Nu se da apa unui sugar – iata un mit care poate avea repercusiuni grave asupra dezvoltarii sugarului. Aceasta deoarece toate procesele de crestere se produc in prezenta apei. Asadar, hidratarea corecta incepe din prima clipa de viata.

 

Chiar si atunci cand simtiti senzatia arzatoare de sete (care apare des in timpul celor 9 luni) nu alegeti la intamplare orice fel de apa, ci o apa curata, cu cea mai mica cantitate de nitriti si nitrati.

 

Pe termen scurt, nitritii si nitratii se combina cu hemoglobina din sange formand asa numita met-hemoglobina. In felul acesta, este impiedicat transportul de oxigen spre celule. in cazul gravidelor, situatia devine extrem de periculoasa.

 

 

Atentie la alaptat!

 

Ulterior, mama care alapteaza trebuie sa aiba grija sa consume apa pura si alimente care nu sunt contaminate cu nitrati si nitrisi (mezeluri in special). Iar cand vine timpul prepararii formulelor de lapte pentru sugar sau cand ii preparati ceai, folositi ape plate pure.

 

La sugari, exista o deficienta enzimatica care ii lasa complet neprotejati in fata contaminanttilor.

 

Daca oxigenul nu mai e transportat corect, sugarii devin vinetii la extremitati  si la nivelul fetei si aceasta este o urgenta medicala. Ulterior aveti grija la diversificare.

 

Aceasta se incepe cu supa de radacinoase. Folositi in supa apa controlata, saraca in nitriti si nitrati, dar si in sodiu si sulfati.

 

De asemenea, aflati ca morcovii, pastarnacul si telina atrag din sol cea mai mare cantitate din aceste substante. si aceste vegetale trebuie sa provina din locuri controlate sau din agricultura ecologica

 

 Nitritii si nitratii nu se distrug prin fierbere. Asadar, sugarii trebuie sa aiba parte apa microbiologic pura, dintr-o sursa controlata si nu de orice fel de apa, chiar supusa incalzirii.

 

De cata de apa are nevoie copilul?

 

Toate procesele de crestere consuma apa. Din prima perioada a vietii, sugarul are nevoie de pana la 200 de militri de apa in 24 de ore, mai ales daca afara este cald. Se prefera apa pura in locul ceaiurilor destinate colicilor.

 

Dar atentie, apa nu inlocuieste o masa de lapte. Teoretic, mamele care alapteaza asigura si hidratarea sugarilor.

 

Dar la alimentatia la san nu exista niciun control asupra cantitatii de lapte ingerat. Iar daca temperaturile sunt crescute, nevoia de apa nu e satisfacuta.

 

Daca sugarul e hranit exclusiv cu formule adaptate de lapte, aportul de apa devine obligatoriu, deoarece acestea nu asigura si hidratarea.

 

La 10 ani, 2 litri de apa

 

Pe masura ce copilul creste, va fi marita si cantitatea de apa, astfel incat in jurul varstei de 10 ani, copilul va primi aproape doi litri de apa pe zi.

 

Chiar daca cel mic nu se da in vant dupa apa, acesta va fi educat sa bea. Va purta peste tot o sticluta cu apa. Copilul are nevoie de efort fizic, ceea ce va determina automat consumul de apa.

 

Niciun alt lichid nu hidrateaza la fel de bine ca apa! si foarte important este ca, din copilarie, micutul sa fie educat sa mearga la toaleta la cel mult 4 ore, dupa ce a renuntat la scutecele de unica folosinta. si copiii si adolescentii uita sa urineze.

 

Astfel, urina restanta creaza presiuni pe uretere, conductele care leaga rinichii de vezica urinara.

 

Urina nu se mai duce in jos pentru a fi eliminata, ci reface drumul spre rinichi. Poate aparea astfel inclusiv insificienta urinara, pe langa infectii.  

acasa.ro