Daca ti-a intrat o capusa sub piele trebuie sa stii ca risti sa ai 5 boli grave, avertizeaza specialistii. Boli provocate de intepatura unei capuse.Atentie foarte mare cand mergeti la picnic la iarba verde, indiferent ca alegeti o zona de campie sau muntele. Suntem in plin sezon al capuselor iar boala Lyme nu este singura pe care acestea o pot provoca.

 

Iata 5 boli ce pot fi provocate de intepatura acestei insecte:

 

1. VIRUSUL POWASSAN

Acest virus ataca sistemul nervos inca din primele minute dupa ce ai fost muscat de o capusa. Virusul se manifesta prin puternice dureri de cap, febra si creier inflamat. in 10% dintre cazuri, acest virus este unul mortal, avertizeaza medicii si, din nefericire, nu exista tratament pentru a-l combate.

 

2. BABESIOZA

Desi omul este mai putin afectat de aceasta afectiune, asemanatoare malariei, ea ramane una dintre pericolele la care ne expunem cand ne punem patura pe iarba si nu suntem atenti la mediul inconjurator.

 

3. ANAPLASMOZA

Aceasta boala este transmisa de un anumit tip de capusa care se gaseste in nordul si sudul Statelor Unite ale Americii. Boala se manifesta prin dureri puternice de cap, mancarimi insuportabile in zona ochilor si febra. Aceasta boala se poate trata cu antibiotice.

 

4. VIRUSUL HEARTLAND

Capusa numita Lone star (steaua singuratica) transmite acest virus. Aceasta capusa isi face veacul prin Texas, Statele Unite. Virusul se aseamana cu afectiunile respiratorii frecvente cauzate de temperaturile extreme din Orientul Mijlociu. Pana la ora actuala, nu s-a descoperit vreun tratament impotriva bolii.

 

5. TULAREMIA

Boala poate fi transmisa de la orice capusa care a intrat in pielea animalului de companie. Insecta traiest pe copaci. Aceasta boala poate afecta pielea, ochii si plamanii. Boala cauzata de bacteria Francisella turalensis poate fi tratata cu antibiotice din momentul depistarii acesteia.

 

SFATURI PRACTICE PENTRU A EVITA CAPUSELE:

1. Atunci cand mergi la iarba verde, evita zonele cu iarba inalta deoarece capusele sunt mai putin vizibile in iarba deasa.

2. Ia la tine un spray anti-insecte, care iti va fi de folos daca vei intalni in calea ta o capusa.

3. Cand ajungi acasa, daca simti mancarimi in tot corpul, e bine sa iti verifici zona capului, gatul si subratul. Sunt zonele cele mai atacate de capuse.

 

Sursa foto: Google.com

Teotrandafir.com