In Joia Mare se praznuieste spalarea picioarelor ucenicilor de catre Hristos, Cina cea de Taina, cea la care s-a instituit Taina Sfintei impartasanii numita si Euharistia, rugaciunea din gradina Ghetsimani si vinderea Domnului de catre Iuda. in aceasta zi iti este interzis sa faci mai multe lucruri.


Joia Mare, a patra zi din Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor, mai este cunoscuta drept Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagra, Joimarita.

 

In Joia Mare se fac focuri pentru sufletele mortilor care vin la geam

In unele parti din zona extracarpatica, in aceasta perioada se fac focuri pentru sufletele raposatilor care se spune ca vin si se aseaza la streasina. De aceea, nu se matura, ca sa nu se faca praf prea mult, care sa fie aruncat in gura mortilor. Joi seara se tin Cele 12 Evanghelii la care participa femeile. Tot in zona extracarpatica, femeile merg cu o sfoara cu noduri si se tot desface cate un nod la fiecare evanghelie. Fac acest lucru, de obicei femeile gravide, ca sa nasca usor.

 

Ce li se intampla fetelor lenese in Joia Mare

Joia Mare este incadrata in credinta populara ca o joimarita, care e un fel de Sfanta, ca si Sfanta Vineri. Aceasta este foarte atenta la serbarea zilei sale si la respectarea traditiilor. Este reprezentata ca o batrana sinistra ca aspect, care toaca degetele fetelor lenese, ce nu au terminat torsul pana acum. La sat, in perioada de iarna se toarce lana, inul, canepa si se tese. Toate acestea trebuie facute pana la Pasti pentru ca de Pasti se dau hainele noi. Haina noua inseamna haina de vara.


Tot pana la Joia Mare trebuie ca gardul sa fie refacut in gradini, trebuie adunat gunoiul si ars. Acele munci de primavara trebuiau terminate inainte de aceasta zi. Din punct de vedere practic, este normal, pentru ca atunci este inca umed, este inca zapada, mai ploua si atunci se mai putea da joc fara sa existe pericol.

In unele parti, in Joia Mare se face borsul care este bun la preparatele de miel.


Sa nu-ti saruti prietenii in Joia Mare

In Joia Mare si cam pe toata perioada Saptamanii Mari oamenii se spovedesc, chiar si cei care nu s-au spovedit decat o data pe an. Pentru ca joia a fost Sarutul lui Iuda, e bine ca oamenii care se intalnesc sau care nu s-au vazut de mult timp sa nu se sarute pentru ca acest sarut ar fi rastalmacit, va fi inteles ca o tradare. Exista o anumita retinere la atingeri in Joia Mare. Oamenii isi dau mana, dar nu se ating.

 

Ouale se vopsesc in Joia Mare

Joia Mare este cunoscuta mai ales ca ziua in care se inrosesc ouale, pentru ca se spune ca ouale inrosite in aceasta zi nu se strica tot anul. De asemenea, oamenii cred ca aceste oua sfintite si ingropate la mosie o feresc de piatra.


Ouale se spala cu detergent, se clatesc, se lasa la uscat, apoi se fierb in vopsea. Pe langa oua rosii, romanii contemporani mai vopsesc ouale si in galben, verde, albastru. Unele gospodine pun pe ou o frunza, apoi il leaga intr-un ciorap subtire si asa il fierb, ca sa iasa „cu model”. 
Mai demult, ouale se vopseau cu coji de ceapa, cu sunatoare (pojarnita), cu coaja de crin rosu sau cu flori de tei; luciul li se dadea stergandu-le, dupa ce s-au fiert, cu slanina sau cu untura.

libertatea.ro