Vorbim, in mod evident, de o suferinta a ochilor, dar si despre probleme neurologice. Medicul primar oftalmolog Mihaela Simion a vorbit in cadrul emisiunii „Ce se intampla doctore” despre acest obicei riscant pentru sanatate.

 

Noapteaintensitatea unui ecran luminos e foarte puternica. Culorile devin mai puternice, imaginea se misca rapid, iar capacitatea ochiuluiuman de a face ulterior acomodatia, adica de a privi corect la distanta, dispare. Acest fenomen dispare dupa o ora petrecuta in fata unui ecran, fara altsurse de lumina in jur.

 

 

Acest lucru este valabil si pentru tablete, laptopuri sau calculatoare. 

 

„In special la copii, adolescenti si adultii tineri, cu cat stau mai mult la display-uri mici, cu atat e posibil sa le creasca miopia si sa apara miopia la cei care nu au. si nu o au in bagajul lor ereditar. Daca un copil are, in clasa a 3-a, -4 sau -5 si merge in acelasi ritm, la cat ajunge?”, explica dr.Mihaela Simion, medic primar oftalmolog.

 

 

La ora actuala, pentru copiii carora le creste accelerat dioptria si care nici nu pot renunta la tablete, telefoane, calculatoare, tratamentul este o dilutie foarte slaba de atropina. se administreaza in timpul somnului.

 

„Pe scurt, se administreaza picaturi de atropina seara, la culcare, dar i se da corectia maxima si aceasta dilatare a pupilei si blocarea acomodatiei face ca evolutia miopiei sa fie foarte lenta sau aproape deloc.”, spune dr. Mihaela Simion, medic primar oftalmolog.

 

 

Rezolvarea e noua si vine pe fondul obsesiei celor mici pentru ecrane de orice fel. Dupa ce ochiul isi incheie cresterea, exista rezolvare cu ajutorul laserelor.

 

„Daca dipotria s-a oprit din evolutie si pacientul are peste 19-20 de ani si toate investigatiile care, in principiu, sunt cam trei la numar, pacientul poate fi operat cu laser.”, a explicat Dr. Mihaela Simion, medic primar oftalmolog pentru emisiunea „Ce se intampla Doctore”.

 

 

Ne adresam proaspetilor parinti, care nu se confrunta inca cu obsesia celor mici pentru aceste dispozitive. De la nastere si pana la doi ani, globii oculari cresc intr-un ritm ametitor, asemenea creierului copiilor. sunt doi ani in care e recomandat sa duceti bebelusul la un control oftalmologic.

 

„Un copil se naste si se naste cu o dioptrie normala pentru varsta lui. Daca nu luam masuri rapide pentru ca un ochi sa se dezvolte in acelasi ritm cu celalalt, practic ochiul nu va mai putea fi recuperat mai tarziu.”, a spus Dr. Daniela Ciolpean, medic primar oftalmolog.

 

 

De aceea, controlul oftalmologic este obligatoriu, in primele zile de viata. Insa este important sa efectuam un control de rutina o data la cateva luni, indiferent de varsta.

 

 

Specialistii au gasit o multime de lucruri de spus legate de culoarea ochilor si personalitatea sau inteligenta fiecaruia. 

 

Iata ce spune culoarea ochilor despre tine.

 

 

Ochi caprui/negri 

 

Persoanele cu ochi caprui sunt dragute, loiale, serioase si foarte practice. Le place sa-si faca prieteni noi si sunt devotate partenerului de cuplu. sunt zambitoare si saruta foarte bine.

 

 

Ochi verzi/albastri 

 

Persoanele cu ochii verzi sunt inteligente si imprevizibile. Au o rabdare de fier, se infurie greu si sunt stabile emotional. Sunt firi creative si se concentreaza foarte bine, chiar si in medii agitate. Sunt pasionale si atragatoare si mai tentate de relatiile pe termen lung.

 

Sursa foto: Google.com

Teotrandafir.com