Specialistii ne spun care sunt lucrurile importante pe care trebuie sa le facem, astfel incat sa fim pregatiti pentru a le oferi celor dragi cele mai bune sanse pentru a supravietui unui AVC (accident vascular cerebral).

Un AVC este adeseori descris ca fiind un "atac cerebral". O parte a creierului este privata de alimentarea cu oxigen si sange de care are nevoie pentru a functiona, deoarece un vas de sange catre o parte a creierului fie are un cheag de sange format, fie s-a spart.

Cu cat un accident vascular cerebral ramane mai mult timp netratat, cu atat creierul va avea mai mult de suferit si cu atat mai mult tesut va fi afectat. Insa exista tratamente care pot fi date daca persoana ajunge la spital in cel mai scurt timp.

3 lucruri pe care sa le faci cand cineva are un accident vascular

 

 

1. Suna imediat la urgenta

 

Daca nu faci altceva in acel moment, actioneaza cat mai repede si suna la 112. Cel mai greu lucru pe care il ai de facut este sa recunosti simptomele unui AVC. Daca observi oricare dintre simptomele unui accident vascular, ar trebui sa suni la 112 imediat. Ar trebui sa ii spui imediat dispecerului "Cred ca am un accident vascular" sau "Cred ca o persoana apropiata are un atac cerebral".

 

 

2. Noteaza ora la care vezi prima oara simptomele


Un medicament care "dizolva" cheagurile de sange poate fi dat unei persoane daca aceasta are un accident vascular cerebral, avand potentialul de a impiedica simptomele sa se dezvolte, insa acest gen de medicament (activator tisular de plasminogen) trebuie sa fie dat persoanei intr-un interval de 4 ore si jumatate de la debutul simptomelor, spun specialistii. Pacientii, totodata, pot fi candidati pentru terapii mai avansate, cum ar fi tratamente endovasculare.

 

Daca un martor vede ca o persoana are un accident vascular cerebral, ar fi de ajutor daca s-ar uita la ceas, pentru a vedea ora la care au inceput simptomele. In acest fel, personalul de la Urgenta poate sa ia o decizie, fiind mai bine informat, in legatura cu optiunile de tratament pentru acea persoana.

 

 

3. Daca este necesar, fa-i resuscitarea cardio-pulmonara


Cei mai multi pacienti cu AVC nu necesita o resuscitare cardio-pulmonara, dar daca un prieten sau partenerul tau este inconstient atunci cand l-ai descoperit, verifica-i pulsul si vezi daca respira. Daca nu ii gasesti pulsul si nu respira, suna la 112 si incepe resuscitarea cat timp astepti sa vina ambulanta.

 

 

Semnele care te ajuta sa identifici rapid un accident vascular cerebral la alta persoana

 

Foloseste aceasta metoda (FAST) pentru a-ti aminti semnalele de alarma ale unui accident vascular:

F - ("face", fata): roaga persoana sa zambeasca; ai observat ca o parte a fetei pare cazuta?

A - ("arms", brate): roaga persoana sa ridice ambele brate; ti se pare ca un brat e orientat in jos, ca si cand ar aluneca?

- ("speech", vorbire): roaga persoana sa repete o propozitie simpla; ti se pare ca discursul ei este ciudat sau tulburat, vorbirea este incoerenta?

- ("time", timp): daca observi oricare dintre aceste semne, suna imediat la urgenta (nu lasa sa treaca prea mult timp).

 

Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore (infarct miocardic, accident vascular cerebral sau boala arteriala periferica) ce va pot pune in pericol viata. Riscul este cu atat mai mare cu cat s-a produs deja un eveniment cardiovascular major.

 

Sursa foto: Google.com

Doc.ro