Cu toate astea, riscurile folosirii lui nu pot trece neobservate. Medicul dermatolog Proca ancuta explica pentru CSID care sunt primele simptome care pot trada o alergie la preservative si cum putem tine afectiunea sub control.


Alergia la prezervative, dermatita alergica de contact, poate fi provocata de latexul din care acestea sunt  confectionate sau de parfumurile, aromele sau lubrifiantii pe care acestea le pot contine.

 

In general, aceasta poate afecta atat barbatii, cat si femeile.  La inceput, dupa primele utilizari ale prezervativului, manifestarile sunt usoare, iar alergia este trecuta cu vederea. simptomele se agraveaza insa dupa fiecare contact cu prezervativul.

Simptomele care pot aparea:

Senzatia de arsura, de usturime in zona genitala, care apare in timpul actului sexual si dispare la cateva minute dupa incheierea lui.

Pruritul (mancarimea) apare de obicei dupa cateva ore de la folosirea prezervativului, este deranjanta, uneori insuportabila. in urma gratajului ( scarpinarii ) pot aparea excoriatii , eroziuni sau exulceratii

Edemul si eritemul vulvovaginal la femei si penian sau scrotal la barbati.

Vezicule sau bule cu continut lichid, care se localizeaza pe organele genitale sau degete, care se sparg si lasa in urma ulceratii dureroase.

 

Uneori, reactia alergica se poate generaliza, iar pe langa simptomele obisnuite pot aparea: leziuni urticariene, prurit generalizat, tuse, lacrimarea si inrosirea ochilor.

 

Complicatiile alergiei date de prezervative

Socul anafilactic, o reactie alergica severa, apare rar, in urma folosirii prezervativelor, si se manifesta prin scaderea tensiunii arteriale, palpitatii, tahicardie, dificultati in respiratie, vertij (ameteli), varsaturi, stare de confuzie, care, uneori, poate duce pana la pierderea cunostiintei.

Pacientii care prezinta una dintre simptomele mentionate trebuie sa efectueze niste teste alergologice pentru a depista cu exactitate alergenul care ii provoaca aceasta stare. in cazul in care unul dintre cei doi parteneri are o alergie la latex, se pot folosi prezervative din poliizopren .
Daca factorul alergen este un colorant, parfum sau spermicid, se pot utiliza prezervative care nu contin acele substante.

 

Tratamentul poate fi local, cu creme sau ovule, sau general, cu antihistaminice. in cazul unui soc anafilactic, pacientul trebuie sa se prezinte de urgenta la medic pentru a urma un tratament adecvat, in functie de severitate.

 

Lucruri adevarate despre prezervative:

 Prezervativul din latex este recomandat pentru prevenirea sarcinilor nedorite si a bolilor cu transmitere sexuala. 

Persoanele alergice la latex le pot folosi pe cele din poliuretan. Prezervativele din piele de oaie au porii mari si permit virusilor sa treaca. aceste prezervative nu sunt recomandate pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuala.

Utilizati numai lubrifiantii pe baza de apa. Lubrifiantii pe baza de ulei vor slabi prezervativul si il vor rupe.

Un barbat trebuie sa se departeze imediat de femeia cu care a facut sex, asta pentru ca prezervativul sa nu alunece, iar partenera sa intre in contact cu lichidul seminal.Prezervativele pot fi folosite o singura data! Utilizati intotdeauna altul daca pasiunea reapare.

Acestea trebuie pastrate in locuri racoroase.Daca sunt tinute in portofel sau torpedo exista toate sansele sa se topeasca din cauza caldurii si sa nu poata fi folosite.

 

Prezervativele, ca si alimentele, au date de expirare. Cele mai multe dintre ele pot fi folosite intre trei si cinci ani. Verificati data imprimata pe cutie sau pe ambalajul prezervativului.

O marime nu se potriveste tuturor barbatilor. E important sa va asigurati ca prezervativul nu este prea mare. Daca este cazul, in cazul dimensiunii standard, sunt disponibile si dimensiuni "confortabile".

 

Sursa foto: Google.com

Csid.ro