Alaptarea la san este cel mai de pret cadou de sanatate pe care o mamica il poate aduce in dar copilului sau. Este un act frumos si natural, acest lucru ne-l dovedeste talentatul Petru Cliofos, tanarul care si-a deschis sufletul prin poezie, iar acum isi prezinta viziunile prin arta fotografica. Intr-un interviu marca perfecte.md, am aflat de la fotograf mai multe detalii despre noul sau proiect fotografic si despre cum este privit alaptatul in public in Republica Moldova.

 

 

Perfecte.md: De unde a venit inspiratia pentru fotografie? De ce anume femei care alapteaza in public?

 

Petru Cliofos: De mic copil eram impresionat de arta marilor renascentisti, care prin culori si multa indrazneala au prezentat lumii intregi frumusetea relatiei mama-copil, anume prin procesul alaptarii. Or, cea mai frumoasa, unica si sincera relatie umana in tot universul este acea conexiune dintre mama si bebelusul ei. Este o idee pe care o aveam de ceva timp, pe raftul ideilor in asteptare si care si-a gasit momentul realizarii abia acum. Am respect si admiratie aparte pentru mamicile care alapteaza la san oriunde si oricand, pentru ca decizia de a alapta este una nobila si importanta pentru sanatatea copilului. Mamicile care alapteaza au curajul de a se accepta asa cum sunt si anume de la aceste mamici putem invata si noi, barbatii, cum e sa te dedici si sa oferi, sa imparti ceva din tine/de la tine neconditionat si cu multa dragoste.

 

 

Ce inseamna si ce urmareste acest proiect fotografic?


Proiectul este unul personal si a fost initiat in cadrul saptamanii alaptarii, el vine sa prezinte prin fotografie viziunea, dar si sustinerea mea ca barbat pentru mamicile care alapteaza la san, indiferent de anturaj. Are ca scop pomovarea modului sanatos de viata si sa contrazica convingerile negative si rautacioase visavi de tema alaptarii. Vreau sa prezint prin arta fotografica fumusetea, dar si importanta acestui proces natural, tot mai discutat in ultimii ani.


 

Din toata seria de fotografii realizate pana la ora actuala care te-a emotionat cel mai tare? 


Momentele frumoase si emotionante sunt acelea cand copilul zambeste, unii dintre ei chiar manifesta reactii de fericire. Alte momente cu emotii neobisnuite sunt cand vezi joaca copilului in momentul alaptarii, se joaca cu mainile mamei, cu celalalt san al mamei, se joaca cu manutele in parul mamei, sunt momente de tandrete dintre mama si copil, cand mama ii saruta fruntea in timp ce copilul se alimenteaza cu energie.


 

Care este reactia mamicilor cand afla ca au fost surprinse in acest moment intim?

 

Dupa mine alaptarea nu poate fi considerat un moment intim sau moment public, este in primul rand o necesitate a fatului, o necesitate care trebuie in primul rand respectata, indiferent de ora, loc si anturaj. Toate mamicile au acceptat sa fie fotografiate in acele locuri unde s-au simtit liber, toate sesiunele foto au fost din timp planificate si organizate, am realizat peste 20 de sesiuni foto in parcuri, acasa, in strada. Am avut o colaborare creativa si unica cu toate mamicile.


 

Petru Cliofos pregateste o expozitie fotografica cu acest generic in luna octombrie a acestui an. Admira-le si pe alte mamici in galeria foto de mai jos:

 

 

Sursa foto: Arhiva personala / Petru Cliofos

Perfecte