04.02.2019
Poate o relatie sa continue dupa infidelitate? Sfatul psihologului Cezara Dilevschi: "Barbatii insala mai degraba din frica de intimitate, iar femeile din nevoia de intimitate." - FOTO
Infidelitatea este un impas in care ajung multe relatii la un moment dat. Pentru unele perechi, aceasta reprezinta un motiv clar pentru despartire, iar altele reusesc sa treaca peste aceasta problema.
Poate o relatie sa continue dupa infidelitate? Sfatul psihologului Cezara Dilevschi: "Barbatii insala mai degraba din frica de intimitate, iar femeile din nevoia de intimitate." - FOTO

 

Infidelitatea este o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multe cupluri, specialistii sugerand chiar ca aceasta pornire face parte din firea umana. Astfel, psihologul Cezara Dilevshi a vorbit pentru perfecte.md despre motivele principale  ale infidelitatii partenerului de viata, dar si despre pasii de vindecare. 

 

 

Ce fac in cazul in care partnerul m-a inselat? Cum procedez? Plec sau il iert? Raman de dragul copiilor? Mai merge relatia dupa aceasta?

 

Initial, fiecare cuplu ar fi bine sa inteleaga conceptul de infidelitate si sa adopte o viziune comuna asupra acestui cuvant. Nu exista o definitie universala, operam cu o constanta extindere a conceptului: act sexual, consum de pornografie, chatting, cont activ pe o aplicatie de dating, desi esti intr-o relatie stabila, comunicare cu fostul partner pe retele sau  „in vivo”. O viziune clara si comuna va seta limitele clare ale cuplului in ceea ce priveste infidelitatea. Statisticile spun ca la nivel global, intre 30 %-70% dintre adulti se declara afectati de experienta infidelitatii.  Ea afecteaza siguranta  emotionala, iar adulterul distruge iubirea.

 

 

Astazi o singura persoana  trebuie sa satisfaca toate nevoile noastre: sa fie iubita /iubitul meu,  sa fie cel mai bun prieten, parinte bun si implicat, confidentul si sfatuitorul meu, sa fie cel ales/aleasa, unic/a , indispensabil/a, de neinlocuit, trebuie sa fie egalul meu educational si intelectual. Infidelitatea spulbera toate astea, devine traumatica, pentru ca loveste dur in identitatea de sine. Dupa infidelitate punem totul la indoiala. Infidelitatea devine nu doar o criza de cuplu, ci o criza de identitate.

 

 

De ce m-a inselat?

 

Oamenii insala pentru ca ceva nu merge/lipseste in relatie. Barbatii insala mai degraba din frica de intimitate, iar femeile din nevoia de intimitate. Infidelitatea este strans legata de resorturi extrem de intime si complicate a functionarii noastre: nostalgia dupa conexiunea emotionala, nevoia de noutate, libertate, autonomie, nevoia de a fi din nou special/important/obiectul primar al atentiei, dorul unui alt fel de intensitate sexuala, nevoia de a experimenta vitalitatea in preajma pierderii/mortii, nevoia de a regasi parti pierdute din noi, nevoia de a ne indeparta de versiunea de adulti in care ne-am transformat, regasirea unei adolescente uitate. Dupa cum vedeti, uneori infidelitatea nu este despre cautarea unei alte persoane, ci despre cautarea unui alt SINE.

 

 

Ce fac dupa adulte ? Plec? il/o iert? Raman de dragul copiilor?

 

Unele aventuri sunt o lovitura mortala pentru relatiile deja pe moarte, atunci ruperea relatiei e vazuta de multi ca o solutie. Sau putem merge pe calea: recuperare - vindecare - incredere - iubire. Infidelitatea e ca un cancer: sau te doboara, sau te vindeci, schimbandu-ti viziunile, atitudinile, comportamentul. Practica imi arata, odata ce ati ales ultima cale, relatia doar se imbunatateste. Este o a doua „indragostire”, doar daca ambii parteneri vor sa-si pastreze relatia si sunt gata sa munceasca la ea ambii, indiferent de cine dintre parteneri a gresit.

 

 

Daca e la prima „abatere”  –  mai dam o sansa, caci daca e a 2-a,  e deja alegere, si nu e de facut nimic aici. Opurtunitatile dupa infidelitate sunt multiple: aventura poate aduce un haos care se poate structura intr-o ordine de nivel superior in cuplu, aduce continut in comunicarea din cuplu care poate nu a fost niciodata explorat sau nu a mai fost analizat de zeci de ani, se reactiveaza dorinta sexuala (frica de pierdere este cel mai bun „chibrit” pentru dorinta).

