Nu te transforma in ipohondra, ci in femeie responsabila, care are grija de sanatatea ei si isi asigura in acelasi timp un viitor sanatos.

 

Iata care sunt cele 7 analize obligatorii pe care orice femeie ar trebui sa le faca anual:

 

1. Nivelul colesterolului

Colesterolul este acea substanta grasa, care face parte din membrana celulara. Atunci cand cantitati mari de colesterol ajung in sange, acesta este depozitat pe artere si le blocheaza. Depozitele mari pot obtura complet o artera si pot duce la complicatii grave. Nivelul colesterolului este legat si de alte afectiuni, care iti pot pune viata in pericol. Statisticile facute in SUA arata ca bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces la nivel global. 17,3 milioane de oameni mor anual din cauza unor afectiuni cardiace. Iar colesterolul este principalul factor de risc atunci cand vorbim de boli ale inimii. Un simplu test de sange, care determina nivelul de colesterol, este crucial si iti poate salva viata. Un nivel ridicat al colesterolului se regleaza cu o dieta echilibrata, miscare sau, daca medicul iti recomanda acest lucru, tratament medicamentos.

 

2. Examen ginecologic

Indiferent de intensitatea vietii sexuale, este obligatoriu in fiecare an, in cazul tuturor femeilor. Un examen ginecologic complet va include neaparat si un test Papanicolau, pentru depistarea cancerului de col uterin. Tot in cadrul acestui control se pot realiza si teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala. Unele BTS pot duce la infertilitate sau sarcini extrauterine, asa ca vizita la medicul ginecolog, oricat de incomoda, nu trebuie amanata.

 

3. Mamografie

O mamografie, pentru depistarea cancerului la san, este necesara si ea, mai ales daca rude de gradul I din familia ta - mama sau sora - au suferit de aceasta boala. Daca ai scurgeri din mamelon sau simti noduli la palparea sanului, prezinta-te de urgenta la medic. Testele pentru depistarea cancerului mamar incep la varsta de 25 de ani si se fac o data la trei ani. Daca ai trecut de 40 de ani, aceste teste trebuie facute anual. Foarte important: autoexaminarea nu poate tine locul unui control de specialitate.


 

4. Examen oftalmologic

Un examen oftalmologic este obligatoriu in fiecare an, dupa implinirea varstei de 40 de ani. In cadrul controlului, medicul oftalmolog va afla in primul rand daca e nevoie sa iti prescrie ochelari. Apoi, se va uita dupa semne si simptome ale cataractei sau glaucomului. Ochii pot fi si un bun indicator pentru boli precum diabet sau hipertensiune arteriala.

 

5. Control stomatologic

Se face de cel putin doua ori pe an, iar in cadrul lui medicul nu se va uita doar dupa semne de carii, dar si dupa simptome de cancer oral sau boli gingivale. Lipsa igienei este principala cauza a bolilor de gingii, tocmai de aceea profilaxia este foarte importanta in acest caz. Netratate la timp, bolile gingivale pot duce la pierderea danturii. Chiar si in lipsa unor carii, medicul iti va recomanda un detartraj anual.

 

6. Examen dermatologic

Este important ca fiecare dintre noi sa verifice periodic starea alunitelor. Incearca sa observi daca au aparut unele noi sau daca cele vechi si-au schimbat forma, marimea, textura sau culoarea. Cancerul de piele nu prea discrimineaza, insa apare mai ales la iubitorii de soare, la cei cu tenul deschis la culoare sau care au antecedente ale bolii in familie. Medicii te sfatuiesc sa mergi de urgenta la un control la primul semn ca ceva nu este in regula. Cancerul de piele se numara printre cele care pot fi tratate cu usurinta, cu conditia sa fie depistat la timp.

 

7. Test pentru depistarea diabetului

Testele pentru depistarea diabetului incep tot la varsta de 25 de ani. Daca nivelul glucozei din sange nu depaseste un anumit nivel, il vei face numai o data la trei ani. Daca valorile acestuia depasesc pragul normalului, trebuie sa mergi anual la medic. Glicemia trebuie verificata neaparat de persoanele supraponderale, cu rude diabetice, de femei care sufera de hipertensiune sau care au avut diabet in timpul sarcinii. Si femeile care au nascut copii de peste 4 kilograme prezinta risc de a dezvolta diabet.

 

Daca starea ta generala de sanatate nu este tocmai buna si nu ai o explicatie concreta pentru asta, cel mai bine ar fi sa consulti de urgenta un medic, pentru un control general. Costurile acestui control nu sunt mici, insa cand vine vorba de sanatate, acest lucru nu trebuie sa reprezinte un impediment.


Perfecte