In saptamana Europeana a Codingului, in 37 de biblioteci din Moldova au fost organizate ateliere gratuite, la care participantii au fost invitati sa cunoasca notiuni elementare de programare informatica. Astfel, Orange si-a propus sa ofere copiilor o perspectiva distractiva si educativa asupra valorii mediului digital, iar Internetul sa devina o platforma pentru exprimarea creativitatii, dezvoltarea abilitatilor analitice si aplicarea cunostintelor.

 

 

 

 

 

#superCoders este un proiect international, dezvoltat de Grupul Orange. In Moldova acesta a fost lansat in 2016, iar succesul sau a permis transformarea sa in program national. Editia din acest an a fost organizata in parteneriat cu reteaua de biblioteci publice Novateca.

 

 

 

 

 

Ludmila NISTORICA, Director Marketing si Comunicare, Orange Moldova: „Educatia It este un raspuns natural la schimbarile care se petrec in societate. suntem foarte mandri ca in Moldova #superCoders din acest an a inregistrat cel mai mare numar de participanti din cadrul Grupului Orange. Aceasta demonstreaza interesul sporit fata de mediul digital, in special in randul celor mici. Prin dezvoltarea unor astfel de programe raspundem asteptarilor societatii si ne reconfirmam angajamentul strategic de a aduce mai aproape tehnologiile si revolutia digitala. Codingul este limbajul international al viitorului, iar copii de astazi sunt cei care ulterior vor crea, promova si utiliza aplicatiile digitale, pentru a ne simplifica viata de zi cu zi.”

  


La #superCoders au fost invitati copii din toata tara, cu varste intre 10 si 14 ani. sub atenta indrumare a profesorilor de informatica, participantii au invatat in doar cateva ore sa animeze personaje si sa dea viata unor povesti, folosind platforma scratch. Copiii au exersat limbajul de programare si au produs continut digital, activitati care au stimulat gandirea creativa si lucrul in echipa.

 

Carmen ARMEANU, eleva, raionul Cantemir: “Am reusit sa facem niste personaje, imagini – o casa din dulciuri. Foarte interesant.”

Tatiana BANCIUC, eleva, raionul Hancesti: “#superCoders este o oportunitatsa ne dezvoltam ssa invatam lucruri noi.

In cadrul proiectului au fost organizate si ateliere dedicate parintilor sustinute de catre bibliotecari, la care adultii au invatat avantajele si riscurile lumii virtuale, dar si cum sa asigure securitatea copiilor online. Componenta dedicata parintilor, dezvoltata ca parte a proiectului doar in Moldova, a fost asigurata in parteneriat cu specialistii Centrului National pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal din Republica Moldova.

 

 

 

 

Aliona BUSUIOC, parinte, raionul Cantemir: ”Vad proiectul foarte util, fiindca, mai ales pentru parinti este o informatie foarte utila, importanta. De multe ori parintii sunt cu un pas in urma dezvoltarii tehnologiilor informationale pe cand copiii sunt, practic, in pas cu acestea.

Atelierele #superCoders au fost organizate in 37 de localitati: Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Causeni, Cimislia, Dubasari, Comrat, Ceadar-Lunga, Leova, stefan-Voda, taraclia, Balti, Briceni, Donduseni, Drochia, Edinet, Falesti, Floresti, Glodeni, Ocnita, Rascani, sangerei, soroca, Anenii Noi, Calarasi, Chisinau, Criuleni, Hancesti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina si straseni. Proiectul a fost implementat de Centrul de Informatii Universitare.

 

 

 

Angela MUSET, Directorul Centrului de Informatii Universitare: „Orange a fost dintotdeauna un trend setter si aduce in Moldova proiecte inovative cu un impact major pentru societate. Ne bucura faptul ca la aceasta editie am reusit extinderea programului la nivel national, astfel incat si copii din regiunile rurale sa beneficieze de oportunitati educative. suntem siguri ca abilitatile pe care le-au obtinut la ateliere ii vor ajuta pe copii sa petreaca timpul pe calculator in mod util, iar pe parintsa fie ghidul celor mici in explorarea lumii digitale.”

  

 

Pentru a raspunde asteptarilor societatii si a contribui la crearea unei lumi digitale pline de oportunitati, in 2014, Grupul Orange a creat proiectul #superCoders. Programul reprezinta un eveniment international desfasurat in saptamana Europeana a Codului in 20 de state in care este prezent Grupul Orange: Belgia, Franta, Niger, Botswana, India, Polonia, Camerun, Italia, Romania, Coasta de Fildes, Mali, senegal, Egipt, Maroc, tunisia, spania si Moldova. 

Perfecte