05.08.2016
Cum alegi crevetii proaspeti si cum ii pregatesti pentru preparare
Crevetii proaspeti sunt mult mai gustosi decat cei congelati sau prefierti. Chiar si intre crevetii congelati, proaspeti si cei congelati prefierti exista o diferenta de gust considerabila. Iata ce trebuie sa stii despre prepararea crevetilor proaspeti!
Cum alegi crevetii proaspeti si cum ii pregatesti pentru preparare

Alegerea crevetilor

Prima provocare pe care o intampina oricine este alegerea crevetilor. Toata lumea se intreaba cum se poate asigura ca acestia sunt cu adevarat proaspeti si buni de consum. Tot ce trebuie sa faci este sa le verifici aspectul si mirosul. Daca sunt proaspeti crevetii trebuie sa fie curati, au o culoare gri-albastrui sau gri-maroniu (in functie de specie), un aspect umed si miros proaspat, asemanator cu cel al pestelui marin, proaspat.

Daca optezi pentru creveti nedecorticati, este indicat sa ii alegi pe cei mai mari. Tine cont ca de la acestia se consuma doar coada.

Dupa preparare culoarea crevetilor se schimba complet. Cei decorticati devin rozalii in timp ce crevetii nedecorticati capata nuante usor portocalii.

Decorticarea crevetilor proaspeti

Daca doresti sa prepari crevetii fara cochilie, trebuie sa stii ca le poti indeparta acasa cochilia. Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa-i speli foarte bine. Apoi rupe cu atentie crevetele sau taie-l in locul in care coada se imbina cu corpul. La final rupe picioarele si cresteaza usor cochilia ramasa pe coada si indeparteaza apoi cu grija fiecare solz in parte.


La final vei observa pe coada crevetelui o dunga inchisa la culoare – intestinul crevetelui. Bucatarii din intreaga lume recomanda indepartarea acetuia inainte de gatire. Procedeul este foarte simplu: cresteaza usor crevetele si apoi trage de intestin pentru a-l scoate.

Acum nu iti ramane decat sa speli din nou crevetii inainte de a-i gati. 


Doresti sa prepari crevetii intregi? Atunci trebuie doar sa-i speli foarte bine in apa rece si sa-i lasi la scurs, sau sa-i stergi cu un prosop de bucatarie de unica folosinta pentru a extrage surplusul de apa.

Prepararea crevetilor proaspeti

Timpul de preparare al crevetilor este foarte mic, fiind necesare dor cateva minute. Daca lasi crevetii prea mult pe foc acestia isi modifica textura si aroma. Iata care este timpul optim de preparare al crevetilor:

  • crevetii fierti - 2-3 minute pentru cei de dimensiuni mici
  • crevetii fierti - aproximativ 5-7 minute pentru cei de dimensiuni mari si cei nedecorticati
  • creveti fripti – 3 minute pe fiecare parte
  • creveti la tigaie – intre 2 si 6 minute, in functie de dimensiuni
Articole din aceeasi categorie
13.03.2025

Cucereşte tot mai mulţi pofticioşi cu deserturile ei pregătite din suflet! Irina Foiu este o tânără mămică din Criuleni, care deja de câţiva ani găteşte la comandă diverse deserturi, iar din banii adunaţi îşi duce copilul la terapie. Recent, a început să-şi răsfeţe cumpărătorii fideli şi cu faimoasa ciocolată Dubai. Mai multe, află din cadrul unui reportaj marca O Seară Perfectă”.

12.02.2025

O zi cu Lună Plină. Lucruri pe care vrem să le rezolvăm de multă vreme o să le putem duce la bun sfârșit, că va fi o conjunctură ofertantă. Vedeta zilei: Andriano Marian - dirijor.

25.01.2025

Food-blogerul Ecaterina Sheremetieva îți propune o rețetă de chec cu sfeclă roșie, fără gluten, zahăr și lactate.

26.12.2024

Tradiționala salată „șuba” nu lipsește de pe masa de sărbătoare. Food fotograful Tatiana Roșca îți propune o alternativă sănătoasă cu somon și maioneză din nuci caju.

