Ludmila Caraman a început să meargă la antrenamente de fotbal la vârsta de 14 ani, la îndrumarea profesorului său de educație fizică. Ea a îndrăgit imediat acest sport, datorită faptului că a simțit pasiunea pentru fotbal încă din copilărie, când se juca cu tatăl și fratele ei, care sunt și ei fotbaliști. „Am venit destul de târziu în fotbal, la 14 ani. La orele de educație fizică loveam întotdeauna mingile cu piciorul, fapt pentru care profesorul îmi punea deseori nota 2. Ca să nu stric mingea școlii, profesorul m-a prezentat unei fete, o jucătoare de fotbal care a studiat la școala noastră, ea fiind cea care m-a dus la primul meu antrenament. Așadar, primul meu club a fost <<Green Team>>. Jucam fotbal și în curte de mult timp, cu tatăl și fratele meu (care erau și ei fotbaliști), știam că iubeam fotbalul fără a mai sta la dubii”, a povestit Ludmila.
„După Green Team am jucat la cluburi precum Narta, Goleodor, Roma, LTPS-2, ARF Criuleni, iar din 2017 joc pentru clubul Agarista CSF Anenii Noi, care este în prezent de 6 ori campion al Moldovei. În 2005 am fost la probă în clubul rusesc Toljatti, dar în final, am avut de ales între semnarea unui contract cu ei și studii superioare, am ales a doua variantă și am rămas în Moldova. Așadar, de-a lungul întregii mele cariere de fotbalist, am jucat doar în campionate interne”, a continuat fotbalista.

Fotbalul feminin din țara noastră este practicat în principal la nivel amator, fără a aduce mari venituri, a mai explicat Caraman: „Fotbalul feminin din țara noastră este mai mult pentru amatori, nu ne câștigăm existența din asta. Fotbalul este viața mea, pasiunea mea și plăcerea mea. În timpul antrenamentelor și meciurilor mă relaxez psihologic și fac ceea ce îmi place. Am studii superioare în economie și un loc de muncă bun la bancă. Familia, munca, fotbalul - acestea sunt principalele mele activități”.
Deși îi este destul de greu să facă față tuturor sarcinilor, soțul o susține în tot ceea ce își propune: „Am doi fii. Este foarte dificil să îmbini familia, munca și fotbalul, dar când faci ceea ce iubești, există întotdeauna timp și ocazie pentru asta. Cum îmi place să spun: <<Dacă este dorință...>>. Și, bineînțeles, reușesc doar cu sprijinul soțului meu. El joacă fotbal, tatăl meu a jucat fotbal, fratele meu joacă fotbal, fiul meu cel mare joacă și el, sunt înconjurat doar de jucători. Deși mulți spun că locul femeii este la bucătărie, există fete sau femei care joacă mai bine decât bărbații”.
Vlada Boțan și-a spus secretele! Iată cum a slăbit 10 kilograme în doar două luni - VIDEO
Liudmila a fost pe punctul de a renunța la fotbal după o accidentare gravă la genunchi și după nașterea celui de-al doilea copil. Totuși, sprijinul soțului și al antrenorului, precum și pasiunea pentru fotbal, au motivat-o să continue. „De câteva ori am vrut să renunț la fotbal. Prima dată a fost când la 35 de ani am suferit o accidentare gravă la genunchi, o ruptură de ligament, atunci am încetat să mai visez la minge și teren. A doua oară era după nașterea celui de-al doilea copil. După nașterea primului copil m-am întors destul de repede pe teren, corpul era încă tânăr și exista multă dorință și nu a fost dificil. Dar după nașterea celui de-al doilea copil a fost foarte, foarte greu să mă întorc la datorie. A trebuit să muncesc mult individual. Nu poți contrazice natura, iar de-a lungul anilor corpul nu mai răspunde la fel de bine la stres. Am suferit micro-accidentări la aproape fiecare sesiune de antrenament. Exista o dorință uriașă de a renunța. Îi spun un mare mulțumesc soțului meu și antrenorului meu, care a crezut în mine și m-a susținut tot timpul. Datorită lor și dragostei mele pentru fotbal, încă joc și astăzi”, a spus sportiva.

De asemenea, fotbalista a menționat și meritele pe care le are: „În acest moment am în colecția mea 14 titluri de campioană a Moldovei și 12 titluri de campion al cupei. Cred că se va adăuga încă unul anul acesta. De la vârsta de 16 ani am jucat pentru echipa națională a Moldovei. Am fost căpitanul echipei naționale timp de mulți ani. În 2010 și 2017 am fost recunoscută drept cea mai bună jucătoare a anului. În 2017-2018 am fost cel mai bun jucător de futsal. În 2019 - cel mai bun atacant și marcator al campionatului. În 2020 și 2023 - cel mai bun mijlocaș. Sunt și maestru în sport, specialitatea fotbal”.

Sursa Foto: Google
Autor: Nicoleta Albot