El se afla pentru a 6-a oara consecutiv la Carnavalul de la Venetia, care este un eveniment plin de culoare. Despre ceea ce il face sa revina de fiecare data si despre farmecul carnavalului, acesta ne-a povestit in cadrul unui interviu.


 

 

 

Q: Esti pentru a 6-a oara consecutiv la Carnavalul de la Venetia, ce te face sa revii?

A: Orice eveniment cultural atrage atentia oamenilor, mai ales cand este vorba despre un eveniment de calibru, cum este Carnavalul din Venetia. Cel mai mult atrage caracterul istoric al festivalului si decoratiile impresionante ale acestuia. Venetia este minunata in orice anotimp. Carnavalul nu este doar despre oameni cu masti, costume extravagante si numerosi turisti in piata San Marco, ci e o intreaga serie de evenimente culturale, pe care e pacat sa le ratezi: expozitii, masterclass-uri, vernisaje care au loc in colturi diferite ale orasului, dar au in comun un generic unic.

Q: Cine te insoteste?


A: De obicei, merg in toate calatoriile insotit de sotia mea si de fiul meu. Acum doi ani, am primit oferta de a ghida un grup de turisti si de a le povesti despre Carnavalul din Venetia. A iesit o treaba buna. Cu membrii acelui grup comunicam si astazi.

 

 

 


Q: Ai prieteni acolo? Ai intalnit moldoveni?

 

A: Da, in tot acest timp, am reusit sa ne facem prieteni. Pur intamplator, cu cativa ani in urma, am intalnit un fost prieten din Chisinau, pe care nu-l vazusem mult timp. De atunci, ne intalnim mereu, cand vin in Venetia. Tot el mi-a facut cunostinta cu diaspora moldoveneasca din Mestre. Concetatenii nostri stabiliti acolo sunt foarte uniti. Duminicile merg la aceeasi biserica, des se aduna impreuna. Muncesc enorm de mult, iar pentru asta sunt extrem de apreciati acolo.

 

Q: Ce activitati aveti?

Nu ne place sa stam degeaba, din acest motiv planificam toate activitatile din timp. Ne informam despre Carnaval, cand si unde au loc cele mai interesante evenimente, expozitii. De asemenea, ne place mult sa vizitam muzeele si catedralele. Catedralele italiene reprezinta o tema aparte, despre care se poate povesti la infinit. Sunt de o rara frumusete. Venetia nu poate fi explorata in cateva zile şi de fiecare data cand revii aici, descoperi lucruri noi si interesante. Mai ales ca in vecinatate, exista o multime de orase micute, dar frumoase. Acestea au si ele istoria si cultura lor.

 

 

 

 

 

Q: Ce va place sa mancati?

 
A: Italienii sunt profi in ale bucatariei. Uneori ai impresia ca tot ce gatesc ei, este un deliciu culinar. Pizza, pasta, lasagna, cannelloni, bruschette — toate acestea trebuie neaparat gustate. Ne uitam si la recomandarile de pe internet, ne informam unde mananca localnicii, de obicei, acolo gatesc cel mai bine. Dar pentru experiente gustative de neuitat, trebuie de mers in Bologna — capitala culinara a Italiei. In Venetia avem mereu grija sa mergem la cafeneaua Florian, din piata San Marco, pentru ca acolo servesc cea mai buna cafea. S-a creat o traditie deja. Apropo, artistii care evolueaza pe terasa cafenelei sunt, de asemenea, concetateni de-ai nostri. 

 

Q: E mai scumpa Venetia acum, in perioada Carnavalului?

A: Desigur, cat timp se desfasoara Carnavalul din Venetia, preturile cresc considerabil. Din acest motiv, trebuie sa iti rezervi din timp camera in hotel sau apartamentul unde vei locui, precum si biletele la avion. In general, daca esti pregatit din timp si bine informat, atunci iti sunt asigurate experientele si impresiile de nepretuit. 

 

 

Q: In ce locuri iti mai place sa revii?

A: Imi place foarte mult sa revin la Venetia, in orice anotimp. Aici mereu gasesti locuri linistite, dar frumoase, indepartate de traseele turistice. De exemplu, insula San Giorgio Maggiore, care se vede chiar din piata San Marco, nu este prea vizitata de turisti si poti linistit sa te plimbi prin parc sau sa stai in umbra catedralei, sa urci la clopotnita si sa admiri panorama de o frumusete rapitoare. Italia este o tara fantastica, de fiecare data, descoperi ceva nou.

 

 

 

Q: Calatoresti foarte mult, cate tari ai vizitat?
A: Nu duc contul tarilor pe care le vizitez, intrucat nu alerg dupa cifre. Probabil, se aduna vreo 20 sau poate mai mult. Eu colectionez impresii: «Cina cea de taina» de Leonardo da Vinci, in Milano, norii, balenele si vulcanii din Insulele Azore, din Portugalia, stadionul si muzeul echipei Real din Madrid, casa-muzeu Salvador Dali din Figueres, intalnirea cu Papa Francisc, in Vatican, Palatul Amalienborg din Copenhaga — iata ce prefer sa memorez.

 

 

 

 

 

 

Q:Ce locuri vrei sa vizitezi?

A: Pe planeta noastra sunt atat de multe locuri care merita vizitate!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: Arhiva personala 

Perfecte