„Poate nu ai știut dar, pastele mâncate ocazional pot fi o mâncare prietenoasă cu silueta și metabolismul tău dacă aplici câțiva pași simpli pentru a le transforma într-un aliat, nu într-un dușman al glicemiei”, a spus nutriționista Diana Mereuță.

Pastele sau orezul consumate imediat după fierbere au un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că provoacă o creștere bruscă a glicemiei, urmată de multe alte probleme.
„Atunci când le mănânci imediat după fierbere, pastele au un indice glicemic ridicat - adică îți ridică glicemia brusc, apar poftele, oboseala și stocarea mai ușoară a grăsimilor. Însă dacă le fierbi, le răcești la frigider peste noapte și apoi le consumi a doua zi, are loc un proces numit retrogradare a amidonului”. Soluția vine dintr-un proces biochimic numit retrogradarea amidonului. Acesta apare atunci când alimentele pe bază de amidon sunt gătite, apoi răcite lent, la frigider.
„Rezultatul? Se formează amidon rezistent - un tip de fibră care scade indicele glicemic, hrănește flora intestinală, reduce inflamația și susține tinerețea metabolică”, a explicat nutriționista.

Pentru a obține amidon rezistent, Diana Mereuță recomandă trei etape:
Gătire normală
„Fierbi pastele/orezul/cartofii până la consistența dorită (al dente e chiar mai bine decât foarte moi). Nu le găti prea mult, pentru că amidonul excesiv gelatinizat se desface mai ușor în zaharuri”.
Răcire lentă la frigider
„După scurgere lasă-le să se răcească complet și apoi pune-le în frigider. Timp optim: minim 12 ore, dar ideal peste noapte. În acest interval se formează amidonul rezistent prin retrogradare”, a explicat Diana.

Reîncălzire (opțională)
„Le poți mânca reci, de exemplu: salată de paste, salată de cartofi sau le poți reîncălzi ușor. Nu fierte din nou, ci doar la aburi sau în tigaie/cuptor. Reîncălzirea nu distruge amidonul rezistent format, deci indicele glicemic rămâne mai mic”, a subliniat ea.
Pe lângă retrogradarea amidonului, există și alte trucuri simple care pot crește beneficiile pentru sănătate.
„Dacă vrei efect metabolic și mai bun, adaugă grăsimi sănătoase (de exemplu: ulei de măsline, avocado) sau fibre crude (salată, legume) - acestea încetinesc și mai mult absorbția”, a recomandat Mereuță.

Un alt aspect important este termenul de consum: pastele, orezul sau cartofii nu trebuie păstrate la frigider mai mult de două-trei zile.
„Poți face „batch cooking”, adică gătești orezul/pastele/cartofii pentru 2-3 zile, le răcești și apoi le folosești treptat”, a adăugat Diana.
Diana Mereuță este o nutriționistă din Republica Moldova. Pe contul său de Instagram are o comunitate de peste 74 de mii de urmăritori.

SURSA FOTO: GOOGLE; INSTAGRAM/dianamereuta_

