27.08.2018
Se tem barbatii de femeile puternice si destepte? Psihologul Aurelia Balan-Cojocaru: "Multi barbati se arata iritati de ceea ce inseamna independenta feminina. De ce?" - FOTO
Nu o singura data am tot auzit ca barbatii se tem de femeile destepte si puternice.

 

Psihologul Aurelia Balan-Cojocaru ne asigura ca in societatea patriarhala in care traim, barbatii sunt sau se considera “sexul tare”, atat in ceea ce priveste caracterul, atitudinea, cat si aspectul fizic. Dar, cu toate acestea, si ei au temerile lor. Exista o multime de motive  pentru care femeile puternice sunt denigrate de catre barbatii slabi, care nu au incredere in puterea lor proprie. Fata de femeia puternica, barbatii au de cele mai multe ori o reactie duala: si-o doresc, sunt fascinati de puterea ei, dar concomitent se tem de ce ar putea sa insemne aceasta putere a ei si le e frica sa isi asume o relatie cu o astfel de femeie.

 

O femeie independenta, frumoasa, inteligenta, ambitioasa, care lupta pentru indeplinirea scopurilor ei, il poate face pe barbat sa se teama ca ar putea fi dominat sau lasat in umbra, fiindca orice s-ar intampla, aceasta merge inainte. Pe de alta parte, exista barbati pe care femeile cu o personalitate influenta ii motiveaza, ii face mai buni, mai competitivi, ii „tine mereu in priza” si astfel, ii ajuta sa creasca si sa evolueze. Femeile puternice ii pot intimida pe barbati prin siguranta pe care o emana si, de cele mai multe ori, acesta poate fi un mare dezavantaj pentru viata lor sentimentala. O femeie increzatoare si ambitioasa, cu o cariera de succes in spate poate avea la fel de multe esecuri pe plan sentimental cate reusite pe plan profesional. Pentru ca astfel de femei nu isi arata slabiciunile, iar cum barbatilor le place sa faca pe eroii in orice situatie, orgoliul lor ar avea de suferit in fata unui asemenea caracter.

 

Multi barbati se arata iritati de ceea ce inseamna independenta feminina. De ce?

 

Datorita ego-ului masculin! Orice barbat adevarat isi doreste sa ofere protectie si sa simta ca femeia pe care o are alaturi are nevoie de el. Practic, independenta, din punctul lor de vedere, anuleaza dependenta, nevoia de a fi protejata sau ajutata. Totusi, un barbat constient va realiza ca o femeie independeta reprezinta un bonus suplimentar pentru el, fiindca ii sta alaturi, pentru ca il iubeste si il apreciaza nu pentru bunurile sale materiale ori influenta pe care o are. Barbatii care nu stiu cum sa raspunda unei femei cu energie mare, aleg sa le ocoleasca sau sa le denigreze, in primul rand din cauza propriilor frustrari acumulate de-a lungul vietii. Apoi, pentru ca partea feminina si cea masculina din ei nu sunt echilibrate. Stim cu totii ca fiecare avem in noi o parte feminina si una masculina (Yin si Yang), pe care ar trebui sa le echilibram pentru a trai in armonie. Ei bine, cei mai multi dintre barbati considera ca a-si armoniza partea feminina i-ar efemina, ceea ce este complet gresit. Din cauza educatiei primite, conform careia barbatul tine casa, aduce bani in casa, iar femeia se ocupa de treburile gospodaresti si are grija de copii. O echilibrare a datoriilor fiecaruia in casa ar aduce mai multa armonie si ar armoniza relatia.

 

Pana si din cauza perceptiei gresite, conform careia o femeie care la job este un foarte bun manager si are toate abilitatile organizatorice si de comunicare, este considerata o femeie neiubitoare, care nu poate fi calda. Acestea si altele sunt cauzele care in prima instanta inhiba curajul unui barbat de a se apropia de o femeie desteapta, puternica si sigura. Insa, odata ce initiaza o relatie cu o astfel de femeie, descopera cat farmec, demnitate, gingasie, feminitate si dedicare se ascunde in spatele cliseului de "femeie de fier". Or, ce poate fi mai captivant decat o femeie cu care poti comunica pe diverse teme, care stie a sustine si incuraja o femeie pregatita, care va gasi ce sa discute cu parintii, dar si cu prietenii, o femeie cu verticalitate, competitiva si... puternica?

 

Sursa foto: Arhiva personala; Google.com

Articole din aceeasi categorie