Parintii sunt exemple pentru copii lor. Familia este ca o sala de antrenamente in care, cei mici, invata regulile de bun simt, responsabilitatea si increderea in sine. Pentru a creste un copil deschis emotional, ambitios, motivat, de succes, incercati sa puneti accent in educarea lor pe dezvoltarea catorva competente.

 

Invata-l sa fie responsabil
Copiii sunt invatati sa fie responsabili daca parintii investesc timp pentru a explica consecintele actiunilor.

 

Incearca sa construiesti o relatie bazata pe iubire si deschidere: deca esti trist sau suparat de ce nazbatii a facut copilul tau –
actioneaza. Coboara la nivelul ochilor lui, tine-l usor de ambele maini si cu liniste spune-i (ex: eu stiu ca tu poti strange jucariile in timp de doua sau cinci minute, alege in cate minute crezi ca reusesti.) Aveti rabdare sa fiti alaturi de odorasele voastre in a duce la bun capat fiecare  actiune pe care o initiaza. 
Cultiva-i loialitate
Copiii ar trebui sa invete sa fie toleranti si intelegatori, sa gandeasca inaintea reactiilor spontane de a striga, lovi sau de a se supara. Prin loialitate noi dezvoltam in loc de critica, capacitatea de analiza logic si de a invata ca situatiile de orice fel, pot fi rezolvate. 

 

Invata copilul sa ii ajute pe cei dragi, sa-i ierte pe cei care i-au gresit. Invata-l independenta
Copiii care de mici au responsbilitati casnice: aranjatul patului, spalatul canutei de ceai, spalatul ciorapilor, stransul jucariilor, devin foarte repede independenti si detin autocontrolul. Cei mici ar trebui sa fie invatati de parinti cum sa-si gestioneze activitatile, timpul lor, regimul zilei, astfel incat sa se poata descurca si cand parintii nu sunt alaturi.

 

Invata-l sa viseze
Imaginati-va cum voi sunteti copil si treceti pe strada copilariei, dar membrii familiei: mama, tata, sora, fratele, bunelul, bunica, de fiecare data cand va intalnesc, striga: “nu esti cuminte”, “termina cu asta”, “gata, nu plange”, “nu poti nimic”, “gura-casca”, “ne dai de rusine”. Cu siguranta nu va simtiti fericiti si de succes. Nu le spuneti cuvinte ce o sa ii transforme in oameni nesiguri si fricosi, construiti vise pentru ei, spuneti-le ca aveti incredere, ca ei sunt deosebiti. Copiii chiar si-ar dori sa le fie de ajutor parintilor si sa primeasca laude si sa se simta apreciati – oferaiti-le ocazia asta. Invatati-i sa creeze o tabla a fericirii lor: pe un carton sa incleie imagini decupate despre ce reprezinta fericirea lor: imagini ce reprezinta prietenii lor, carti ce urmeaza a fi citite, imagini cu plimari, imagini cu buneii la tara, simboluri a succeasului scolar, pasiunile lor s.a.

 

Nu va bazati pe faptul ca in sinea lui, el stie ca este iubit, ca este educat, ca este independent, ci arata-i asta in fiecare zi, printr-o imbratisare, exemplul propriu, rabdare si numaidecat un pupic. Actiunile pozitive duc la rezultate pozitive, iar aceasta va conduce la succesul copilului pe toata durata vietii.

Perfecte