Psihologul Aurelia Balan-Cojocaru sustine ca: "Prietenul necuvantator ne ajuta sa mentinem un echilibru interior si sa depasim anumite stari sau perioade dificile". Pe langa beneficiile imediate legate de stimularea unui mod de viata sanatos (program zilnic de plimbare in aer liber, cresterea activitatilor), animalul de companie joaca si un important rol terapeutic. Efectele terapeutice sunt in principal legate de faptul ca animalul de companie satisface una dintre nevoile noastre fundamentale: nevoia de a primi si a oferi afectiune si dragoste.

 

 

Noi, parintii, ne facem de foarte multe ori griji chiar si pentru lucruri care nu exista, doar din intuitie, pentru a ne feri si proteja copiii de orice le-ar putea face rau. Ce nu vrem sa intelegem este ca micutii nostri, cel putin dupa ce au intrat la scoala, se pot descurca singuri in destul de multe situatii, iar noi trebuie sa fim primii care sa ii incurajam sa fie independenti.

 

 

La acest aspect contribuie si prezenta unui animal de companie in viata copiilor, aducand numeroase avantaje pentru dezvoltarea lor armonioasa:

 

- Un catelus energic si dragalas, de care cel mic sa se ataseze usor, va spori dezvoltarea simtului responsabilitatii pentru nazdravanul de acasa! Asta pentru ca animalele au nevoie de atentie, afectiune si au mereu chef de joaca, iar cei micuti sunt dornici sa le indeplineasca dorintele;


- Ingrijirea unei pisici contribuie la eliminarea stresului dupa orele de curs sau dupa efectuarea temelor pentru scoala;

 

- Un caine inseamna siguranta si securitate pentru cei mici, atunci cand sunt singuri acasa si le transmite copiilor un sentiment de liniste. De asemenea, ii ajuta sa aiba mai multa incredere in ei, sa fie disciplinati si ordonati;


- Animalul de companie este o solutie pentru a depasi problemele vietii si a mentine o stare de echilibru si sanatate pentru cei mici.

 

 

Nu trebuie sa intelegem ca prezenta unui animal de companie va rezolva toate problemele copilului sau ii va oferi rapid raspunsuri si solutii la situatiile de viata cu care se confrunta, dar trebuie sa stim ca aceasta alegere este benefica si reconfortanta, oferind foarte multe avantaje, chiar si la nivel comunicational.

 

 

Sursa foto: Google.com; Arhiva personala

Perfecte