 

 

Intrebarile pentru a intelege, a exploara si a sti vectorul de mai departe pentru cuplu sunt: Ce a insemnat asta pentru tine? Ce ai simtit acolo si cu mine nu ai mai simtit? Ce ai primit acolo si cu mine ti-a lipsit? Ce te-a facut sa te intorci la mine? Ceea ce trebuie sa stie ambii parteneri: indiferent de care a fost motivul infidelitatii, aceasta nu are legatura cu valoarea ca fiinta umana a niciunuia dintre parteneri. In asa fel, nu dam voie sa se deterioreze valoarea personala, deoarece actul infidelitatii este incarcat mult cu emotiile de rusine si vinovatie.  

 

Ce fac pentru a restabili relatia? Care sunt pasii pentru vindecare?

 

Partenerul care a inselat: 

 

1. Recunoaste si verbalizeaza ca ai provocat suferinta. 

 

2. Exprima-ti regretul si vinovatia — asta arata ca partenerul inselat conteaza (ipoteza pe care partenerul inselat o chestioneaza instant!)

 

3. Asuma-ti responsabilitatea pentru consecintele infidelitatii,  protejand limitele si granitele relatiei.  Daca faci asta,  partenerul inselat nu va transforma acest lucru intr-o obsesie. Partenerul infidel devine protectorul relatiei. 

 

4. Lasa spatiu pentru vindecare — accepta si primeste emotiile dificile ale partenerului inselat, ambivalenta, intrebarile, impredictibilitatea in comportament etc. Spune-i: „Sunt aici. Iti dau spatiu sa suferi, sa te infurii, sa ma respingi, sa te apropii, sa ma intrebi,  sa iti raspund.... Este un proces, e un drum lung si greu. Eu te voi insoti si te voi astepta la capatul lui.” Atentie! Sa nu se transforme asemenea atitudine intr-un santaj emotional pentru partenerul care a inselat din partea celuilalt partener, vindecarea relatiei  nu va functiona in asemenea conditii.

 

 

Pentru partenerul inselat: 

 

1. Ia timp si da structura  (nu lua decizii pripite cand functionezi pe emotii!). 

 

5. Afla daca infidelitatea este cauza sau consecinta disfunctiei relationale. 

 

3. Clarifica dubla perspectiva: suferinta si tradare sau crestere si redescoperire!

 

 