12.09.2024

Dovleacul este una dintre vedetele toamnei, nu doar datorită gustului delicios, ci și pentru că este o sursă excelentă de vitamine și minerale esențiale pentru sănătate.

23.08.2024

Fructele confiate sunt o delicatesă dulce și aromată, perfectă pentru a fi savurată pe tot parcursul anului.

24.07.2024

Într-o lume în care sănătatea se întâlnește cu savoarea, deserturile sănătoasae sunt o alegere de necontestat pentru a răsfăța membrii familiei. Vezi în articolul de mai jos, 5 delicii pe care le poți prepara acasă, inspirate de specialiștii în nutriție de la sanovita.ro.

18.07.2024

Vara este momentul perfect pentru a savura deserturi răcoritoare și ușor de preparat.

08.02.2024

Desertul care cu siguranta iti va aduce aminte de copilarie! Piersicile umplute cu crema de lapte condensat pot fi pregatite mai usor decat crezi. Care este reteta, dar si cine este protagonista pasionata de deserturile traditionale, afla dintr-un reportaj marca O Seara Perfecta.

05.02.2024

Daca nu mergem noi in Italia, vine Italia la noi. Marco Ballenini ne invata cum sa preparam un risotto veritabil in conditii de casa, exact ca in tara lui de origini. Cum se gateste acesta, dar si care este ingredientul special afla dintr-un reportaj marac O Seara Perfecta.

01.02.2024

Prajiturile rafinate macarons nu lipsesc de la evenimentele fastuoase. Din fericire, le poti pregati chiar in bucataria ta, pentru a-i alinta pe cei dragi! Care sunt ingredientele de care ai nevoie, dar si pasii de care trebuie sa tii cont, afla dintr-un reportaj marca O Seara Perfecta.

01.02.2024

In sezonul rece, fructele si legumele proaspete ne sustin sistemul imunitar, iar daca le combinam corect, obtinem un smoothie -  o adevarata bomba de vitamine care se pregateste extrem de rapid. Reteta o aflam dintr-un reportaj marca O Seara Perfecta de la reporterul, Iulia Deliu si nutritionista, Diana Chistol.

26.12.2023

Considerata regina bucatelor moldovenesti, baba neagra nu lipseste de pe masa de sarbatoare, in special in nordul tarii. Gospodinele de acolo sunt experte in pregatirea ei, iar secretele le poti afla in cadrul unui reportaj marca O Seara Perfecta.

15.12.2023

Mereu te gandesti cu ce sa-ti mai surprinzi familia la micul dejun? Colega noastra Dina si-a propus sa vina cu o idee si a mers in bucataria lui Bogdan Voecutchi, acolo unde a aflat o noua reteta. Despre ce este vorba vedem dintr-un reportaj marca O Seara Perfecta.

14.11.2023

Sarmale lenese, vanata cu must din branza de oi si desert, toate intr-un meniu, a gatit colega noastra Dina Munteanu impreuna cu un bucatar. Cum le-a iesit, dar si care este secretul ca acasa nu obtinem mancarea exact ca la restaurant afla dintr-un reportaj marca O Seara Perfecta. 

25.09.2023

Sambata seara, la cratita au fost Alexandrin Buraga si Marco Ballerini. Cei doi i-au dat intalnire in bucataria Gusturiel se Discuta si cum s-au descurcat.

08.09.2023

Doua voci minunate, doua legende, doi prieteni, care se dueleaza in bucataria „Gusturile se discuta”. Este vorba despre Radu Dolgan si Ricu Voda, alaturi de care este si colega noastra Iulia Deliu si ne spune cum este atmosfera la bucatarie.

22.06.2023

Nu mai stii ce sa mananci la micul dejun? Pentru un adevarat rasfat ai nevoie de doar cateva ingrediente, dintre care legume, creveti si iaurt grecesc. Ce dejun poti obtine in doar 10 minute, afla din reportajul marca O Seara Perfecta.

26.05.2023

Fructe de mare in bucataria Gusturile se Discuta. Interpreta Lia Taburcean si jurnalista Ileana Rusu au fost invitatele emisiunii. Afla dintr-un reportaj marca O Seara Perfecta ce gatesc rivalele.

