O detoxifiere nu trebuie sa justifice un stil de viata nesanatos si nu aveti voie sa apelati la acesta daca suferiti de o afectiune. Este nevoie de a se constientiza ca detoxul nicidecum nu este o cura de slabire, nu este un stil de viata! Este mai degraba un proces de purificare a organismului care implica modificari atat de ordin extern, cat si intern.

 

 

 

 

 

 

De ce sa facem o cura de detox?

Astazi, mai mult decat oricand, stilul de viata modern, are darul de a ne suprasolicita, uneori aproape de limita, mecanismele noastre de detoxifiere fiziologica.

 

 

Daca ne referim la fizic (partea cu emotionalul si mentalul nu poate fi neglijat, fiind principalele declansatoarele ce determina dezechilibrele), toxinele vin de peste tot: mediu, produse alimentare, cosmetice si de ingrijire, combinatii de alimente nepotrivite, gatit incorect, unele medicamente, exces de alcool s.a. Acestea din urma, se depoziteaza in corp ani de zile, in mare parte fiind stocate pe peretii intestinului gros si reprezinta un mediu propice de dezvoltare a parazitilor intestinali, aparitiei constipatiei, balonarilor, crampelor, oboselii cronice si problemelor digestive. In cazuri ideale, organismul nostru aflat in echilibru este capabil sa elimine toxinele, dar, in cazul oricarei traume, alimentatii neadecvate, stres, el nu mai lucreaza eficient.

 

 

Atunci cand hotaram sa ne detoxifiem organismul, trebuie sa fim atenti sa nu acceleram lucrurile. Renuntarea brusca la alimentele cu care suntem obisnuiti in mod normal ne poate bulversa organismul. Mult mai usor si eficient este sa incepem cu o perioada de pregatire, premergatoare perioadei propriu-zise de detoxifiere, in care se vor scoate treptat alimentele nerecomandate.

 

 

 

In cadrul unui program de detox nu ne vom infometa si vom pune accent pe:

1. Cresterea aportului de fibre in dieta zilnica;

 


2. Cresterea aportului de lichide in organism;

 

3. Folosirea plantelor cu efect laxativ si depurative;

 

4. Adoptarea unui program de tonifiere si ralaxare (masajul, baile calde, sauna, exercitiile fizice).

 

Cele mai eficiente perioade pentru a efectua o cura de detox perioadele de intensificare a metabolismului: primavara sau toamna, o data, maxim de doua ori pe an sau cand simtim ca avem nevoie.

 

 

 

 

 

Atentie insa: cel mai bine ar fi ca inainte de a incepe o cura sa faceti un set complet de analize medicale si o consultatie cu nutritionistul. De multe ori, detoxifierea organismului poate inrautati situatia daca exista careva boli despre existenta carora nu se stia. Impreuna se va stabili meniul de detox, dar si pasii importanti ca acest proces de purificare sa fie eficient cu adevarat.

Perfecte