Nu exista indoiala ca suntem fiinte care dezvolta tot felul de obiceiuri. Mintile si corpurile noastre depind de tot felul de stimulenti, actiuni si scheme de gandire si de comportament care ne contureaza personalitatile. Obiceiurile sunt ca niste armuri care ne fac sa ne simtim confortabil.
Unele obiceiuri sunt neplacute sau ajung sa fie neplacute. De exemplu, ca iti bagi degetul in gura sau ca fumezi sau ca iti rozi unghiile sau ca iti trosnesti degetele. Autorul cartii “Puterea obsnuintei”, Charles Duhigg, spune ca obiceiurile nu sunt innascute, ci create. Fiecare obicei – bun, rau sau nesemnificativ – incepe cu o schema psihologica numita “bucla obisnuintei”.

 

Duhigg considera ca, atunci cand vrei sa schimbi un obicei, trebuie sa treci printr-un proces indelungat, care are trei etape. Primul pas cand vrei sa schimbi obicei este sa lasi acel obicei descoperit. Al doilea pas este comportamentul in sine sau rutina pe care o creeaza. Iar al treilea pas este recompensa.

 

Ce sa faci cand vrei sa schimbi un obicei
Odata ce ti-ai format niste obiceiuri, ele sunt greu de abandonat pentru ca, de multe ori, uiti ca le ai. Obiceiurile sunt comportamente pe care nu le constientizezi si la care nu te gandesti, in general. Iar unele obiceiuri ne controleaza vietile.Exista insa solutii la care sa apelezi cand vrei sa schimbi un obicei. Phillippa Lally si echipa ei a urmarit 96 de persoane vreme de 12 saptamani, pentru a afla cat dureaza sa schimbi un obicei vechi cu unul nou. In studiu, participantii si-au ales un nou obicei si au explicat ce s-a intamplat in fiecare zi, timp de 12 saptamani. Rezultatul a fost ca timpul necesar pentru a schimba un obicei este 66 de zile.

 

Ce se intampla cand vrei sa schimbi un obicei vechi cu unul nou
1. E neplacut (zilele 1-22)
Vorbeste despre faptul ca vrei o schimbare. Spune-le prietenilor, colegilor si membrilor familiei tale ca ai o misiune. Cere-le sa te supravegheze atunci cand risti sa te intorci la vechile obiceiuri si le abandonezi pe cele noi. Spune-le ca vrei sa te certe, sa te corecteze si sa iti reaminteasca mereu ca vrei sa te schimbi. In felul acesta, pui mai multa presiune pe tine: presiunea ca ii vei dezamagi pe ceilalti daca nu te tii de planul propus. Uneori e mai usor sa te dezamagesti pe tine insati decat sa ii dezamagesti pe altii. Asa ca, a-i implica pe cei apropiati te poate ajuta sa te schimbi.
2. Analiza de sine (zilele 22-44)
Uita-te bine la viata ta. Aceasta este perioada in care sapi adanc si iti cercetezi sufletul. Ce vrei de la viata? De ce vrei sa schimbi acest obicei cu altul? Cum vrei sa te reprezinti pe tine insati? Analizeaza pana ajungi la miezul motivatiei si afla cum iti va influenta aceasta schimbare viata.
3. Gaseste calea (zilele 44-66)
Cel de-al treilea stadiu este cel final. Pe parcursul celor 66 de zile exista riscul sa obosesti si sa uiti de ce vrei capeti un alt obicei in schimbul celui vechi. In acest stadiu e important sa gasesti ceva de care sa te legi, ceva care sa te faca sa rezisti pana la final, acestea sunt cele 22 de zile care iti dovedesc ca esti puternica si ca ai vointa.

 

Bonus: Rasplata (peste 66 de zile)
Singurul mod de a pecetlui sfarsitul unui vechi obicei si nasterea unui obicei nou este sa sarbatoresti. Asa ca poti sa dai o petrecere, sa bei sampanie sau sa urci pe un munte si sa strigi cat poti de tare, de bucurie. Cei cu care ai impartasit dorinta de a te schimba se vor bucura pentru tine! Sarbatoreste cu ei!

www.andreearaicu.ro/