De-a lungul unei cariere de patru decenii, Martín Patino, nascut la Lumbralesin 1930, a fost un mare inovator al tehnicii narative si al limbajului, realizand filme precum ”Nueve cartas a Berta”, ”Canciones para después de una guerra” si ”Caudillo”.
Patino a urmat cursurile scolii de film de la Madrid si a fost o perioada de timp profesor al acestei instituitii care a dat lumii regizori importanti precum Mario Camus si Carlos Saura.

 

 

El a debutat cu scurtmetrajul ”Nueve cartas a Berta” (1965), unul din titlurile emblematice ale cinematografiei spaniole care a fost recompensat cu premiul "Concha de Plata" la Festivalul de Film de la San Sebastián. Din filmografia lui se evidentiaza trilogia, care nu a putut sa fie prezentatain Spania pana la moartea dictatorului Franco: ”Canciones para después de una guerra” (1971), ”Queridísimos verdugos” (1973), premiat la Festivalul italian de film de la Taormina; si ”Caudillo” (1974), care a obtinutMarele Premiu al Festivalului portughez Figueira-Dafoz.

 

Dupa retragerea sa, miscarea sociala a "indignatilor" din 15 martie 2011 de la Puerta del Sol,in centrul Madridului, l-a obligat sa revinain spatele camerei si sa realizeze documentarul ”Libre te quiero”.
realitatea.net