Cu o saptamana inaintea Patimilor Sale, Iisus Hristos a intrat in Ierusalim, pe un asin, inconjurat de cei 12 Apostoli ai sai. Multimea l-a intampinat cu ramuri de curmal, recunoscandu-l ca fiind adevaratul Mantuitor. Din aceasta zi, biserica oficiaza in fiecare seara Deniile, in amintirea zilelor din Saptamana Patimilor, credinciosii petrecandu-l prin slubje pe Iisus pe drumul Crucii, pana la moarte si Inviere.

– In Duminica Floriilor oamenii merg la biserica avand ramuri de salcie. Ele sunt sfintite si apoi puse la icoane. Se zice ca nu e bine sa arunci ramurile vechi, daca nu ai adus altele noi. Ramurile de salcie se pun la pomii fructiferi sa rodeasca, la stupi, sa fie binecuvantate albinele, la sale pentru a scapa de durerile de spate.In unele locuri exista obiceiul ca parintii sa-si atinga copiii cu ramurile de salcie aduse de la biserica pentru a creste sanatosi si intelepti.

Altii dau de mancare salcia animalelor, pentru a le feri de boli tot anul.Cand cade grindina se arunca matisorii de la salcia adusa de la biserica pentru a o alunga.– In Duminica Floriilor fetele si femeile dau jos de la mana Martisorul si il leaga intre crengile unui copac inflorit, pentru a primi ocrotire divina, sanatate si spor in casa.

– In Duminica Floriilor, fetele care vor sa se marite scot la soare zestrea pentru a chema ursitul.

– Se spune ca cine mananca peste in Duminica Floriilor se va lecui de orice boala. Tot ce se gateste din peste in aceasta zi are puteri tamaduitoare.

– Cine se va spala pe cap in Duminica Floriilor va albi peste noapte.

– De asemenea, in multe zone este impamantenita credinta ca asa cum va fi vremea in Dumica Floriilor, asa va fi si in ziua de Pasti.

wow.bzi.ro