Acesta a scris despre cateva lucruri esentiale, care trebuie sa fie cunoscute de fiecare parinte:
1. Leucocite mari doar in urina - nu este semn de pielonefrita! Pielonefrita este atunci cand copilul are febra, leucocite mari in urina si singe + VSH marit sii se trateaza cu AB! Daca macar o componenta din acestea 4 nu este - atunci pielonefrita nu este! Daca aveti doar leucocite mari in urina - este infectie a cailor urinare si se trateaza cu Uroseptic!
2. Amigdalita acuta catarala (virala), laringo-faringita (gat rosu si raguseala), laringo-traheo-bronsita acuta (glas ragusit si tusa uscata latratoare, ca din butoi), bronsita acuta si bronsita obstructiva (tusa productiva) nu se trateaza cu AB! Ele sunt cauzate de virusi, cu foarte mici exceptii (laringo-traheo-bronsita stenozanta, cu geamat expirator si insuficienta respiratorie - se administreaza si AB, dar iarasi, nu tot timpul)!

 

3. Tusa de lunga durata fie ea uscata sau productiva tot nu este pneumonie si nu duce la pneumonie, daca nu este febra! Trebuie cautata cauza: alergie, paraziti, reflux gastro-esofagian, vegetatii adenoide, Mycoplasma sau Chlamydia pneumonie.
4. Uitati de fraza sa-i dau ceva sa nu evoleze raceala mai departe! O sa evolueze asa cum are de evoluat!

 

 

5. Uitati de fraza ca daca copilul are muci sau a inceput sa tuseasca, dar nu are febra, 'ma tem sa nu se agraveze, sa se duca in pneumonie': Nu se va duce! Chiar si cand are febra, rar cand poate sa se complice in pneumonie!
6. Imunostimulatoarele si imunomodulatoarele (asa numitele preparate anti-virale) nu ajuta cu nimic! Bani aruncati in vint! Teoretic ar putea sa ajute doar in momentul in care virusul a intrat in organismul nostru si inca nu a inceput sa se replice (perioada de incubare), dar de unde sa stim noi cand a intrat? Perioada de incubare este 1-7 zile, iar in momentul in care apar primele semne de raceala, este prea tirziu, caci virusul deja sa inmultit bine. Iar organismul nostru are deja capacitatea sa lupte cu orice viroza, iar mai tirziu is formeaza anticorpi si imunitate impotriva acestui virus!

 

 

7. Respiratia deasa nu este un semn de Pneumonie! In primele 3-4 luni de viata, unii bebelusi respira cateodata mai des, cateodata mai rar, uneori parca opresc respiratia pe citeva secunde - se numeste respiratie puerila! La cei mai mari respiratia deasa se intilneste in febra si in unele patologii ca Bronsiolita si Bronsita obstructiva si laringita stenozanta, dar astea nu-s pneumonii, plus ca copilul mai face in aceste cazuri si insuficienta respiratorie (geamat expirator sau weezing, incordeaza tare cutia toracica ca sa traga mult aer in piep si se vede accentuat spatiul dintre coaste, sub stern, deasupra sternului!).
8. Hiraitul in piept, fara febra, chiar daca tare se aude - nu este pneumonie! Daca se aude nu tare, mai degraba vine de la muci si saliva, daca se aude foarte tare atunci este ori bronsita obstructiva ori bronsiolita! 


Perfecte