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie
28.03.2019
Postul este o metoda traditionala de detoxifiere. Indiferent de motivele pentru care alegem sa-l tinem, acesta ne va ajuta sa ne simtim mai bine si sa ne purificam.
22.03.2019
A sosit primavara, iar odata cu venirea ei a aparut si astenia. Specialistul Aurelia Balan-Cojocaru explica cum poti identifica, dar si depasi aceasta stare de disconfort.
19.03.2019
Dorina Vasilache atentioneaza ca inainte de a publica pe retelele de socializare o fotografie cu piciul tau, ar fi bine sa analizezi situatia din mai multe puncte de vedere.
12.03.2019
Sexul este foarte important intr-o relatie, insa multe femei ajung sa fie plictisite. Afla de la psihologul Anna Comendant care poate fi cauza si cel mai important, cum ii comunicam partenerului acest lucru.
08.03.2019
Tot mai multe femei aleg sa devina mame dupa varsta de 30 de ani. Amanarea maternitatii are mai multe explicatii: studiul prelungit, cariera, un numar mai mare de relatii, in detrimentul unei singure casatorii.
05.03.2019
Chiar daca suntem in epoca tehnologiilor, a vitezei si a consumului, pentru dezvoltarea armonioasa a personalitatii si pentru un plus de valoare si placere in viata de zi cu zi, pasiunile si hobbyurile sunt mai mult decat necesare. Pentru a fi fericit, trebuie sa ai o serie de preocupari care sa iti ocupe timpul liber.
04.03.2019
Problemele digestive isi fac aparitia periodic in viata noastra. Arsuri si crampe stomacale, balonare, greata, constipatie sau diaree. Cunoscut, nu?
01.03.2019
Daca tu esti cea care pune capat unei relatii, fa-o in asa fel incat sa nu-ti ranesti partenerul, care inca ar putea avea sentimente puternice fata de tine.
28.02.2019
In sezonul rece, tenul necesita mai multa atentie si o ingrijire sporita. Invata sa iti hidratezi corect pielea uscata
28.02.2019
Menopauza este o stare naturala a organismului, care se instaleaza in jurul varstei de 50 de ani. Exista cazuri cand aceasta apare devreme, prematur, iar consecintele asupra starii generale de sanatate sunt neplacute, cu efect asupra capacitatii reproductive.
25.02.2019
Tehnologia HIFU este o procedura medicala de mare precizie, care poate fi folosita in tratamentele estetice.
22.02.2019
Sa convingi un fumator inrait sa renunte la tutun doar in eventualitatea declansarii unei boli de inima, deoseri este o misiune sortita esecului.
21.02.2019
Ai observat ca in timp, pe pielea ta au inceput sa apara pete mai inchise la culoare care nu mai dispar si nu stii care este solutia? Iata ce recomanda medicul specialist.
18.02.2019
Efectele emotionale si estetice ale acneei pot sa dureze mult timp, chiar si dupa ce semnele vizibile, precum cosurile, au disparut de pe fata ta.
14.02.2019
Volumul "Caile indragostirii" descifreaza misterele uneia dintre cele mai profunde experiente omenesti, realizand, totodata, o analiza detaliata a factorilor care duc la atractie si la iubirea romantica.
13.02.2019
Urmand definitia, un afrodiziac este alimentul sau medicamentul care trezeste instinctele sexuale, marind dorinta si performanta sexuala.
13.02.2019
Urmand definitia, un afrodiziac este alimentul sau medicamentul care trezeste instinctele sexuale, marind dorinta si performanta sexuala.
12.02.2019
Indiferent de anotimpul in care ne aflam, bananele se gasesc in orice magazin. Insa cum alegem corect aceste fructe savuroase si sanatoase?
11.02.2019
Ti-ai dori ca cel mic sa doarma singur, in patul lui? Afla ca el nu va pleca din dormitorul parintilor in jurul varstei de cinci-sase ani. Doar in momentul in care isi va descoperi independenta, acesta va dori sa doarma singur. Ce e de facut?
08.02.2019
Termenul corect pentru scurgerile vaginale este cel de secretii vaginale sau leucoree si reprezinta un proces fiziologic normal. Acestea au rol protector impotriva infectiilor.
06.02.2019
In lumea contemporana, posedand arta analizei, nu mai putem afirma cu siguranta ca un aliment ne poate aduce doar beneficii sau este in totalitate daunator. Totul depinde de nevoile noastre, de ceea ce cautam intr-un produs, de ceea ce ne place.
06.02.2019
In lumea contemporana, posedand arta analizei, nu mai putem afirma cu siguranta ca un aliment ne poate aduce doar beneficii sau este in totalitate daunator. Totul depinde de nevoile noastre, de ceea ce cautam intr-un produs, de ceea ce ne place.
05.02.2019
Creativitatea nu este doar pentru genii si artisti, ea reprezinta o componenta importanta a vietii noastre, o dovada a sanatatii psihice si un continuu exercitiu de maturitate si dezvoltare.
04.02.2019
Infidelitatea este un impas in care ajung multe relatii la un moment dat. Pentru unele perechi, aceasta reprezinta un motiv clar pentru despartire, iar altele reusesc sa treaca peste aceasta problema.
04.02.2019
Infidelitatea este un impas in care ajung multe relatii la un moment dat. Pentru unele perechi, aceasta reprezinta un motiv clar pentru despartire, iar altele reusesc sa treaca peste aceasta problema.
01.02.2019
