De obicei, in urma unui efort apare o durere localizata in mijlocul pieptului, o durere severa (unii pacienti au spus ca au vazut moartea cu ochii"). Respiratia devine dificila, iar durerea iradiaza spre umeri si brate. Daca aceste simptome dureaza de peste 20 de minute, este cazul sa sunati urgent la 112. Dar sunt si cazuri in care infarctul este asimptomatic, iar pacientul simte ca se sufoca - si atunci sunati la 112. Dr. Oana Gheorghe-Fronea, medic cardiolog, ne vorbeste despre semnele si simptomele inimii care ne trimit de urgenta la spital.

 

 

Cand este cazul sa ne prezentam la un consult de inima?

 

Depinde de ce varsta avem, din ce familie provenim (referindu-ma la istoricul de boli de inima) si bineinteles, de ce simptome avem. Daca ne confruntam cu simptome specifice unei afectiuni cardiovasculare (de exemplu, dureare anginoasa, dipnee – respiratie dificila, palpitatii, sincopa, valori constant crescute: 140/90 mmHg ale tensiunii arteriale), recomandarea este sa va prezentati la un consult cat se poate de repede. Daca este vorba de un control de rutina, in absenta simptomelor, atunci daca avem nesansa sa provenim dintr-o familie de cardiaci in care mama si/ sau tatal sunt cunoscuti cu diferite boli cardiovasculare de la varste tinere (barbati sub 55 de ani, femei sub 60 de ani), atunci un consult cardiologic de evaluare este binevenit oricand, urmand ca intervalul la care sa se efectueze urmatorul control sa fie stabilit in functie de rezultatele acestui prim bilant.

 

 

Daca nu este vorba de simptome specifice si nici de o eventuala mostenire familiala, atunci un prim control cardiologic de evaluare devine necesar la barbatii cu varsta de peste 55 ani si la femeile cu varsta de peste 60 de ani. O categorie aparte o reprezinta acei oameni diagnosticati cu boli care pot influenta, in timp, aparatul cardiovascular, cum este cazul diabetului zaharat, de exemplu. Toti pacientii ce sunt diagnosticati cu diabet zaharat, ar trebui sa primeasca recomandarea de a efectua un consult cardiologic de evaluare, odata cu diagnosticarea si luarea lor in evidenta ca diabetici.

 

 

Care sunt principalele boli de inima?

 

Sunt multe. Cele mai frecvente in tara noastra sunt hipertensiunea arteriala si boala cardiaca ischemica. Dar nu putem neglija nici valvulopatiile (afectiunile valvelor cardiace ce pot fi defecte innascute (congenitale) sau dobandite pe parcursul vietii), tulburarile de ritm cardiac, afectiunile arterelor – arteriopatiile, ale venelor sau afectiunile acute de tipul miocarditelor.

 

 

Desi cancerul este cel mai temut dusman al sanatatii, de inima mor mai multi oameni. De ce?

 

Principala cauza de deces in intreaga Europa este reprezentata de bolile cardiovasculare intre care boala cardiaca ischemica este responsabila de cele mai multe decese. De ce? Pentru ca, pe langa o predispozitie genetica poate a noastra ca natiune, catre boli cardiovasculare, ducem un stil de viata nesanatos, fiind expusi in continuu la o multitudine de factori de risc cardiovascular: suntem sedentari, din ce in ce mai mult, in ultimul timp, suntem din ce in ce mai grasi, consumam foarte multa sare, acesta fiind ascunsa in alimente si bauturi, mancam foarte multe grasimi – si asta ne face dislipidemici si consumam foarte mult zahar – asta ne face diabetici. Consecinta hipertensiunii arteriale, a dislipidemiei si a dibetului zaharat, fara a mai discuta si de fumat duc inevitabil catre boala cardiaca ischemica. Nu mergem in mod regulat la controale medicale, chiar daca stim ca in familia noastra sunt probleme din tata in fiu, nu exista o cultura medicala, mai ales o cultura a preventiei bolilor cardiovasculare. Accesul la controalele medicale si la tratament este adeseori limitat din motive socio-economice. Si de aici dezastrul.

 

 

Infarct miocardic - cand este nevoie de interventie medicala urgenta? Care sunt semnele unui infarct?

 

In primul rand, durerea severa, localizata in mijlocul pieptului, (pacientul simte ca vede moartea cu ochii), avand un caracter de constrictie/presiune, insotita de senzatie de respiratie dificila. Durerea se muta catre umeri si brate. Aceasta durere debuteaza, de obicei, in timpul unui efort si dureaza peste 20 de minute (desi poate pacientul si-a administrat chiar nitroglicerina sub limba). Uneori infarctul poate fi indolor si tot ce simte pacientul este doar sufocarea, respiratia dificila, instalata brusc, fara o explicatie aparenta. Alterori infarctul se poate manifesta cu pierderea brusca a starii de constienta (sincopa) – pacientul cazand ca secerat din picioare sau cu moarte subita cardiaca, care in absenta instituirii prompte a masurilor de resuscitare, duce la decesul pacientului.

 

 

Ce inseamna preinfarct?

 

Prin preinfarct se intelege acea situatie in care crizele de durere tipica anginoase sunt din ce in ce mai dese, mai lungi, declansate de eforturi din ce in ce mai mici sau care apar chiar in repaos total, dar care nu se insotesc de dovada necrozarii muschiului cardiac – in sange nu cresc enzimele de necroza miocardica, iar ecocardiografic, nu se deceleaza o tulburare de contractie localizata a peretelui inimii. In termen medical, noi o numim angina instabila”.

 

 

Sursa foto: Google.com

Perfecte