În urma mai multor studii, doctorul Mihail Pautov a analizat efectele consumului de oțet de mere și a constatat.
„Se pare că în acest studiu, 80 de subiecți obezi au fost împărțiți în trei grupe. O grupă a consumat 15 mililitri de oțet pe zi, a doua grupă a consumat 30 de mililitri pe zi și a treia grupă de control a consumat 0 mililitri de oțet pe zi. Rezultatele au fost incredibile și anume o scădere semnificativă a greutății, a indicelui de masă corporală și a circumferinței taliei și cu un efect asupra trigliceridelor serice”, a explicat medicul.
El a atras atenția că beneficiile nu sunt „magice”, dar se bazează pe procese fiziologice concrete.
„Acest oțet te ajută să slăbești, dar nu ca prin minune, ci pentru că anumiți markeri, cum ar fi trigliceridele, adică grăsimile care circulă în sângele tău, sunt scăzute prin lucruri care sunt conținute în oțet – acid acetic și alte componente benefice”, a afirmat el.

Doza optimă pare să fie între 15 și 30 de mililitri pe zi.
„Practic consumul de la 15 la 30 de mililitri de oțet pe zi te pot ajuta la prevenția sindromului metabolic”, a spus doctorul Mihail.
Pautov a mai vorbit și despre un alt experiment realizat pe 39 de adulți, toți supuși unei diete hipocalorice.
„Un alt studiu a fost realizat pe 39 de adulți și le-au dat dietă hipocalorică. Adică acești 39 de adulți, timp de 12 săptămâni au mâncat doar ce le-au dat oamenii de știință din studiu. Le-au dat o dietă hipocalorică, au ținut deficit caloric de 250 de kilocalorii pe zi. Astfel, au avut două grupe. Grupul de oțet de 30 de mililitri pe zi, adică 15 mililitri la prânz și 15 mililitri seara și grupul de control care nu a consumat deloc oțet. Diferența de pierdere în greutate a fost de 2,3 kilograme față de grupul de control. Iar după 12 săptămâni, cei care au consumat oțet au pierdut 4 kilograme în greutate, iar grupul de control a pierdut 2,3 kilograme în greutate. Adică 1,7 kilograme atribuită oțetului, plus o scădere a colesterolului în grupul care a consumat oțet”, a notat medicul.

Mihail a explicat și mecanismele prin care oțetul de mere influențează apetitul și sațietatea persoanei:
„Mecanismele posibile explicate în studiu sunt creșterea sațietății. Participanții cu oțet au raportat că se simt mai plini, pentru că oțetul îți întârzie golirea gastrică. Consumul redus de calorii datorită efectului asupra apetitului, pentru că oțetul îți crește secreția de hormoni ai sațietății cum este GLP-1. Deci, după ce ai mâncat și ai băut oțet, te simți mai sătul și posibil, gustul acru pronunțat, poate da senzația de sațietate precoce”.

Un alt studiu de amploare, realizat pe adolescenți libanezi, vine cu concluzii și mai convingătoare.
„Este un studiu făcut pe 120 de adolescenți libanezi supraponderali sau cu obezitate care au fost împărțiți în patru grupuri diferite. Primul grup a primit 5 mililitri de oțet pe zi, al doilea grup 10 mililitri de oțet pe zi, al treilea 15 mililitri și al patrulea grup placebo, a primit apă cu un alt acid care seamănă cu oțetul, dar nu era oțet de mere. Doar că ei nu știau fiecare ce au primit. Ceea ce s-a observat după 12 săptămâni (efectele au fost observate la patru săptămâni și amplificate la 12) este o scădere foarte mare în greutate”, a afirmat Mihail.

Remarcabil este că participanții nu au urmat o dietă:
„Acestor tineri nu li s-a impus ce să mănânce și nici o dietă anume, doar și-au continuat stilul de viață obișnuit. După 12 săptămâni, scăderea în greutate a fost de până la 6–8 kilograme în grupul cu oțet 15 mililitri versus scăderi minime în grupul placebo. Cei care au consumat doar cinci mililitri de oțet pe zi după 12 săptămâni au scăzut cu cinci kilograme, cei care au consumat 10 mililitri de oțet au slăbit cu 7,4 kilograme”.
Doctorul Mihail mai adaugă și explicații științifice despre cum funcționează acidul acetic din oțet.
„În studiul acesta sunt explicate mai pe larg mecanismele de acțiune în scăderea greutății. În primul rând, scăderea aportului caloric, subiecții care consumă oțet raportează că se simt mai plini și mănâncă mai puțin. Asta este datorat faptului că, acidul acetic din oțet crește secreția de hormoni ai sațietății care fac să te simți mai plin. Studiul arată că, acidul acetic activează această enzimă care este un senzor energetic în celule, stimulând arderea grăsimilor și inhibând depunerea de grăsime nouă în ficat și țesut adipos”, a subliniat Pautov.

Mihail Pautov este un medic specialist originar din Republica Moldova, stabilit de mai mulți ani în România.
SURSA FOTO: GOOGLE