De ce multe cupluri din ziua de azi nu reusesc sa ramana impreuna “pana cand moartea ii va desparti” ?


Aurelia Balan-Cojocaru: Buna intrebare, cred ca am putea discuta la acest subiect ore intregi si tot nu s-ar epuiza toate cauzele care ii aduc pe doi oameni impreuna, dar si cele care contribuie la separarea lor. Fara a face un clasament in ordinea importantei, voi incerca sa enumer cate ceva despre care se discuta foarte putin:

 
Omul contemporant este foarte axat pe consum, inclusiv si pe consumul sentimental. Cere tot mai mult, nelimitat, ofera tot mai putin sau aproape de loc si nici nu constientizeaza asta. Respectiv aceasta lipsa de implicare, sau pseudoimplicare cum obisnuiesc sa ii zic, distanteaza. Epuizeaza din resursele a cel putin unul din parteneri, iar daca altul in general a debutat in relatie fara un rezervor cu valori bine sedimentate, ce putem pretinde sa ofere, daca singur e gol? Va cauta desigur doar sa cosume,doar sa ceara, sa astepte. Iar atunci cand ceva nu va mai functiona, se inchide ca un copilas mofturos in propria odaia si va invinui pe toti de propria nereusita.

  


Lipsa fundamentului spiritual , o alta  problema acerba despre care se vorbeste tot mai putin. Omul modern cauta sa agoniseasca toate cele materialnice: un telefon performant, o noua masina, o casa mai spatioasa, sa mearga la un eveniment mai galagios. Energia proprie este rudimentar canalizata in sexualitate, la fel prin sex se incearca a compensa multe lacune existentiale, frustrari din interior, neincredere etc.  Putini ajung sa inteleaga ca nimic din toate astea nu pot sa eleveze un om, nici sa il faca sa se simta implinit cu adevarat. Si daca unul din cei doi, care formeaza un cuplu, nu se simte implinit cu sine, cum poate contribui la implinirea relatiei?


Ar mai fi si incapacitatea de ascultare. Deseori stau fata in fata cu cupluri care ar parea ca asculta ce le spun. De fapt, chiar daca de multe ori dau din cap, au deja cu totul alta conversatie in mintea lor, nu aud ce zic eu, la fel cum nu se aud nici atunci cand comunica unul cu celalat. In primul rand acest “bombardament auditiv” se datoreaza faptului ca fiecare cauta sa vina in fata celuilat cu propriile argumente, fara a ajunge sa il asculte activ pe celelat, fara ai percepe si intelege trairile, adevaratele emotii.

  


Graba, fuga pentru a le reusi pe toate, la fel stirbeste din savoarea si bucuria unei relatii. Conexiunea partenerilor se consolideaza in cuplurile in care unul  se apropie linistit, artistic, de celalat, gaseste timp pentru a se uita in ochii partenerului de viata, care, aproape banal pentru tumultul vremurilor noastre, investeste timp in imbratisari lungi, in discutii despre totul si despre nimic, in pasiuni comune,in timp de calitate in doi  pentru amandoi, in gesturi afective menite sa ii aduca impreuna, nu sa dovedeasca cine e mai tare, mai dur, care pe care il poate pune la punct.


Depersonalizarea, pierderea propriei indentitati si a libertatii, este un cancer dur pentru oricare relatie. Sa nu uitam ca dragostea inseamna libertate si incredere.

 


  


Mai exista oameni care stiu sa se implice intr-o relatie cu jumatatea sa, astfel incat sa fie si sa se simta cu adevarat fericiti?


Desigur, nu doar pe retelele de socializare! Doar ca atentie- despre care jumatate vorbim? Stanga sau dreapta? De ce cerem jumatati de masura? Toti pretindem la  un intreg, precum intregi si suntem!De ce unii aleg sa pleace dintr-o relatie, chiar daca pretind ca inca mai iubesc?


Aurelia Balan-Cojocaru: Pentru ca iubirea are foarte putine cu relatia. Poti iubi foarte mult pe cineva, dar poate fi imposibil sa dezvolti o relatia cu acel cineva.
Sunt persoane care chiar daca se simt ingrozitor, plang din cauza durerii sufletesti, li se rupe inima in bucati, aleg sa plece! Si o fac! Adevarul e ca conteaza cum o fac si, ar fi ideal sa o stie a face frumos, fara a blama si arunca cu murdarie ( pentru ca atunci cand arunci cu murdarie spre cineva care candva a insemnat alegerea ta, cel care de fapt ramane plin de mizerie esti chiar tu).

  

Oamenii pleaca pentru ca nu mai simt ca au alaturi un alt om. Pentru ca in celalalt nu mai gasesc liniste. Asta se poate intampla din varii motive, de multe ori nici pe departe rau intentionate. Fiecare traieste, prea diferit de celalat. Poate din imaturitate, din suparare sau din cauza ca intre timp li s-au schimbat prioritatile, s-au dezvoltat diferit sau au uitat sa fie conectati la celalat. 

 

Ce le recomanzi cuplurilor in aceasta luna a iubirii?

Aurelia Balan-Cojocaru: Sa nu astepte o luna, o data in calendar pentru asi trai si impartasi iubirea. Acest sentiment, care a stat la baza genezei noastre, nu are nevoie de  o zi anume, un motiv sau un eveniment pentru a fi declansat, cel mai potrivit e aici si acum. Iubirea vrea traita autentic, asta e singurul criteriu de la care ar trebui de pornit! Fara sabloane, fara prejudecati, fara a imita tipare! Conteaza sa ne asumam propriile sentimente si sa avem curajul autenticitatii! Si totul se va produce foarte natural si curat!

Perfecte