"Eu nu ma apropii de Benecol (n.r.: firma de produse alimentare, printre care si margarina, care ar contine un ingredient menit sa reduca nivelul de colesterol) sau de orice alt produs de tipul margarinei care pretind ca diminueaza colesterolul si ii sfatuiesc si pe pacientii mei sa nu se apropie de ele", a spus Dr aseem Malhotra, cardiolog sef la Forumul National de Obezitate. "In primul rand, sunt scumpe; in al doilea rand, aceste produse sunt artificiale, umplute cu substante nenaturale care chiar nu iti pot face niciun bine; si in al treilea rand, nu cred ca au vreun beneficiu pentru sanatate care sa poata fi demonstrat", a explicat doctorul, informeaza Daily Mail.

 

 

 

 

Potrivit acestuia, margarina de acest tip ar putea avea un efect marginal asupra colesterolului, dar nu s-a stabilit niciodata daca acest aspect ar avea vreun beneficiu medical in ceea ce priveste reducerea riscului de atac cardiac. Doctorul Malhotra a adaugat ca a inceput sa le recomande pacientilor sai sa aleaga untul in locul margarinei, "in mod evident cu moderatie". Numeroase date extrase din studii arata ca grasimea saturata din produsele lactate naturale pot fi benefice pentru reducerea atacurilor cardiace, motivul fiind vitaminele esentiale pe care le contin, de exemplu a si D, precum si nutrientii elementari precum calciu si fosfor, studiile sugerand ca acestea reduc riscul de boli ale inimii si de infarct.

 

 

 

 

Morcovii

shamina asif, membu in consiliul Colegiului de Optometristi, demonteaza mitul conform caruia morcovii ar ajuta la sanatatea ochilor, spunand ca nu sunt de vreun folos pentru ochii nostri mai mult decat orice alta leguma. Conform acesteia, mitul a inceput in al Doilea Razboi Mondial, cand Guvernul a motivat o supraproductie de morcovi din timpul razboiului sugerand ca randamentul deosebit al Fortelor aeriene Regale britanice atat in zborurile de noapte, cat si in ochirea tintelor, a fost posibil datorita consumului ridicat de morcovi, bogati in caroten.

asif precizeaza ca oamenii ar trebuie sa consume, de fapt, legume cu frunze pentru sanatatea ochilor, precum spanacul si napii. acestea contin luteina si zeaxanthina, care ajuta la protectia impotriva degenerescentei maculare legate de varsta (DMLV), cea mai frecventa cauza pentru orbire in Marea Britanie.

 

 

Bauturile "smoothie"

acestea sunt sucuri de fructe sau legume, combinate cu lapte, branza dulce de vaci sau smantana, cu adaosuri de mirodenii, zahar sau miere. Zaharurile naturale din fructele aflate in cantitate mare reprezinta un raport de sute de calorii in plus. Desi bauturile "smoothie" sunt fara indoiala mai bune decat bauturile acidulate, beneficiile pentru sanatate sunt indoielnice, avertizeaza Helen Bond, un dietetician britanic.

 

 

Uleiul din ficat de cod

Desi considerat bun pentru osteorartrita, nu exista nicio dovada convingatoare ca acest tip de ulei ar avea vreun beneficiu, a spus Dr Christine Haseler, consilier in medicina generala al centrului de caritate arthritis Care din Marea Britanie. "sfatul nostru este sa ne concentram mai degraba pe ceea ce stim ca functioneaza - exercitiul", este de parere Haseler.

"Cercetarile arata ca acesta este, de fapt, cel mai eficient tratament care sa nu se bazeze pe medicamente pentru reducerea durerii si ambunatatirea miscarii. Este si un mod excelent de a preveni osteoartrita de la bun inceput. Deci renuntati la uleiul din ficat de cod si apucati-va de miscare."

Printre activitatile sportive recomandate pentru cei bolnavi de osteoartrita se numara yoga, exercitiile de rezistenta sau aerobice, precum mersul, inotul sau ciclismul, benefice pentru intarirea inimii si a plamanilor.

 

 

Stafidele acoperite in iaurt acestea sunt un alt exemplu de alimente care arata sanatos, dar sunt, in realitate, pline de calorii, avertizeaza Victoria taylor, un dietetician senior pentru sanatatea inimii de la British Heart Foundation. Principalele ingrediente ale "iaurtului" din stafidele si nucile acoperite in iaurt sunt zaharul si grasimea.

Perfecte