Comportamentul in aceste ocazii a fost codificat in reguli precise, nerespectarea lor atragand dupa sine excluderea din categoria sociala de apartenenta. Indiferent de epoca si de oranduire, politetea a fost considerata indispensabila traiului in comun, chiar daca obiceiurile manifestarii ei variau din punct de vedere regional. Codul bunelor maniere nu a aparut ca o inventie a unui om excentric sau ca niste reguli impuse de aristocratia vremurilor (cum multi oameni ar crede), el a aparut ca un raspuns firesc, natural, la probleme cotidiene ale societatii. Bazele sale isi au originea in antichitate, in spatiile civice, cum ar fi agora, teatrul sau forumul, fiind utilizat des in arta oratorica, prin care oamenii erau invatati cum sa convietuiasca, fara a avea comportamente deranjante pentru cei din jurul lor. Sunt reguli care stau la baza oricarei societati sanatoase, civilizate.

Lipsa politetii din societatile actuale (liberale, deschise, extrem de permisive) are o explicatie foarte intemeiata: dintotdeauna bunele maniere au coexistat cu tentatia oamenilor de a se opune regulilor impuse de politete, deoarece, la o prima vedere, acestea par restrictive, inutile si inventate sa ingradeasca libertatea de exprimare a individului. Dar, dupa o scurta experienta de viata, multi oameni sunt nevoiti sa accepte ca bunele maniere nu sunt deloc de prisos, ci ca acestea contribuie in mod substantial la traiul in bune conditii cu ceilalti.

Cunoasterea regulilor comportamentale inlesneste intelegerea, observarea si folosirea acestora. Faciliteaza comunicarea, iar persoana care respecta regulile, cum ar fi formulele de salut sau propria prezentare, se bucura de o mai buna apreciere din partea celor din jur. Gestica si atitudinea sunt la fel de importante. Chiar daca in ultimii ani multe aspecte ale codului bunelor maniere s-au modificat, sunt tari in care incalcarea lor este chiar pedepsita prin lege. Desigur exista si situatii in care pot fi admise aspecte diferite ale comportamentului corect. Uneori nici micile gafe nu pot fi evitate. In aceste conditii este recomandata o reactie calma si cu intelegere, pentru a se da dovada de tact si caracter

Perfecte