Nicoleta Brinza este autoarea care scrie sub pseudonimul - Zina Zen. Cartile lansate de ea s-au bucurat de succes din partea cititorilor si de admiratie si consideratie din partea criticilor literari. Daca tot suntem in luna dragostei, scriitoarea ne-a propus top 5 carti de dragoste pe care sa le citesti in februarie:

 

 


 1. „Nunta in cer” de Mircea Eliade

 

Nu stiu cum de nu mi-a stat inima in loc, citind aceasta carte. Am trait-o, la propriu, am respirat-o, am trecut-o prin filtrele si proiectiile mele. De fiecare data cand am nevoie de un raspuns sau o confirmare din exterior, pentru mine, o deschid la intamplare si citesc un pasaj din ea. Tot incerc sa scot viata si iubirea din carti, sa fiu „realista”, dar nu reusesc. Pentru ca iubirea cea mare, pe care ar trebui sa o avem in noi, indiferent de povestile de dragoste traite, include si emotia unei lecturi frumoase. Iar geniul lui Mircea Eliade este stropul de zen de care am eu nevoie din cand in cand, cand mai deraiez sau trebuie sa ies din banalul cotidian. 

 


2. „Pasarea spin” de Colleen McCullough


Am citit aceasta carte cand eram cam mica si, tousi, mi-a placut enorm. Am recitit-o mai tarziu, cand am crescut si am inceput sa inteleg un pic mai multe despre femei, barbati si lume, si am adorat-o. Poate pentru ca este scrisa sublim, poate pentru ca am eu o atractie fata de povestile complicate, nu stiu, dar este una dintre cartile mele preferate, una dintre povestile de viata care m-au inspirat si m-au pregatit pentru viata, asa cum este. Probabil, datorita ei nu m-am temut de iubiri puternice, aparent imposibile. Datorita ei, de fapt, nu m-am temut de viata. 

 


3. „Scrisoare de dragoste” de Mihail Drumes


Am ramas odata fara internet si cablu TV, izolata, inconjurata doar de carti. Am ales, la intamplare, aceasta carte si abia cand am terminat-o, am reusit sa ma ridic din pat. Intensa, rupta si de lumea de atunci, dar in aceeasi masura, si de lumea noastra, cartea lui Mihail Drumes nu este o scrisoare, ci este o poveste impresionanta de iubire, care tine cu sufletul la gura atatea generatii diferite de oameni. Daca am fi suficient de intelepti sa invatam din greselile si alegerile personajelor noastre preferate!

 


4. „Padurea norvegiana” de Haruki Murakami


Este o carte care le are pe toate. Pentru ca asa este viata, asa e iubirea, cu de toate. Imprevizibila, incredibila, uneori, fara legatura cu nimic din ce stiam noi sau pentru ce ne-au pregatit anii si experienta. Nu exista reguli, tipare si formule. Mi-a placut aceasta carte pentru ca nu m-am simtit ciudata sau singura, atunci cand am iubit ciudat sau altfel, oameni ciudati sau altfel. Nu as fi vrut sa existe atata judecata si „grija” a altora pentru povestea altcuiva de iubire. La Haruki Murakami m-am simtit acasa. Cand vine iubirea, trebuie primita si traita asa cum este, nu cum cred altii. Tipologiile umane sunt diferite. Chiar si noi suntem diferiti, de la o ora la alta. Cartile ca „Padurea norvegiana” mi-au dat curaj sa accept, sa indraznesc, sa nu ma tem. Iar asta poate transforma o poveste de iubire in cea mai frumoasa poveste de iubire. 

 5. „Pismovnik” de Mihail Shishkin 


Poate, pentru ca imi place sa scriu scrisori. Sau, mai bine zis, am fost nevoita sa scriu scrisori. Scrisori, pe care nu le-am mai trimis niciodata, nimanui. O carte frumoasa, scrisa bine, care te tine treaza sau, mai bine zis, te trezeşte si uneori, anume acesta este rolul cartii. 


Tu pe care o alegi?

 

Sursa foto: Google.com; Facebook.com

Perfecte