asa cum o facem si noi, la randul nostru.

 

 

Sursa foto: Google.com

ELLE