Preotul Manole Ionel spune ca prima data parintii ar trebui sa inceapa cu o rugaciune catre Duhul Sfant, pentru a le da inspiratie si discernamant lor, care aleg si putere cu binecuvantare duhovniceasca celui care il primeste.

 

"In ultimul timp cu tristete observam interesul pentru numele straine, "de import" (Mario, Erik, Aisha, Albano, Patrik, Alphred) si indepartarea de numele traditionale romanesti, aceasta aratand o instrainare de persoana, pentru ca numele tinde sa nu mai dezvaluie taina persoanei, functionand ca o simpla eticheta, un numar, o parola uzuala in societate, in care se frang legaturile comuniunii si comunicarii, pentru ca numele nu-si mai are izvorul in Nume, nici cuvintele in Cuvant", spune preotul.

 

Acesta explica ca numele trebuie ales cu multa grija. La noi exista traditia ca pruncului sa i se dea numele nasului sau al nasei. Daca acestia au nume crestine este bine, insa daca nu au, trebuie sa dam copilului numele unui sfant care trebuie sa-i fie ocrotitor si model de urmat in viata.
Numele trebuie sa indemne la virtute crestina, la urmarea binelui pe cel care il poarta. Numele copilului dat in clipa scufundarii intreite in apa Botezului nu mai poate fi schimbat decat la tunderea in calugarie, care se mai numeste si al doilea botez.
A pune mai multe nume aceleiasi persoane umane unice arata o imprastiere si o impartire intre mai multe unitati valorice diferite. Cand omul are un singur nume, toata personalitatea lui se concentreaza in acel nume, nimic ramanad in alta parte.


realitatea.net