O istorie… mirositoare

 

Iti vine sa crezi sau nu, proprietatile curative ale usturoiului erau deja cunoscute in urma cu 3500 de ani. In cateva papirusuri datand din anul 1500 i.e.n. sunt mentionate 22 de tratamente pe baza de usturoi, insa proprietatile antibacteriene ale acestuia au fost dezvaluite abia in 1858 de catre Louis Pasteur. In 1983, alte studii dovedeau efectele pe care usturoiul le avea impotriva tumorilor, pentru ca in 1990 sa aiba loc la Washington primul congres pe tema binefacerilor usturoiului.

 

 

Proprietati:


Antiinflamator - usturoiul este unul dintre cei mai cunoscuti antioxidanti. Puterea sa este data de compozitia variata a fitonutrimentilor: vitaminele A si C, germaniu, zinc, seleniu, mangan. Fiecare dintre acestea reprezinta in parte, un antioxidant, insa regasirea lor laolalta nu poate fi decat un adevarat cockail pentru sanatate.

 


Imunitar - este cunoscut rolul usturoiului in ceea ce priveste protectia imunitara, prin cresterea numarului globulelor albe. Aceasta proprietate se datoreaza prezentei seleniului si germaniului, elemente bogate in compusi antioxidanti sulfurati netoxici si biodisponbili, care se regasesc in cantitati mari in usturoiul uscat sau in usturoiul kyolic.

 

 

Studiile in vitro au demonstrat ca usturoiul crud creste puterea de distrugere a tumorilor, in vreme ce utilizarea usturoiului kyolic creste maximizeaza acest efect cu pana la 160%. Proliferearea bacteriilor in stomacul uman poate fi oprita cu ajutorul compusilor sulfurati din usturoi, care are ca rezultat reducerea productiei de elemente cancerigene, si, implicit, a cancerului de stomac.

 

 

Italienii au demonstrat ca proportia afectiunilor stomacale este invers proportionala cu cantitatea de usturoi consumata. Pentru exemplificare, in Sardinia se consuma de trei ori mai mult usturoi decat in nordul Italiei, iar incidenta cazurilor de cancer de stomac este de trei ori mai mica.

 

 

Un alt studiu, chinezesc de aceasta data, a aratat ca persoanele care consuma condimente de genul ustoriului, hasmei, cepei si cepei chinezesti au sanse cu 40% mai mici de a devolta cancer stomacal.

 

 

Binefacerile consumului de usturoi nu se opresc doar la stomac, ci are o actiune pozitiva generala. Acesta poate sa incetineasca sau sa impiedice o multitudine de probleme: imbatranire, arteroscleroza, alergii, SIDA, tensiune ridicata, colesterol, cancer, boli inflamatorii sau boli degenerative.

 

 

Interesul indelungat asupra proprietatilor usturoiului a facut posibila elaborarea unei liste care cuprinde efectele benefice ale acestuia:


este un puternic antioxidant


ajuta la prevenirea cancerului


alina durerile de picioare


este antiviral si antifungic


diminueaza presiunea sangvina


stimuleaza sistemul imunitar


ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange


ajuta la metabolizarea grasimilor si implicit, ajuta la slabire


previne atacurile cardiace

www.gandul.info