25 august 2025, 12:32

Cum să transformi pastele, cartofii și orezul în prietenii siluetei tale. Sfaturile nutriționistei Diana Mereuță - FOTO

Cum să transformi pastele, cartofii și orezul în prietenii siluetei tale. Sfaturile nutriționistei Diana Mereuță - FOTO

De câte ori nu ai auzit că pastele, orezul sau cartofii „îngrașă” și trebuie evitate dacă vrei să slăbești? Realitatea este alta. Consumul acestor alimente nu trebuie exclus complet, ci doar adaptat. Nutriționista Diana Mereuță explică cum le putem transforma în variante prietenoase cu silueta și cu metabolismul, dacă respectăm câțiva pași simpli.

„Poate nu ai știut dar, pastele mâncate ocazional pot fi o mâncare prietenoasă cu silueta și metabolismul tău dacă aplici câțiva pași simpli pentru a le transforma într-un aliat, nu într-un dușman al glicemiei”, a spus nutriționista Diana Mereuță.

Pastele sau orezul consumate imediat după fierbere au un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că provoacă o creștere bruscă a glicemiei, urmată de multe alte probleme.

„Atunci când le mănânci imediat după fierbere, pastele au un indice glicemic ridicat - adică îți ridică glicemia brusc, apar poftele, oboseala și stocarea mai ușoară a grăsimilor. Însă dacă le fierbi, le răcești la frigider peste noapte și apoi le consumi a doua zi, are loc un proces numit retrogradare a amidonului”. Soluția vine dintr-un proces biochimic numit retrogradarea amidonului. Acesta apare atunci când alimentele pe bază de amidon sunt gătite, apoi răcite lent, la frigider. 

„Rezultatul? Se formează amidon rezistent - un tip de fibră care scade indicele glicemic, hrănește flora intestinală, reduce inflamația și susține tinerețea metabolică”, a explicat nutriționista.

Anastasia Nichita și-a dorit ca soțul să fie alături de ea în sala de nașteri! Dezvăluiri emoționante despre fricile campioanei: „Au apărut complicații pentru că...” - VIDEO

Pentru a obține amidon rezistent, Diana Mereuță recomandă trei etape:

Gătire normală

„Fierbi pastele/orezul/cartofii până la consistența dorită (al dente e chiar mai bine decât foarte moi). Nu le găti prea mult, pentru că amidonul excesiv gelatinizat se desface mai ușor în zaharuri”.

Răcire lentă la frigider

„După scurgere lasă-le să se răcească complet și apoi pune-le în frigider. Timp optim: minim 12 ore, dar ideal peste noapte. În acest interval se formează amidonul rezistent prin retrogradare”, a explicat Diana.

Reîncălzire (opțională)

„Le poți mânca reci, de exemplu: salată de paste, salată de cartofi sau le poți reîncălzi ușor. Nu fierte din nou, ci doar la aburi sau în tigaie/cuptor. Reîncălzirea nu distruge amidonul rezistent format, deci indicele glicemic rămâne mai mic”, a subliniat ea.

Pe lângă retrogradarea amidonului, există și alte trucuri simple care pot crește beneficiile pentru sănătate.

„Dacă vrei efect metabolic și mai bun, adaugă grăsimi sănătoase (de exemplu: ulei de măsline, avocado) sau fibre crude (salată, legume) - acestea încetinesc și mai mult absorbția”, a recomandat Mereuță.

„Dopamina ieftină” și capcana scrolling-ului infinit! Explicațiile doctorului Mihail Pautov despre cum rețelele sociale ne consumă viața - VIDEO

Un alt aspect important este termenul de consum: pastele, orezul sau cartofii nu trebuie păstrate la frigider mai mult de două-trei zile. 

„Poți face „batch cooking”, adică gătești orezul/pastele/cartofii pentru 2-3 zile, le răcești și apoi le folosești treptat”, a adăugat Diana.

Diana Mereuță este o nutriționistă din Republica Moldova. Pe contul său de Instagram are o comunitate de peste 74 de mii de urmăritori.

SURSA FOTO: GOOGLE; INSTAGRAM/dianamereuta_