24.03.2023

Interpretul Ady Carp si comediantul Anatol Cotrobai au fost invitati in bucataria Gusturile se Discuta. Cei doi au aratat cine mai bine poate face omleta dar au povestit si ce locuri turistice din Moldova cunosc.

01.12.2022

Pe 1 decembrie e sarbatorita Ziua Nationala a Romaniei, care marcheaza un moment important din istoria romanilor, cel in care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu Romania, in 1918.

30.05.2022

Intr-un timp foarte scurt iti poti aduce aminte de unul din cele mai deosebite gusturi ale copilariei.

06.04.2022

Pentru ca este perioada postului, urzica este la mare cautare. Vezi intr-un reportaj marca O Seara Perfecta o reteta de tocanita de urzici care iti va lasa gura apa.

08.02.2022

Din Hawaii si pana in Europa poke bowl, bowl-ul nutritiv si cat se poate de sanatos este prezent peste tot in lume. Usor de preparat, acesta poate fi cu peste, fructe de mare sau carne.

15.11.2021

Mare bucurie pentru fanii serialului-cult „Totul despre Sex”! Producatorii au lansat primul trailer al noului sezon.

10.11.2021

Pe 1 Noiembrie toata lumea a marcat Ziua Internationala a Veganilor, adica a oamenilor care au renuntat la carne sau la toate produsele derivate din ea. 

22.04.2021

Impaturite in foi de varza sau vita de vie, sarmalele sunt bucatele care se regasesc pe mesele tuturor moldovenilor indiferent de ocazie. Dar oare cati dintre noi stim cum se fac delicioasele galuste asa cum spune traditia? Pentru a afla care e secretul, am mers sa luam lectii de la o gospodina desavarsita tocmai la Butuceni. Cat de gustoase ne-au iesit sarmalele, afla din reportaj.

16.04.2021

Daca esti vegan, ai intoleranta la lactoza sau pur si simplu tii post, laptele vegetal poate fi inlocuitorul perfect al celui de vaca sau capra. Si daca inca mai crezi ca laptele vegetal poate fi gasit doar pe rafturile magazinelor, in cele ce urmeaza iti vom arata cum poate fi obtinut acest deliciu chiar la tine acasa.

07.03.2021

Conjuctia dintre Venus si Neptun ne face sa ne dorim mai mult romantism in relatiile personale. Si cui nu-i place romantismul duminica? Vedeta zilei - Donna Murphy, actrita.

31.10.2020

Sarbatoare de Halloween vine cu niste mancaruri specifice, pentru a ne face ziua mai frumoasa si memorabila.

