De-a lungul timpului, somnul de care avem nevoie a fost un subiect destul de controversat. Unii sustin ca este nevoie de 8 ore pe noapte, altii sustin ca de 5 ore. Se pare ca, recent, a fost dezvaluit faptul ca somnul in exces poate avea un efect negativ asupra sanatatii tale si un semnal de alarma pentru sanatatea ta mentala.  

 

 

Afla mai departe de cat de mult ar trebui sa dormi pe noapte: 

 

Se pare ca, daca dormi 10 ore pe noapte, creste riscul cu 30% a unei morti premature, comparativ cu dormitul a doar 7 ore pe noapte. In cazul in care dormi mai mult de 8 ore pe noapte, creste cu 46% a unui atac cerebral. O alta problema pe care o poate declansa dormitul prea mult este depresia. In spatele acestui lucru, se afla faptul ca dormitul prea mult te face mai putin activa si exista sanse mai mici ca endorfinele, substantele produse de creier, responsabile cu fericirea, sa fie eliberate.In plus, si inactivitatea din timpul noptii creste riscul durerilor de spate. 

 

Desigur, si ameteala specifica poate fi un lucru deranjant. Poate ca nu iti dai seama, insa, dormitul excesiv poate avea un impact direct asupra comportamentelor si functiilor tale cognitive precum concentrarea, memoria si luarea unor decizii. 

 

 

Cat de mult ar trebui sa dormi? 

 

In medie, numarul optim de ore pe care ar trebui sa le dormi pe noapte este de 7 ore, insa nu a venit si un raspuns clar din partea specialistilor. Fiecare individ are nevoi diferite, iar varsta, stilul de viata si starea de sanatate ne dicteaza numarul necesar de care ar trebui sa avem parte. Somnul este un indicator clar al intregii noastre stari de bine, insa asta nu inseamna ca ar trebui sa neglijezi calitatea somnului. Poate ca esti in pat timp de 8 ore, insa daca te trezesti in mod frecvent pe timpul noptii nu faci deloc bine. Important este sa iti asculti corpul si ceea ce are nevoie. Daca ai avut o saptamana mai ocupata, atunci in mod clar ai nevoie de timp pentru organismul tau, dar si pentru tine. In orice caz, nu te panica daca dormi si dupa ce ti-a sunat alarma, dar nu face din asta un obicei.

 

 

Sursa foto: Google.com

Perfecte