05.08.2016
Cum alegi crevetii proaspeti si cum ii pregatesti pentru preparare
Crevetii proaspeti sunt mult mai gustosi decat cei congelati sau prefierti. Chiar si intre crevetii congelati, proaspeti si cei congelati prefierti exista o diferenta de gust considerabila. Iata ce trebuie sa stii despre prepararea crevetilor proaspeti!

Alegerea crevetilor

Prima provocare pe care o intampina oricine este alegerea crevetilor. Toata lumea se intreaba cum se poate asigura ca acestia sunt cu adevarat proaspeti si buni de consum. Tot ce trebuie sa faci este sa le verifici aspectul si mirosul. Daca sunt proaspeti crevetii trebuie sa fie curati, au o culoare gri-albastrui sau gri-maroniu (in functie de specie), un aspect umed si miros proaspat, asemanator cu cel al pestelui marin, proaspat.

Daca optezi pentru creveti nedecorticati, este indicat sa ii alegi pe cei mai mari. Tine cont ca de la acestia se consuma doar coada.

Dupa preparare culoarea crevetilor se schimba complet. Cei decorticati devin rozalii in timp ce crevetii nedecorticati capata nuante usor portocalii.

Decorticarea crevetilor proaspeti

Daca doresti sa prepari crevetii fara cochilie, trebuie sa stii ca le poti indeparta acasa cochilia. Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa-i speli foarte bine. Apoi rupe cu atentie crevetele sau taie-l in locul in care coada se imbina cu corpul. La final rupe picioarele si cresteaza usor cochilia ramasa pe coada si indeparteaza apoi cu grija fiecare solz in parte.


La final vei observa pe coada crevetelui o dunga inchisa la culoare – intestinul crevetelui. Bucatarii din intreaga lume recomanda indepartarea acetuia inainte de gatire. Procedeul este foarte simplu: cresteaza usor crevetele si apoi trage de intestin pentru a-l scoate.

Acum nu iti ramane decat sa speli din nou crevetii inainte de a-i gati. 


Doresti sa prepari crevetii intregi? Atunci trebuie doar sa-i speli foarte bine in apa rece si sa-i lasi la scurs, sau sa-i stergi cu un prosop de bucatarie de unica folosinta pentru a extrage surplusul de apa.

Prepararea crevetilor proaspeti

Timpul de preparare al crevetilor este foarte mic, fiind necesare dor cateva minute. Daca lasi crevetii prea mult pe foc acestia isi modifica textura si aroma. Iata care este timpul optim de preparare al crevetilor:

  • crevetii fierti - 2-3 minute pentru cei de dimensiuni mici
  • crevetii fierti - aproximativ 5-7 minute pentru cei de dimensiuni mari si cei nedecorticati
  • creveti fripti – 3 minute pe fiecare parte
  • creveti la tigaie – intre 2 si 6 minute, in functie de dimensiuni
Articole din aceeasi categorie