„În timpul sarcinii, alimentația devine un subiect sensibil. Sushi, mai ales cu pește crud (cum ar fi tonul, somonul, păstrăvul), poate provoca riscuri din cauza potențialelor bacterii sau paraziți (cum ar fi Listeria sau Anisakis)”, a explicat nutriționista.
Consumul de pește crud sau insuficient gătit poate expune graviduța la infecții periculoase, cu impact asupra dezvoltării fătului.
„În unele tipuri de pește există un nivel ridicat de mercur, deloc recomandat în această perioadă”, a mai afirmat Petronela.

Așadar, dacă ești însărcinată, sushi cu pește crud - ton, somon afumat sau scoici crude, ar trebui evitat sau consumat foarte rar și doar din surse sigure.
„E bine să mănânci foarte, foarte rar sushi cu pește crud, scoici crude, ton, somon afumat”, a recomandat Timercan.

Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să renunți complet la această plăcere culinară. Există variante sigure și delicioase pe care le poți consuma fără griji:
„Ce poți consuma în siguranță este sushi vegetarian (cu avocado, castraveți, omletă), sushi cu pește gătit complet, maki roll-uri cu legume”, a subliniat Petronela.

Nutriționista a afirmat că esența alimentației în sarcină nu este interdicția, ci adaptarea:
„Sarcina nu înseamnă renunțare, ci adaptare. Cu alegeri informate, te poți bucura în continuare de mesele preferate, fără griji pentru tine și pentru bebeluș”.

Petronela Timercan este o influenceră, dar și specialistă în nutriție și psihologie din Moldova.

SURSA FOTO: INSTAGRAM; GOOGLE

