Alergia solara este o afectiune caracterizata prin aparitia unor reactii cutanate in urma expunerii la soare. Adesea, alergia solara se manifesta prin eruptii care dau senzatia de mancarime. Alergiile severe pot provoca urticarie, vezicule dar si alte simptome neplacute.

 

 

 

De regula, reactia alergica apare primavara sau vara, se poate manifesta imediat dupa expunere sau chiar peste citeva zile.

 

•Anumite medicamente pot creste sensibilitatea pielii la soare, din ele fac parte contraceptivele, antibioticele in deosebi cele din grupul doxaciclinelor, antiinflamatoriile chiar si antidrpresantele. Unele unguente indicate de catre medic cu scop antiinflamator, antialergic pe baza de hormoni la fel ar sensibiliza pielea la razele UV. Va recomand inainte de a incepe un tratament medicamentos vara sa consultati suplimentar medicul in privinta reactiilor adverse de sezon posibile sau cititi cu atentie instructiunea.

 

•Unele simptome cutanate alergice se declanseaza atunci cand pielea intra in contact cu o anumita substanta si apoi cu lumina soarelui. Printre aceste substante sunt: parfumurile, dezinfectantii si chiar unele produse cu protectie solara.

 

•Unele boli de piele. Dermatita atopica sau alte tipuri de dermatita ca lupusul eritematos cresc riscul aparitiei alergiilor solare.

 

•Predispozitia genetica. Riscul de a suferi de alergie solara este mai ridicat in cazul in care o persoane are o ruda de sange (parinte, frate) care manifesta, deja, acest tip de alergie.

 

 

Diagnosticul: se stabileste atit dupa localizarea eruptiilor pe zonele fotoexpuse, istoricul aparitiei cat si in urma efectuarii unui test DEM( doza eritematoasa minima). Ce reprezinta testarea la lumina razelor ultraviolete, care presupune analizarea reactiei pielii la diverse lungimi de unda ale luminii ultraviolete emise de o lampa speciala.

 

 

Tratamentul include recomandarea evitarii expunerilor ulterioare la razele UV, utilizarea cremelor cu protectie solara (vezi recomandari in articolele anterioare). Administrarea antihistaminicelor, cremelor antiinflamatorii este inevitabila.

 

"Va doresc vacanta linistita! Cu drag Veronica Vizdoaga."

 

Sursa foto: Google.com

Perfecte