Potrivit Cnn.com, copiii care primesc, in loc de lactate de vaca, produse precum alpte de soia, migdale sau orez risca sa ramana mici de inaltime. Cercetatorii au analizat 5.000 de copii cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani si au stabilit ca este suficient un singur pahar de lapte care nu este de origine animala pe zi pentru ca micutii sa fie cu aproape 0.5 centimetri mai scunzi decat media varstei.

 

Expertii spun ca, spre exemplu, un copil de 3 ani care bea trei cani de lapte de soia sau migdale este cu 1.5 centimetri mai mic de inaltime decat cel care consuma lapte de vaca. Aceste modificari devin mult mai vizibile in adolescenta.

 

Explicatia consta in faptul ca laptele care provine din plante nu stimuleaza factorul de crestere de tip insulinic (IGF) la fel cum o face laptele de vaca. In schimb, nivelurile mai scazute de IGF pot reduce riscul unor fracturi sau chiar al aparitiei unor tipuri de cancer.

 

Asadar, desi laptele de vaca are avantajele sale, si alternativele vegetale sunt benefice la randul lor: asigura necesarul de proteine, calciu, magneziu, potasiu.

 

Concluzia? Oferiti-le copiilor o alimentatie diversa, care sa includa toate grupele alimentare, si nu excludeti complet o anumita categorie, deoarece fiecare aliment are un rol important in dezvoltare. 

 

Sursa foto: Google.com

Csid.ro