In societatea contemporana, tot mai multe femei, printre care si minore, apeleaza la bisturiu. Operatiile estetice pot fi insotite insa si de numeroase riscuri.
01.02.2019
In societatea contemporana, tot mai multe femei, printre care si minore, apeleaza la bisturiu. Operatiile estetice pot fi insotite insa si de numeroase riscuri.
31.01.2019
De curand, cunoscuta bloggerita de la noi, Gabriela Damir, a facut publica o intamplare socanta care i s-a petrecut. Aceasta a declarat ca i s-a injectat plastic in buze. Noi am apelat la sfatul unui specialist pentru a afla mai multe detalii despre acidul hialuronic si pericolul pe care il reprezinta.
31.01.2019
De curand, cunoscuta bloggerita de la noi, Gabriela Damir, a facut publica o intamplare socanta care i s-a petrecut. Aceasta a declarat ca i s-a injectat plastic in buze. Noi am apelat la sfatul unui specialist pentru a afla mai multe detalii despre acidul hialuronic si pericolul pe care il reprezinta.
29.01.2019
Chiar daca este iarna si copilul tau nu poate petrece atat de mult timp afara, nicidecum nu inseamna ca nu aveti ce face impreuna si nici ca este cazul sa lasi ca monotonia sa puna stapanire peste relatia voastra.
10.01.2019
Comportamentul rebel si neascultarea, nerespectarea regulilor, crizele de "NU"si refuzul - sunt doar cateva dintre situatiile cand adultul crede ca ar avea toate motivele sa il certe pe cel mic.
17.09.2018
Pe masura ce zilele devin tot mai scurte, sistemul imunitar isi pierde din rezistenta si pot aparea stari de insomnie, depresie, lipsa de concentrare, dar si fluctuatii ale apetitului, fapt care se aplica si asupra psihicului.
10.09.2018
Psihologia ordinii nasterii vorbeste despre personalitatea dupa ordinea nasterii si este un procedeu al descoperirii de sine, aflat intr-o continua evolutie.
05.09.2018
De-a lungul anilor, obiceiul timpului alocat pentru copii era considerat ca fiind unul sacru in dezvoltarea armonioasa a celor mici.
20.08.2018
Institutionalizarea copilului este o adevarata provocare si un prim examen de maturitate atat pentru cel mic, cat si pentru parintii acestuia.
31.07.2018
Privita pana acum cativa ani ca o practica pagana, desi niciodata nu a fost asa, meditatia incepe sa fie corect inteleasa si tot mai multi incearca sa o practice.
21.06.2018
O reala provocare a actului de parentaj modern este sa spui copilului tau NU. Cei mici sunt foarte dinamici, isteti si cu usurinta deprind arta manipularii.
05.06.2018
Punctualitatea este o calitate atat in afaceri, cat si in viata de zi cu zi. Cu toate astea,este o proba de netrecut pentru unii.
29.05.2018
Rolul educativ al mamei a constituit multa vreme tema privilegiata a studiilor privind dezvoltarea copilului si integrarea sa sociala si relatia mama-copil a fost transformata in "cheie" a intelegerii procesului de umanizare si socializare a copilului.
15.05.2018
Calitatile Taurului sunt atractia pentru arta si frumusete, talentul vocal, sentimente prelungite, perseverenta, rezistenta, dragostea pentru munca, calmul, iubire de placere, abilitatea de a gestiona finantele. Sub guvernarea Taurul sunt solurile, cladirile publice, agricultura, activitatile financiar-bancare, securitatea, stabilitatea, dezvoltarea lenta dar sigura.
14.05.2018
Majoritatea femeilor si-au dorit cel putin o singura data sa fie in creierul unui barbat pentru a vedea cum gandeste, ce asteptari are si ce vrea mai ales de la partenera lui.
09.05.2018
Capacitatea de a invata cat mai repede, de a retine cat mai bine si mai rapid, pentru o perioada de timp cat mai lunga, sunt caracteristici ale unei persoane de succes.
01.05.2018
Multi dintre noi uitam ca intre minte si fizic exista o stransa legatura, iar sentimentele si gandurile au o expresie fizica. De secole oamenii de stiinta cerceteaza interdependenta dintre starea organismului si starea psihoemotionala.
04.04.2018
Starile depresive de sarbatori sunt probleme frecvente cu care se confrunta adultii, desi aceasta perioada din an este asociata in mod traditional cu petrecerile si voia buna.
19.03.2018
In ultima perioada, tot mai multi cititori ai site-ului perfecte.md, adreseaza intrebari despre relatiile de cuplu si functionarea lor. Psihologul site-ului, Aurelia Balan-Cojocaru a decis sa ne raspunda amanuntit la cateva intrebari, referitoare la acest subiect.
02.03.2018
Odata cu inceputul existentei sale sociale, umanitatea a impus norme de comportament in toate domeniile esentiale ale vietii: hrana si vestimentatia, relatiile dintre sexe si dintre clase, corespondenta, intampinarea oaspetilor si multe alte sfere de activitate sociala.
07.11.2017
Omul zilelor noastre are nevoie de culturalizare in interiorul propriei lui fiinte, deoarece goliciunea interioara corespunde unei apatii exterioare, incapacitatii de a intelege realitatea si de a avea comportamente adecvate.
18.10.2017
Bijuteriile sunt utilizate de aproape toata lumea. Ne atrag atentia, dar fiecare dintre noi manifesta anumite preferinte atunci cand alege sa le poarte.