19.02.2020
Acest regim este adoptat de tot mai multi oameni dornici sa previna bolile. Problema este ca putini stiu cum sa se alimenteze corect si sanatos cand renunta la proteinele de origine animala. Este foarte bine sa fii vegetarian, cu conditia de a avea o masa bogata in nutrientii necesari organismului. Alimentatia echilibrata consta in calitatea, cantitatea si varietatea alimentelor.
06.02.2020
Experta in alimentatie, Lucia Gavrilita, pregateste in conditii de casa lapte vegetal din: nuci, sare, lamaie si apa, dar si cateva dressinguri proteice numai bune pentru orice masa a zilei.
22.01.2020
Cofetariile ne ofera arome, forme si gusturi variate de prajituri gata pregatite, insa cele facute acasa, au farmecul lor.
14.01.2020
Mamaliga cu umplutura din legume, cartofi in stil englez, salata din ciuperci si carnita de vita si traditionala „Suba” sunt doar cateva dintre bunatatile pregatite de bucatarul David Chef pentru Revelionul pe stil vechi. Toate bucatele sunt preparate din ingrediente pregatite pe loc.
19.12.2019
Ti-e pofta de ceva dulce in aceste zile din Postul Craciunului? Poti prepara o negresa delicioasa, care se face rapid pentru ca ai nevoie de doar cateva ingrediente. Reteta este una simpla, traditionala, nu contine lapte sau oua.
12.12.2019
Macaronsuri ornamentate in stil de iarna, braduti sau soricei, sunt doar cateva dintre frumusetile pe care le face Daniela Frecautanu. Colorate si apetisante, ele pot fi desertul perfect pentru seara de Revelion.
03.12.2019
In plin Post al Craciunului, retetele cu deserturi par sa fie imposibil de facut, insa exista optiuni si pentru cei care nu consuma oua si lapte. Salamul de biscuiti este una dintre variantele delicioase.
05.08.2019
Multi dintre noi sunt obisnuiti cu gustul snitelului inca din copilarie. Dar oare cati am incercat reteta autentica, originara chiar din Viena? Snitelul vienez este ridicat la rang de mancare nationala in Austria si este facut exclusiv din carne de vitel. Sunt preferate, in general, cotletele de vitel, pentru ca pot fi batute mai usor si se prajesc numaidecat. Mai multe detalii si trucuri, in reteta de mai jos.
05.08.2019
French 75 este acel gen de cocktail pe care il poti pregati atat pentru la un picnic, cat si la o cina festiva. Desi pare o simpla bautura pe baza de sampanie si gin, French 75 are o istorie plina de povesti interesante, iar adevarul despre originea lui pare sa fie undeva la mijloc.
02.08.2019
Pentru ca nu putem sa mergem la piata chiar in fiecare zi sa ne aprovizionam cu fructe si legume, trebuie sa apelam si la ajutorul frigiderului. Sau nu. Exista unele fructe si legume care nu trebuie pastrate la rece si carora le-ar fi mai bine pe blatul din bucatarie.
11.04.2019
Pe fratii Bondari ii despart 9 ani diferenta, dar zici ca sunt nascuti in aceeași zi.
08.04.2019
Mancarurile traditionale ale romilor sunt foarte satioase, se prepara relativ usor si, spun cei care le-au gustat, sunt extrem de savuroase.
05.04.2019
Multora le plac, unii le detesta si foarte putini pot ramane indiferenti fata de ele. Cert este ca stridiile sunt cele mai fine si aromate fructe de mare.
12.03.2019
Chiar daca e post, nu inseamna ca trebuie sa mancam bucate fara gust si care nu sunt pe placul nostru.
08.03.2019
Restaurantele s-au pregatit deja pentru ziua de maine. Si-au decorat salile si au intocmit meniuri speciale. Cu ce va puteti alinta astazi, dragi femei, ne-a aratat Silvia Petrov.
07.03.2019
Daca ai o pasiune pentru bucatarie, este posibil sa fii auzit deja despre "saumon en papillote" (somon gatit la aburi, in hartie de copt).
27.02.2019
Ce-ti poti lua de 100 de dolari? Multe lucruri utile, nu? Dar ai da atatia bani pe un burger?
20.02.2019
Uneori ciocolata ne poate deveni cel mai bun prieten. Cu lapte, arahide sau neagra, aceasta ne ofera buna dispozitie si multa energie.
19.02.2019
A gatit 380 de pizza intr-o zi fara sa greseasca macar una. Gianni di Lella, triplul campion mondial la pizza, ne-a deschis usa in bucataria lui, lucru pe care nu-l face prea des.
13.02.2019
Se apropie Ziua Indragostitilor si ati decis ca doriti sa o petreceti intr-o atmosfera intima si romantica, doar voi doi? Pe langa un ambient cat mai armonios, este foarte important sa alegi si un meniu corespunzator.
11.02.2019
Vorbeste fluent 8 limbi, dar asta nu e unicul sau talent.
01.12.2017
Afla ce iti rezerva astrele pentru aceasta luna si descopera principale previziuni din horoscopul lunii decembrie 2017.
20.07.2017
Iata-ne in plina vara, cand acest anotimp frumos nu ne ofera doar mare si soare, ci si o multime de legume, de care ne putem bucura atat in stare proaspata, cat si conserva pentru iarna.
10.05.2017
Vine vara si tot ce ne dorim este sa renuntam la mancarurile grele care necesita timp indelungat pentru prepararea lor.
10.04.2017
Iti plac placintele? Atunci terbuie sa incerci o placinta cu carne de miel, pentru masa de Paste. Este usor de preparat si extrem de gustoasa. Toata familia o va adora.