Ba mai mult, acesta a scris despre cateva lucruri esentiale, care trebuie sa fie cunoscute de fiecare parinte:

1. Cate pneumonii ati avut voi, dar bunicii? Nici copiii de boschetari nu au avut atatea pneumonii cate au avut copiii vostri, care sunt atat de ingrijiti! 
2. Diagnosticul de pneumonie pus la radiografie nu este unul intotdeauna veridic, iar cel mai des nu este! Cate mame ar putea confirma ca am scos diagnostice de pneumonie confirmate la radiografie si copiii sunt acum bine merci? Si eu am vazut unele radiografii si credeam ca atunci cand o sa ascult copilul o sa fie rau de tot si molesit, cu febra inalta, tusa, etc..., dar cand vedeam copilul, totul era complet invers! Si am zis atunci ca mai intai ascult si vad copilul, apoi ma uit la radiografie. Copilul trebuie sa aiba febra mare, tusa productiva, respiratie diminuata in plamani, starea copilul apatica si somnolenta si abia la a 3-4 zi sa poate de presupus pneumonia! Se mai da si o analiza de sange unde trebuie sa avem leucocite marite. Toate acestea puse cap in cap ne permit sa punem diagnoza de pneumonie! Se poate de trimis si la radiografie sa confirmam diagnoza!
3. Daca copilul tuseste doar, fara febra, nu este pneumonie si nu este nesar de ascultat copilul, in plamani totul va fi curat!

 

4. Febra mare (chiar si 40ºC) in prima zi nu este motiv de chemat ambulanta! Mai des ambulanta o sa va duca la spital si tot asa de des o sa va puna diagnoza de pneumonie, internati pe 7 zile cu AB i/m!
5. De obicei, virozele debuteaza cu febra mare, care o sa se mentina 72 de ore, apoi poate sa cedeze! Ex.: I-III zi - 39-40ºC IV-V zi - 38-39ºC VI-VII zi - 37-38ºC VIII zi - 1-2 ori 37ºC IX zi - febra sa dispara.
6. AB nu o sa va ajute daca este viroza sau febra inalta! Si sa nu credeti ca daca ati administrat AB - gata ati facut cum trebu si i-ati facut bine copilului. Foarte des administrarea AB coincide cu perioada in care intr-o viroza febra trebuie deja sa scada si parintii cred ca AB au ajutat. Asta este coincidenta!

 

7. Daca copilul a facut citeva zile febra, apoi 1-2 zile nu a avut si apoi a revenit febra - este reinfectie virala! Tratati simptomatic in continuare!
8. Daca copilul vostru tuseste, iar dvs ii faceti de exemplu inhalatii si intr-o zi a aparut febra, asta nu este pneumonie! Reinfectie virala este!
9. Pentru bebelusii mai mici, hircaitul din nasuc si tusa rara, nu inseamna pneumonie! Cauza mai frecventa a hircaitului este fie reflux gastro-esofagian, fie daca este in perioada eruptiei dentare sa fie de la saliva si mucusori!
10. Tineti minte: daca a iesit o analiza rea, repetati-o in alt laborator!

 

Sursa foto: google.com

Perfecte