Pentru a fi siguri de calitatea alimentelor, cel mai bine este să le preparăm acasă. „Dacă vrem ca alimentele să fie de post și sănătoase, ar trebui să știm ce punem în mâncare. De dorit este ca toate produsele pe care le consumăm să fie integrale. Dacă facem un pateu de soia, să fie făcut acasă, din boabele de soia hidratate. De dorit e să evităm crenvurştii de soia pe care îi găsim în magazine pentru că, cu siguranță cei care i-au testat, au avut niște simptome gastro-intestinale mai puțin plăcute. De obicei, asta aud de la pacienții mei”, a explicat Ana Erhan, medic nutriționist.

Genele și-au lăsat amprenta. TOP surori și frați populari din showbizul moldovenesc - FOTO
„Pateurile vegetale sunt bune pentru time managementul mai puțin pus la punct. Pentru sănătate, eu personal, nu le-aș alege. Aș prefera să facem mâncare pentru toată săptămâna, dacă suntem mai ocupați, și să ne bucurăm de un post sănătos. Aditivii alimentari și excesul de sare provoacă indigestii. Cu toate că, am putea să ne simțim bine cu ele, doar dacă avem o digestie bună. Trebuie să citim eticheta la anumite produse, să vedem dacă sunt bune pentru noi sau nu. Într-un produs bun, ar trebui să fie doar alimentele integrale, soia despre care am vorbit, apa, legumele și niște conservați naturali”, a continuat specialistul.
Maioneza, la fel, o poți pregăti acasă, a subliniat Ana: „Maioneza de post o poți face acasă. Din gustări, dacă vreți ceva mai interesant, sunt crackerii din semințe presate, sunt foarte gustoși”.

Cele 4 zodii care luptă pentru relația lor atunci când sunt în pragul despărțirii
Totuși, în loc să slăbească, unele femei se îngrașă în post. „Se întâmplă deseori pentru că, evitând să mâncăm carnea, peștele, ouăle, riscăm să mâncăm mulți carbohidrați, iar astfel, creștem și cantitatea calorică fără ca să ne dăm seama. Dacă am evita excesul de carbohidrați simpli și dacă ne-am focusa pe legume, am și scăpa de kilogramele în plus”, a menționat medicul nutriționist.
Pentru a menține starea de sațietate este important să ținem cont de câteva sfaturi: „Aici intervine o farfurie echilibrată de post, trebuie să consumăm cereale și boboase la aceeași masă, în special la prânz, când este masa mai bogată. Nu trebuie să uităm de jumătatea de farfurie de legume și să nu uităm de grăsimile sănătoase, care la fel, ne provoacă sațietate pe termen lung”.

Iar dacă te gândești să iei suplimente, este important să știi că acestea ar trebui administrate doar după ce îți faci analize de sânge. „Fără o analiză de sânge pentru a vedea care sunt deficitele, nu poți constata că este nevoie de careva suplimente. O doză profilactică de vitamina C sau D, niște probiotice, magneziu, ar fi binevenite”, a spus Erhan.
Sursa Foto: Facebook